Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 1 milyon kişiye 4.5 donör

1 milyon kişiye 4.5 donör

Türkiye’de 1 milyon nüfus başına 4.5 donör düşüyor. Bu, AB’de ortalama 22, İspanya’da ise 35. Geçen yıl Türkiye’de vefat eden 1477 kişinin sadece 345’inin organları bağışlandı
 

Organ naklinde Avrupa ülkelerinin beş-altı kat gerisinde olan Türkiye’de en çok böbrek yetmezliği çeken grup nakil bekliyor. Organ nakli konusunda farkındalık yaratmak için yola çıkan ONKOD’un (Organ Nakli Koordinatörleri Derneği) bu hafta Antalya’da düzenlediği çocuk kampında bu konuya dikkat çeken ONKOD Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Türkiye’de yaklaşık 60 bin kişinin kronik böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğünü belirterek, “Bunların 10 bin tanesi çocuk hasta ve bu ciddi bir rakam. Bu çocuklara bir yaşam şansı sunmak, el atmak bizim görevimiz” dedi.

Türkiye’de 1 milyon nüfus başına düşen donör (verici) sayısının 2012 sonu itibariyle 4.5 olduğunu ifade eden Kahveci, şöyle devam etti: “Bu, Avrupa ülkeleri ortalamasının yaklaşık beş-altı kat gerisinden gittiğimizi gösteriyor. Şöyle de ifade edebiliriz. Türkiye’deki yoğun bakımlardan 2012 sonu itibariyle 1477 beyin ölümü tesbiti yapıldı. Organ nakli koordinatörü olan arkadaşlarımız bu 1477 aileyle de görüşme yaptılar, ‘bu insanların organlarını bağışlar mısınız’ diye. Bu 1477 görüşmenin içinden 345 vakanın ailesi organların kullanılması için izin verdi. Dolayısıyla 2012 yılı nüfusunun 75 milyon olduğunu farzedersek, 1 milyon nüfusa 4.5 donör geliyor. Avrupa’da model olan İspanya’da milyon nüfus başına 35 bu oran, Avrupa Birliği ülkeleri ortalaması 22 civarında, Türkiye’de 4.5. Aslında bilgi ve birikim olarak şu anda hastanelerimizdeki teknoloji olarak alt yapı olarak hiç bir farkımız olmamamıza rağmen, bağışın elde edilebilmesi için toplumsal farkındalığın gelişmesine ihtiyaç var.”

 

Farkındalık yaratılmalı

ONKOD olarak temel amaçlarının organ bekleyen hastalara organ temin etmek için sistemi güçlendirmek olduğunu belirten Kahveci, “Organ temini en önemli problem şu anda Türkiye’de... Türkiye’de ilk organ naklinin yapılmaya başlandığı 1975 yılından bu yana kadar organ temini en önemli problem. Şu anda ağırlıklı bir şekilde canlıdan yapıyoruz nakilleri, canlıdan canlıya. Ama dünyada ağırlıklı olarak tercih edilen yöntem canlı kaynaklara dokunmadan, bir canlıya zarar vermeden ölen kişilerin bağışladığı organlarla bu organ nakli tedavilerini yapmak ama maalesef şu anda yüzde 20 oranında kadavarik (ölüden) kaynaklardan organ nakli yapıyoruz. Organ naklini arttımanın en önemli yolu toplumsal farkındalık” dedi.

Vakıf kurulacak

Antalya’da düzenlenen Uluslararası Organ Nakilli Çocuk Kampı ile ilgili de bilgi veren Eyüp Kahveci, “Organ nakli kampını bu yıl ilk kez uluslararası yaptık. Planlama değişkliği olduğu için bu yıl uluslaraası 10 civarında çocuğun katılımı oldu. Önümüzdeki yıl 60 kadar yurtdışından çocuk kayıt yaptırdı. İki yılda bir yapıyoruz ama bundan sonra herhalde sene de bir yapacağız, çok fazla ilgi var. Avrupa ve Asya bölgelerinden... Bundan sonrası için bir yardım vakfı, bir telefonla ulaşabilecekleri yardım vakfı niteliğinde bir çalışma yürütüyoruz dernek olarak. Herhangi bir konu hakkında bilgi alabilecekleri tek bir merkez oluşturmaya çalışacağız. Önümüzdeki aylarda çalışmasını bitirmiş oluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Organ naklinin ekonomiye katkısı 1 milyar TL

ONKOD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Levent Yücetin , Türkiye’de yaklaşık 60 bin böbrek, 5.000 karaciğer ve 2.000 kalp hastası bulunduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Söz konusu organ böbrekse diyalizde yaşam süresi üç kat kısalmaktadır, yetmezliği olan organ kalp veya karaciğer gibi organlardan biriyse insanın yaşamı ciddi bir tehdit altına girmiş demektir. Organ nakli bu hastaların yaşayabilmesi için bugün dünyadaki yegane tedavi şeklidir. Organ bulunamadığı için her sene kaybettiğimiz insan sayısı ise yaklaşık 6-7000 kişiyi bulmaktadır” dedi. Türkiye’de 63 böbrek, 24 karaciğer ve 12 kalp nakli merkezi bulunduğu bilgisini veren Yücetin, “2012 yılında yapılan tüm nakiller ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar TL katkı sağlarken hâlâ kaybımız 2 milyar TL’nin üzerindedir” diye konuştu.

Taraf, 17.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.