Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Memura göç masada sendikalar ayakta

Memura göç masada sendikalar ayakta

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu’nda görüşülen 6 başlığı Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında tarafların görüşüne açtı. 12 Nisan Cuma günü taraflar yeniden Bakan başkanlığında bir araya gelerek, kendi örgütleriyle yaptıkları müzakere sonucu ortaya çıkan görüşlerini dile getirecek. Ancak Hürriyet, toplantı öncesinde 3 konfederasyonun memurun statüsünden rotasyona, disiplin cezalarından yöneticiliğe atanmada deneyim şartına, yöneticilerin görev süresinden ve kariyer mesleklerde atanma koşullarına ilişkin görüşlerini öğrendi.

“657 Sayılı Kanun bize uymuyor. Yat, uzan, para kazan; yok böyle bir şey" sözleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, memur yasasından duydukları rahatsızlığı dile getirmişti. Bayraktar, hükümetin yapmak istediği değişikliklerin ipuçlarını bu sözlerle verirken, 3 yılda bir rotasyon, memurun statüsü başta olmak üzere 6 ana değişiklik için taraflar Cuma günü yeniden bir araya gelecek. Ancak üç memur konfederasyonu Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK memurun statüsüne de rotasyona da karşı çıkıyor; diğer 4 madde içinse farklı görüşler dile getiriyor.

Başbakan Erdoğan’ın “Taraflarla uzlaşın, bana öyle gelin. Uzlaşmadan bunları getirmeyin” dediği değişikliklerin başında memurun statüsü geliyor.

MEMURUN STATÜSÜ ‘KIRMIZI ÇİZGİ’

1- Memurun statüsü. Hükümet, memurun statüsü konusunda sendikalara kamu çalışanlarının ‘sözleşmeli’ ve ‘işçi’ olarak ayrılmasını ya da bu ayrımın tamamen kaldırılarak sadece ‘çalışan’ kavramının getirilmesini önerdi. Memur-Sen Mevzuat ve Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, ‘memur statüsüne’ dokunulmasına asla razı olmayız, bu bizim ‘kırmızı çizgimiz’ derken önerilerinin 164 bin sözleşmeliyi de ‘memur’ statüsüne getirmek olduğunu söyledi.

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da memurun statüsüyle ilgili öneriye karşı, “Hiçbir şekilde kabul etmeyiz. Bizim kırmızı çizgimiz” dedi.

KESK Başkanı Lami Özgen ise tavırlarını “Bizim için memur ya da işçi ikisi de çalışan ancak ‘iş güvencesi’ kırmızı çizgimiz. Bunun kaldırılmasına izin vermeyiz” sözleriyle özetledi.

ROTASYON OLMAZ, TEŞVİK OLUR

2- Üç konfederasyonun da itiraz ettiği bir diğer başlık ‘rotasyon’ oldu. Hükümet, memurun gitmek istemediği Doğu ve Güneydoğu gibi az gelişmiş bölgelerdeki memur açığını kapatmak üzere 3 yılda bir ‘rotasyon’ önerisi getirdi. Ancak bu öneriye Memur-Sen ve Kamu-Sen’in yanı sıra KESK de itiraz etti. Tonbul da Koncuk da ‘rotasyon’ yerine memuru o bölgelerde ‘gönüllü’ olarak tutacak teşvikler verilmesini önerdi.

KESK Başkanı Özgen ise, kamu çalışanının hükümete bağımlı hale getirmek için böyle bir düzenleme yapılmak istendiğini ileri sürerek, “Bana itaat etmezsen seni gönderirim, demenin bir başka yoludur bu. Memuru yıldırma amaçlıdır. Emekliliğe zorlamadır. 3 yılda bir on binlerce memur göç mü edecek, yer mi değiştirecek. Böyle olursa öğretmen daha mı verimli çalışacak yoksa daha mı verimsiz olacak? Dezavantajlı bölgelerde işadamlarına milyarlarca lirayı teşvik adı altında peşkeş çeken hükümet, kamu çalışanına niye bu bölgelerde çalışması için teşvik vermiyor” diye sordu.

