Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bakanlar büyümede anlaşamadı

Bakanlar büyümede anlaşamadı

Türkiye'nin 2012 büyümesi yüzde 2,2 olarak açıklandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyüme oranını bir "başarı" olarak nitelerken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yeterli bulmadı.

Yüzde 2,2 olarak gelen 2012 büyümesiyle ilgili ekonomi yönetiminden farklı değerlendirmeler geldi. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Küresel ekonomideki yavaşlamaya, en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki krizin derinleşmesine, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere ve yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen Türkiye'nin yüzde 2,2 büyümüş olması bir başarıdır" ifadesini kullandı.

"Büyümedeki yavaşlamaya rağmen Türkiye'nin 2012 yılında önemli kazanımlar elde ettiğine" işaret eden Şimşek, cari açığın bir önceki yıla göre yaklaşık 28 milyar dolar daraldığını, enflasyonun yüzde 6,2 ile son 44 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı.

'YÜZDE 6,2 DE BÜYÜYEBİLİRDİK'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise "Daha fazlasını hak ediyorduk, biraz 'acı fren' oldu. Biz çok rahat bir şekilde 4,2, 5,2, 6,2 de büyüyebilirdik. Bu gücümüz var. 300 kilometre hızla gidecek bir otomobiliz biz" diyerek yüzde 2,2 büyümeyi önemli bulduğunu fakat yeterli olmadığını kaydetti.

'İHRACATIN KATKISI YÜZDE 4,1'

Çağlayan, ihracatın 2012'de büyümeye katkısının 4,1 puan olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı, "Eğer 2012 yılında ihracattaki artışı yapamamış olsaydık, bugün 2,2 büyümeyi değil, belki de yüzde 3'lük-4'lük daralmayı konuşuyor olurduk" dedi.

Çağlayan. 'Ne yazık ki büyümenin bir tarafı eksik kaldı. Ben hem iç talebin hem net ihracatın katkı vermesi gerektiğine inanıyorum. Gelecek yıllarda da bunu göreceğimizi düşünüyorum' sözleriyle devam etti. 

Çağlayan, Türkiye'nin 2023 yılına bazılarının dediği gibi karayolu ile gidemeyeceğini belirterek, "2023 yılı hedeflerimizi yakalamak için, Türkiye uçmak zorundadır. Bunu Başbakanımız da ifade etmişti. İlk 10 ekonomi içine girmemiz için her yıl ortalama 6-6,5 arasında büyümemiz gerekiyor. Büyüme frenle olmaz" diye konuştu.

 cnbce.com, 01.04.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.