Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çağlayan: Hele şükür

Çağlayan: Hele şükür
 
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK), politika faizini yüzde 5.5’den yüzde 5’e çekmesini, “Hele şükür” sözleriyle değerlendirdi.

Çağlayan, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması hazırlık çalışmaları kapsamında iş dünyası ile Hilton Oteli’nde yapılan İstanbul Zirvesi’nin basına kapalı gerçekleştirilen bölümünün ardından gazetecilerin karşısına çıkarak, açıklamalarda bulundu. Burada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, zirve kapsamında ABD ve AB arasında haziran ayında başlayacak serbest ticaret anlaşmasının, Türkiye’ye olası ekonomik ve siyasi etkilerinin ele alındığını ve notlarını aldıklarını açıkladı. Zirvede çıkan görüşlere ilişkin olarak Çağlayan, “Bu işin şu şekilde olması gerekiyor. Serbest ticaret anlaşması için önce bir çalışma grubu oluşturmamız gerekiyor. ABD’de Türk iş dünyası ve ABD iş dünyasını değerlendirerek, birlikte hareket etmeye gayret edeceğiz. ABD iş dünyasının da bu sürece katılması son derece önem arz ediyor. CEO forumları da olacak. Ardından bu işin kongre boyutu var. Kongreye’ye ABD’nin kendi kanunları çerçevesinde bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapması için kongre süreci var. Bir de eylem planı hazırlığı içindeyiz. Bugün yaptığımız toplantı da eylem planının bir parçasıydı” dedi.

GAZ-FREN TARTIŞMASI

Çağlayan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bu yıl yüzde 4, önümüzdeki yıl yüzde 5 büyüme beklentileri olduğunun hatırlatılması üzerine, büyüme rakamlarının Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alındığını ve Orta Vadeli Programa konulduğunu anımsattı. Çağlayan, şöyle devam etti: “Burada söyleyeceğim hadise şu: Bir gaz-fren tartışması aslında bizleri karşıya getiren değil, bilhassa bu konuda çeşitli görüşlerin ortaya çıkmasına vesile olan bir hale dönüştü. Ben Türkiye’nin gaza basması gerektiğini iş dünyasından biri olarak söylüyorum. Dünyanın birçok ülkesi yarıştan kopmamak için gaza basıyor. Ayağımızı gaz pedalından çekebilecek lükse sahip değiliz. Biz kendimizi Avrupa ile mukayese edemeyiz ki! İçinde bulunduğu kriz bunu gerektiriyor. Dünya böyleyken bizim tersine gitmemiz söz konusu olabilir mi?”

MERKEZ BANKASI’NA TEMEL FIKRALI GÖNDERME

Çağlayan, bunları söylerken aklına bir Temel fırkası da geldiğini dile getirerek, “Temel Almanya’da iyi bir araba almış, otobana çıkmış. Bir taraftan müzik dinliyor, bir taraftan otobanda hızlı bir şekilde ilerliyor. Bir anda radyoda anons kesilmiş ve ‘dikkat dikkat, bir araç ters yönde gitmektedir.’ Temel’in bunun üzerine ifadesi son derce enteresan. ‘Ne bir aracı, bunların hepsi ters yönde gidiyor’ demiş. Şimdi dünyanın bütün merkez bankalarının büyüme yanlısı araçlar ortaya koyduğu bir ortamda, bizim de ters yönde gitmememiz gerekiyor. Türkiye, 2023’de ilk 10 ülke arasına girmesi, 2 trilyon dolarlık bir milli gelir için ortalama her yıl yüzde 6 büyümesi gereken bir ülke. Bura yapmamız gereken şey, Merkez Bankası’nın, buna uygun politikalar ve faiz politikalarını, ona verilen yetki çerçevesinde yapmak” diye değerlendirdi.

İŞSİZLİK RAKAMINI YÜKSELTMEYE, KÜÇÜK BİR BÜYÜMEYE TÜRKİYE’Yİ MAHKUM ETMEYE GEREK VAR MIYDI?”

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, politika faizini yüzde 5.5’den yüzde 5’e çektiği haberlerinin gelmesi üzerine Bakan Çağlayan, “Hele şükür” yorumunda bulundu. Çağlayan, şöyle devam etti: “Bunun yorumu ‘hele şükür’ kelimesi yeter zannediyorum. Borçlanma koridoru da daralmış. Faiz bandının daralması, 4’e ve 7’ye çekilmesi de son derece önemli. Bunları yapmak için işsizlik rakamını yükseltmeye, Türkiye’yi geçen sene yüzde 2.2 gibi küçük bir büyüme mahkum etmeye gerek var mıydı? Merkez Bankası geç kaldı, ancak şu anda yaptığı uygulama doğrudur. Bu kadar beklemeye gerek yok. Ümit ediyorum ki inşallah biz de, Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile beraber, bundan sonrasında biraz iç piyasamızı da kuvvetlendirmek zorunda olduğumuz ortaya koyacağız. Bugün yapılan geçen yıl yapılmış olsaydı, işsizliğimiz tek hane, büyüme rakamımız OVP’deki rakamlarımız da olacaktı. Ne yapalım. Bu seviyeyi de önemsiyorum. Merkez Bankası’nın kararını, doğru, olumlu buluyorum geç kalmakla beraber. Ümit ediyorum, bundan sonra Türkiye ve dünya gerçeklerini dikkate alan bir yaklaşım içinde olacaktır. Hepimize hayırlı olsun.”

“ABD’DEKİ PATLAMALARI LANETLİYORUM”

Çağlayan, ABD’de meydana gelen patlamaların hatırlatılması üzerine, “Lanetlediğimi ifade ettim. Terörden çok çekmiş bir ülkenin evladı olarak. Türkiye’nin en fakir ilinde doğmuş olan, Kürt orjinli biri olarak, terörün her çeşidini kınadığımızı ifade ediyorum. Terörist gruplara dışarıdan destek vermiş ülkelerin de bu işin kulaklarına küpe olması temennisini de ifade etmek istiyorum” yorumunu yaptı. AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stafan Füle’nin, “AB Komisyonu Türkiye ile enerji faslını açmaya hazır” açıklaması üzerine Çağlayan, “Bu da bizim için son derece önemli olacak. İnşallah bu fasılda da Türkiye’nin AB meselesinde önemli mesafeler kat edeceğiz” dedi.

 
 

Milliyet, 16.04.2013

Zafer Çağlayan iş adamları ile buluşacak 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "AB ile Gümrük Birliği'ni gözden geçirebiliriz" açıklamalarının ardından iş dünyası ile biraraya geliyor.

 
Çağlayan, aralarında TİM, TOBB, TÜSİAD, Türk-Amerikan İşadamları Derneği'nin de olduğu birçok işadamı ile İstanbul'da toplanacak.

Çağlayan, işadamları ile AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması karşısında Türkiye'nin durumunu ele alacak ve Başbakan'ın ABD ziyareti öncesi yol haritası çıkarılacak.

Çağlayan, daha önce Gümrük Birliği anlaşmasının yanı sıra bir de serbest ticaret anlaşması için Avrupa Birliği'nin ABD ve Japonya ile de masaya oturacak olmasını Türk dış ticareti için dezavantaj olarak nitelemişti.

Bu nedenle bu görüşmelere Türkiye'nin de paralel olarak dahil edilmesi isteniyor.

cnnturk.com, 16.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.