UYARMAK YERİNE PARA CEZASI

3- Hükümet, memurun disiplin cezası sisteminde de değişiklik önerdi. Uyarma ve kınama cezalarının kaldırılmasını, bunun yerine ‘doğrudan maaştan kesme’ cezasının getirilmesini önerdi. Üç konfederasyon da yine buna itiraz etti ve doğrudan maaştan kesme cezasıyla amirlerin keyfi ceza verme tutumlarını artıracağını ve yükselmesini istemedikleri memura bu ceza verilerek önünün kesileceği ileri sürüldü.

MÜSTEŞARLIK İÇİN 5 YIL DENEYİM

4- Hükümetin, önerdiği bir diğer konu ise kamuda üst düzey yönetici atamaları için gerekli olan 10-12 yıl şartının 5 yıla indirilmesi oldu. Ancak konfederasyonlar, yönetim için 5 yıl deneyimin yeterli olmayacağını, bunun hem genç yöneticiye hem de devlete zarar vereceğini savundu.

KAMU HİZMETİ, HÜKÜMETE DEĞİL VATANDAŞA VERİLİR

5- Hükümetin getirmek istediği bir diğer düzenleme ise üst düzey yöneticilerin hükümetle birlikte gelip, hükümetle birlikte gitmesi oldu. Ancak Hem Kamu-Sen hem de KESK, kamu hizmetinin hükümete değil; vatandaşa verildiğini anımsatırten, Lami Özgen, “Kamu çalışanı vatandaşın çalışanıdır, hükümetin değil. Eğer bu şekilde hükümetle gelip gidecekse partinin çalışanı olur. Kamu hizmetine böyle yaklaşılmaz. Ayrıca kamuda her çalışanın yükselme hakkı vardır, A ya da B partisinden olup olmadığı fark etmez” dedi.

KARİYER MEMURLAR

6- Kariyer mesleklerde atanma şartları değiştirilsin. Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı gibi statülerde kalış süresi 3 yıl yerine 2 yıl olsun. Ayrıca bu kişilerin uzman ve ya müfettiş olmak için ayrı bir sınava girmelerine gerek kalmasın. Tez hazırlamaları da istenmesin. Memur-Sen, bu öneriye sıcak bakarken Kamu-Sen ve KESK itiraz etti. Kariyer memurluğun bazı özellikler gerektirdiğini, her önüne gelenin kariyer memur olmaması gerektiğini dolayısıyla da sınav, tez gibi uygulamaların devam etmesi gerektiğini belirttiler.

Hürriyet, 08.04.2013

Tüm memurlara Doğu yolu göründü

Yeni hazırlanan yasa tasarısına göre az gelişmiş bölgelerde 3 yıllık zorunlu hizmet, bütün memurları kapsayacak. Şark görevinin kimler için uygulanacağı ise bölgenin ihtiyacı ve personel durumuna göre yönetmelikle belirlenecek. 2,5 milyon memuru ilgilendiren düzenlemenin, nitelikli personel dağılımındaki dengesizliğin önlenmesi amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

