Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Doğu, Ege’den beş kat yoksul

Doğu, Ege’den beş kat yoksul
Doğu’daki yüzde 25, Güneydoğu’daki yüzde 24’lük yoksulluk oranının Ege’nin yaklaşık beş katı olduğuna dikkat çeken TZD Başkanı Yetkin: Barış süreci ekonomik kalkınmayla güçlendirilmeli

TZD (Türkiye Ziraatçılar Derneği) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, çözüm sürecinin ekonomik kalkınmayla güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Düzenlediği toplantıda Güneydoğu Anadolu’daki tarım ve şiddet sorununa ilişkin hazırladıkları raporu açıklayan Yetkin, Türkiye’de yıllardır devam eden çatışmaların durması ve Kürt vatandaşların tüm demokratik haklardan yararlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Yetkin, ancak bu tartışmalarda sorunun esasını teşkil eden ekonomik konuların, örneğin toprak sorununun, işsizlik sorununun hiç gündeme gelmediğini belirtti. Bölgede topraksızlık ve toprak mülkiyetindeki adaletsizliğin had safhada olduğunu dile getiren Yetkin, bu sorun çözülmediği sürece siyasi girişimler ve GAP gibi büyük ekonomik projelere rağmen istenilen sonuçların elde edilemeyeceğini savundu.

 

Yoksulluk yüzde 25’te

Yetkin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gelir dağılımındaki eşitsizlik nedeniyle yoksullaşmanın son derece yüksek olduğuna işaret ederek, Doğu Anadolu’daki yüzde 25, Güneydoğu Anadolu’daki yüzde 24’lük yoksulluk oranlarının Ege’nin yaklaşık beş, İç Anadolu’nun ise iki katına karşılık geldiğini vurguladı. Yetkin, 2012 yılı itibariyle bölgedeki işsizlik oranının GAP sayesinde yüzde 17’den yüzde 11’e düştüğünü kaydetti.

Sulama başta olmak üzere GAP yatırımlarının tamamlanması durumunda, Türkiye’nin tarımsal ürünler ithalatında yıllık 2 milyar dolar civarında bir tasarrufa gidileceğine dikkat çeken Yetkin, “Bu tasarrufun sanayimize, özellikle bölgedeki tarımsal sanayiye yıllık olarak sağlayacağı katkının 17 milyar doları bulması öngörülmektedir” dedi.

Bölgedeki sosyal güvenliği “facia” olarak nitelendiren Yetkin, ödeme güçlüğü içinde bulunan ve sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanamayanların bu alandaki ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını söyledi.


ÇİFTÇİNİN 1 MİLYAR TL’LİK KREDİSİ TAKİBE DÜŞTÜ

TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin 2012 yılında kullandığı 32 milyar 642 milyon 626 bin TL’lik tarım ve balıkçılık kredisinden, sadece yüzde 3.1’inin geri dönmediğini belirterek, “Bu orana göre 2012 yılında takibe düşen kredi miktarı 1 milyar TL’dir” dedi. Bayraktar, 2012 yılı sonu itibarıyla il bazında kredi kullanımına bakıldığında 2 milyar 573 milyon 237 bin TL’yle İzmir’in ilk sırada yer aldığının görüldüğünü söyledi. İzmir’i 1 milyar 783 milyon 829 bin TL’yle Adana, 1 milyar 764 milyon 443 bin TL’yle Ankara takip etti. En az kredi kullanan il ise 14 milyon 785 bin TL’yle Hakkâri oldu.


Neler yapılabilir

TZD Başkanı İbrahim Yetkin, bu sorunun “uluslararası fonlara dayalı kırsal kalkınma projeleri”, AB tavsiyeleri, sosyal yardım uygulamaları ve bugünkü tarım politikalarıyla kalıcı olarak çözülemeyeceğini belirterek, önerilerini şöyle sıraladı:

» Kaynak ihtiyacının İşsizlik Fonu ve tarımsal desteklemelerin proje bazında Güneydoğu bölgesinde yoğunlaştırılmasından çok, yeni kaynak oluşturma yoluyla sağlanması ve tarımsal desteklerin tüm Türkiye genelinde arttırılmasından yanayız.

» Lüks tüketim mallarına konulacak ek bir vergiyle geçmişte Deprem Fonu örneğinde olduğu gibi yeni bir fon oluşturulabilir. Böyle bir yaklaşım, kriz koşullarında gelir dağılımındaki bozulmayı da bir ölçüde dizginleyebilir. Ancak bu fon Deprem Fonu örneğinde olduğu gibi farklı alanlarda değil, amacına uygun kullanılmalıdır.

» Bölgeye verilecek destek ve teşviklerin bölgede ekonomik ve sosyal olarak güçlü bir azınlığın elinde toplanmasından çok, küçük ve orta işletmelerin yararlanacağı şekilde dağıtılmasına önem verilmelidir.

» GAP’ın öngörülen gerçekleşme oranının çok gerisinde kalan sulama ve tarım yatırımları, toprak reformu gibi önlemlerle desteklenmeli, Et ve Balık Kurumu yeniden yapılandırılarak bölgede hayvancılık canlandırılmalı, tarımsal kooperatiflere ve KOBİ‘lere verilen destek arttırılmalıdır.

Taraf, 08.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.