Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bio güvenlikte ilk tutuklama

Bio güvenlikte ilk tutuklama
Mersin Limanı’ndaki 23 bin ton GDO’lu pirinci ithal eden şirket sorumlusu yedi kişi “biolojik terör” suçuyla tutuklandı

ABD’den ithal edilen ve Mersin Limanı’na getirilen 23 bin tonluk pirinçte GDO saptandığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında yedi kişi tutuklandı. Mersin Limanı üzerinden Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirinç ithal edildiği iddiasıyla sekiz kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan ve ‘Biyolojik terör’ ve ‘kaçakçılık’ suçlamaları yöneltilen sekiz kişi, dün sabah saatlerinde nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkemede Memişoğlu Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, kardeşi Nasip Memiş ile şirketin gümrük işlerinden görevli Ali Sevin’in ardından Tiryaki Bakliyat’ın sahibi Ahmet Tiryaki, Bayram Fettaoğlu ile kardeşi Fuat Fettaoğlu ve yeğenleri Sezgin Fettaoğlu tutuklandı. Bir kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

Sekiz bin ton piyasada

Skandal Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gelen bir ihbar üzerine ortaya çıktı. 2 martta Mersin Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Göze Tarım, Tat Bakliyat ve Tiryaki Agro’ya ait 23 bin ton pirince el konuldu. Ardından marketlerden alınan pirinç numuneleri incelendi. TÜBİTAK ve bazı üniversitelerde yapılan analizler sonucunda pirinçlerde yüksek oranda GDO’ya rastlandı. Yapılan araştırmalarda 8 bin ton GDO’lu pirincin piyasaya sürüldüğü anlaşıldı. Yaşanan bu skandal kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, dün yaptığı açıklamada, bu genetiği değiştirilmiş pirinçleri tesbit eden kurumun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı değil Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmamasını da ayrı bir skandal olarak değerlendirdi. Bakanlık’tan etkin denetimini sağlayamadığı GDO’ların ithalatını acil olarak yasaklamasını talep eden Dinç, “Söz konusu skandal Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gelen bir ihbar üzerine ortaya çıktı. GDO’lu pirinci ortaya çıkartan, gıdaların ve GDO’ların denetiminden doğrudan sorumlu olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmaması skandalın boyutlarını büyütüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı GDO’lu pirinci atladı” dedi.

Önce “GDO yoktur” dediler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın skandal ortaya çıktıktan sonra ilk olarak ‘Yapılan düzenli denetimler sonucu bugüne kadar pirinçte GDO’ya rastlanmamıştır’ şeklinde açıklama yaptığını belirten Dinç, “Ancak dün basına yansıyan haberde yapılan incelemelerde market raflarında satılan pirinçlerde GDO tesbit edildiği yer alıyor. Bakanlık bu tesbitleri neden daha önce yapmadı? Market raflarındaki genetiği değiştirilmiş pirinci nasıl tesbit edemedi” şeklinde konuştu.

 

Bu ilk skandal değil

Bu skandalın ilk olmadığını hatırlatan Dinç, “Aynı vaka, ocak ayında yine Mersin limanında, 10 bin tona yakın pirinçlik bir partide de gerçekleşmişti. O pirinçlerin akıbeti ne oldu? Bakanlığın gerek bio güvenlik, bio çeşitlilik açısından, gerek insan sağlığı açısından son derece kritik bir konu olan GDO’ların güvenli ortamda ticareti konusunda aldığı tedbirler neden başarısız oldu? Bakanlık bu durumun tekrar etmemesi için ne gibi tedbirler alıyor” diye sordu.

Greenpeace olarak “Yem amaçlı GDO başvurularının değerlendirilme sürecinde bakanlık bir kere GDO’ları sisteme sokarsa, bunun denetim ve kontrolünü sağlayamaz” şeklinde uyarıda bulunduklarını vurgulayan Dinç, şimdi bu uyarının doğruluğu ortaya çıktıktan sonra Bakanlığın halk ve çevre sağlığı adına radikal adımlar atması gerektiğini söyledi.


AB uyum yasaları işe yaradı

Zanlılar 2010 yılında AB uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 5977 nolu Biogüvenlik Kanunu çerçevesinde tutuklandı. Sözkonusu kanunun amacı; genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek riskleri engellemek.

Taraf, 10.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.