Yaklaşık 2,5 milyon memuru yakından ilgilendiren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin ayrıntıları netleşmeye başladı. Zaman'ın ulaştığı yasa tasarısına göre askerlik, polislik ve doktorluk gibi bazı meslekleri kapsayan zorunlu doğu hizmeti artık bütün kamu çalışanlarını içine alacak şekilde genişletiliyor. Bundan sonra her meslek grubundan memur, az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak. Ancak kurumlarda yer değiştirmeye tabi olacak personel, ikincil mevzuatla belirlenecek. Şark görevinin hangi memurlar ve unvanlar için uygulanacağı ise yönetmelikle tespit edilecek. Bölgenin ihtiyacı ve personel durumuna göre Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlık birlikte çalışarak yönetmeliği hazırlayacak. Yeni uygulamanın, nitelikli personelin dengesiz dağılımını önlemeye yönelik olduğu belirtiliyor. Halen birçok kamu kurumunda memurlar kendi istekleri dışında başka illere gönderilemiyor. 20-25 yıl boyunca bir ilde çalışabiliyor. Demokratik Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı yeni yasanın iyi niyetli bir girişim olduğunu söyledi. Ancak zorlamaların çeşitli problemlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 657 sayılı yasada değişiklik öngören yasa tasarısında genel hüküm olarak 3 yıl zorunlu hizmet şartı yer almasına karşın bütün memurların rotasyonu gibi bir durum söz konusu olmayacak. Bu nedenle yasaya “Kurumlarda yer değiştirmeye tabi olacak unvanlar ikincil mevzuatta düzenlenecektir” maddesi kondu. Böylece 2,5 milyon memurun tamamının yer değiştirmesinden çok ihtiyaç duyulan personelin tayininin yapılması hedefleniyor. Düzenlemeyle idarenin elinin güçleneceği, kamu çalışanlarının tayininin kolaylaşacağı belirtiliyor.

Yasa ile gelen bir başka önemli değişiklik de göreve ilk başlayan memurların görev yerine ilişkin. Buna göre memur ilk olarak batıda bir ile atanacak. Burada en az 3 yıl görev yaptıktan sonra mecburi hizmet için Doğu ve Güneydoğu’ya gidecek. Mevcut durumda çoğunlukla işe yeni başlayan memur, Güneydoğu ve Doğu başta olmak üzere sosyoekonomik açıdan daha az gelişmiş illerde görevlendiriliyor. Bu durum, o bölgelerdeki kamu hizmetinin niteliksiz olmasına yol açıyor. 657 sayılı yasada yapılacak değişiklikle ilgili maddede ‘İlk defa hizmete alınan personel sosyoekonomik açıdan gelişmiş bölgelerde en az 3 yıl görev yaptıktan sonra diğer bölgelere atanmaları sağlanacak.” ifadelerine yer veriliyor. 657 sayılı yasaya ilişkin tasarıyı değerlendiren Demokratik Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı, mevcut kanunda yer değiştirmeye ilişkin bir hüküm olmadığına dikkat çekerek bunun yönetmelikle belirlendiğini ifade ediyor. 3 yıl zorunlu hizmetin bütün memurlar için kanuna girmesinin idarenin elini güçlendirmeye dönük bir girişim olduğunu belirten Avcı, Doğu ve Güneydoğu’ya tecrübesiz, yeni göreve başlamış kişilerin gitmesinin pek çok soruna yol açtığını kaydediyor. Yeni yasanın iyi niyetli bir girişim olduğunu söyleyen Avcı, ancak zorlamaların çeşitli yeni sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.

Yasa tasarısıyla kamudaki memur, sözleşmeli memur, geçici personel ve işçi olarak çalışanlar işçi ve memur başlığı altında iki grupta toplanacak. Mevcut sözleşmeliler memur kadrolarına, geçici personel de (4-C) işçi kadrolarına atanacak. Kamuda yönetici olmak için gereken 10-12 yıl çalışma şartı 5 yıla inecek. Kamu kurumlarına özel sektörden yönetici atanabilecek. Dışarıdan atanan yönetici memur olmayacak, görev süresi bitiminde kamu ile ilişkisi kesilecek. Yöneticilerin görev süresi bakanlıklarda 4 yıl, belediyelerde 5 yıl ile sınırlanacak. Uzman ve müfettişlikte yardımcılık süresi 3 yıldan 2 yıla inecek. Uyarma, kınama ve kademe ilerlemesi cezaları kalkacak. Disiplin cezaları; aylıktan kesme, geçici süreli uzaklaştırma ve görevden çıkarma şeklinde olacak.

Zaman, 08.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.