Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bakandan AB'ye rest

Bakandan AB'ye rest
AB'nin Gümrük Birliği uygulamasını eleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Böyle devam edecekse AB ile Serbest Ticaret Anlaşması yapalım'' dedi.

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON tarafından düzenlenen Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD-AB Serbest Ticaret Anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, Gümrük Birliği konusunda, özellikle serbest ticaret anlaşmalarından dolayı Türkiye'nin elinin giderek zayıfladığını söyledi.

Çağlayan, 1995 yılında yapılan müzakerelerde yaşanan süreci anımsatarak, dönemin hükümetinin sudan sebeplerle o dönemde atlama yaptığını dile getirdi.

AB'nin ikiyüzlü tutum ve samimi olmayan davranış içinde olduğu yorumunu yapan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin yapılan anlaşmalara taraf olması gerektiğini ifade etmiyor, bütün ısrarlarımıza rağmen... Türkiye ciddi bir haksız rekabetle karşı karşıyadır. Biz Amerika'yla olan ticaretimizde bir satıp üç alıyoruz. Eğer Türkiye AB-ABD arasındaki Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin dışında kalırsa, bu durum daha da Türkiye aleyhine tersine dönecek. Türkiye'ye gümrüklü giren ABD ürünleri, elini kolunu sallaya sallaya Avrupa üzerinden Türkiye'ye girecek ve haksız bir rekabet oluşacak.

ABD'nin ticarette Türkiye'nin haksızlığa uğramasını istemeyeceğini ümit ediyoruz. Dün Amerika sermayeli şirketlerin üst yöneticileriyle kapalı toplantıda görüştük ve bu konuyu dile getirdik. Her biri bu konuda Türkiye'nin son derece haklı olduğunu ve gerekli lobi çalışmalarını yapacaklarını ifade ettiler.''

"BÜYÜK BİR DENGESİZLİK"
Japonya-AB Serbest Ticaret Anlaşması AB'nin benzer çalışmayı Japonya ile de yaptığını anımsatan Çağlayan, Japonya konusunun Türkiye için daha da vahim olduğunu vurguladı.

Çağlayan, Türkiye'nin Japonya'ya bir satıp on aldığını ifade ederek, ''Ticarette çok büyük bir dengesizlikle karşı karşıyayız. Japonya-AB Serbest Ticaret Anlaşması'nda Türkiye sürecin dışında kalırsa, bu Türkiye açısından çok daha ciddi ticaret bağlantısının bozulması sonucunu ortaya çıkarır'' dedi.

"BÖYLE DEVAME DECEKSE..."
AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması yaptıktan sonra, Türkiye'nin müzakere talep eden taraf olduğu için zaten olaya mağlup başladığına işaret eden Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Talep eden taraf olduğumuz için, karşı taraf bizden çok daha farklı tavizler isteyebiliyor. Bizim talebimiz, mutlak surette Gümrük Birliği'nin revize edilmesidir. AB ile Gümrük Birliği Anlaşması tamamen Türkiye'nin aleyhine işlemeye başlamıştır. Böyle bir ortamda, o zaman Serbest Ticaret Anlaşması'na geçiş Türkiye'nin daha büyük menfaatine olacaktır.

Eğer AB bu samimiyetsiz tavrına devam edecekse, Türkiye'yi sürecin dışında bırakmaya devam edecekse, o zaman Serbest Ticaret Anlaşması yapalım, zaten sanayi ürünlerimizi karşılıklı sıfırlamışız, hiç olmazsa AB'nin Türkiye'ye Gümrük Birliği'nden dolayı yüklemiş olduğu mevzuat ve diğer mükellefiyetleri ortadan kaldıralım. Böyle bir çağrıyı sizler vasıtasıyla yapmak istiyorum.''

ntvmsnbc.com, 28.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.