Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > 1 özür, 1 milyon turist!

1 özür, 1 milyon turist!
 
One Minute ve Mavi Marmara gerginlikleri sonrası 500 binlerden 80 binlere gerileyen İsrailli turist sayısında, artık canlanma bekleniyor. Sektör temsilcileri, “Bu yıl 300 bin, seneye 500 bin, orta vadede 1 milyon turist gelir” diyor

2010 yılında insani yardım amacıyla Gazze’ye giden Mavi Marmara gemisine yaşananlar Türkiye ile İsrail arasında turizmi neredeyse yok denecek düzeye çekti. Mavi Marmara İsrail’den turist akışında bir dönüm noktası oldu. Ancak daha öncesi de vardı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2009 yılında Davos’ta yaptığı ‘One Minute’ çıkışı...
One Minute krizi sonrası İsrail’den Türkiye’ye, Türkiye’den İsrail’e uçak seferlerinde de uçuş sayısı azalmıştı. Zira öyle kayda değer bir yolcu trafiği artık yoktu.
2009’da Türkiye’ye gelen turist sayısı 500 binlerden 311 bine geriledi. 2010 Mayıs’ında yaşanan Mavi Marmara baskını ise turist sayısını deyim yerindeyse adeta bıçak gibi kesti. 2011’de İsrail’den Türkiye’ye sadece 79 bin turist geldi.
ABD Başkanı Obama’nın İsrail ziyaretinde İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Başbakan Erdoğan’ı arayarak ‘Özür’ dilemesi ve Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması turizm açısından da yeni bir döneme gireceğimizin sinyali...
Sektörü temsil eden etkili isimlerin bu konudaki görüşleri şöyle...

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı
Başaran Ulusoy

Yumuşama, turizmi olumlu etkileyecek

İsrail tarafı bir yanlışı doğruyla düzeltmiştir. İki ülke arasındaki işbirliği eskisi gibi devam edecektir. Yumuşama süreci ile birlikte İsrail halkı tarafında artık çekingenlik ortadan kalkmıştır. Türkiye güvenilir bir ülke, rahatlıkla alışveriş yapacakları, dinlenebilecekleri, eğlenebilecekleri, dinsel mekanları gezebilecekleri ülke Türkiye’dir.
Çoğu zaten Türkiye’den gitmiş insanlar. İsrailli turistler yalnız Türkiye’ye gelmek için değil Amerika, Japonya, Avrupa’ya gitmek için de aktarma ülkesi olarak kullanacakları ülke de Türkiye’dir. THY bu konuda çok başarılı.
Turizm Bakanımız Ömer Çelik’in katılmayı uygun bulduğu fuarlara biz de katılacağız, siyasi iradenin adımlarına paralel hareket edeceğiz. Yumuşama, turizmi çok olumlu etkileyecek. İsrailli turistler daha çok Antalya, İstanbul, İzmir ve Kapadokya’ya geliyorlar. Bunun artarak devamını bekliyoruz.

 Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı
Osman Ayık

‘Gerginlikler olmasa 1 milyonu bulmuştuk’

Gerginlik ve kesintiler yaşanmamış olsaydı gelen turist sayısı rahatlıkla 1 milyonu bulurdu. Şimdi çok kısa sürede 2008’deki rakamlar geri gelebilir.
İsrailli turistlerin, yıla eşit oranda yayılan bir ziyaret akışları vardır. Doğrudan deniz turizmi amacıyla değil, daha çok dinlenmek için geliyorlar. Oteli kullanıyorlar, şehri kullanıyorlar, alışveriş yapıyorlar. Bazı pazarlama faaliyetleri yapmak istedik turist sayısı kademeli olarak aşağı gelirken ancak yaşanan gerginliklerden dolayı çok da fazla cesaret edemedik. Yumuşama başladı, pazarlama faaliyetleri başlayacaktır.

Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı
Timur Bayındır 

Özel tur paketleri hazır ortak proje canlanacak

 

Tekrar eski sayıları yakalarız. Bu yıl tabii olmaz ama yine de turist sayısı bir hayli artar. Bu yıl bu sayı en azından 250 - 300 bini bulur. Önümüzdeki yılda tekrar 500 bini yakalar ve geçer. İstanbul, İzmir’in güzel potansiyeli vardır. Geçmişte Ortadoğu ülkeleri olarak “İsrail, Mısır, Ürdün Türkiye ve Yunanistan ortak bir iş yapabilir miyiz” diye bir proje hazırladık. Çok sıcak baktılar ama o koşullarda (gerginlik dönemi) olamadı tabii. Bu projeyi yeniden canlandıracağız. İsrailli turistler İstanbul, İzmir’e geliyorlar. Antalya’ya gidiyorlar tabii. Şimdi bu bölgeler hareketlenecektir.

Milliyet, 26.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.