Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Fitch: Çözüm süreci kredi notuna yansır

Fitch: Çözüm süreci kredi notuna yansır

Türkiye’yi “yatırım yapılabilir ülke” (BBB-) statüsünde tutan tek kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, barış sürecini yakından izliyor
 

Türkiye’yi “yatırım yapılabilir ülke” (BBB-) statüsünde tutan tek kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, barış sürecini yakından izliyor. Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, “Eğer gelişmeler sonucunda, politik risklerin azaldığını ve bunun da ekonomiye olumlu etkisi olduğunu gözlemlersek, bunu kredi notuna yansıtabiliriz” dedi. Çeşitli açıklamalarda bulunan Üstay, çözüm sürecinin uzun soluklu bir gözlem gerektirdiğini belirterek, “Türkiye’deki barışı ve civar ülkelerle olan barışı, eğer olumlu etkileyecekse, bu da politik risk açısından olumlu bir gerçekleşme olacaktır. Bu da ekonomiye olumlu yansıyacaktır. Çünkü, şu anda civar ülkelerle ya da belli ülkelerle olan bu tarz sıkıntılar, şu anda Türkiye’nin ekonomisini de olumsuz etkiler durumda” ifadelerini kullandı.

Fitch’in çözüm sürecindeki gelişmeleri önümüzdeki dönemde izlemeye devam edeceğini belirten Üstay, “Bir sonraki görüş bildirebileceğimiz döneme geldiğimizde, bu konuda da görüşümüzü bildireceğiz. Şu anda gelişmeleri biz de izliyoruz” dedi.

 

Üç yıl bekleme kuralı yok

Geçen yıl kasım ayında Türkiye’de yaptıkları toplantıya değinen Üstay, “Biz Türkiye’yi, kasım ayında yatırım yapılabilir seviyeye çıkardık. BBB- seviyesinden bir üst seviyeye çıkarttığımız ülkelerin ilk üç yıl içerisinde, yüzde 10 olasılığında bir üst seviyeye çıktığını gördük. Ancak, bu Türkiye’yi üç yıl bekleyeceğiz ya da üç yılın sonunda veya daha öncesinde bir değerlendirme yapmayacağız anlamına gelmiyor” diye konuştu.

Türkiye’yi izlemeye devam ettiklerini belirten Üstay, “Türkiye’nin, diğer BBBseviyesinde reytingi olan ülkelerle kıyasladığımızda farklılaştığı noktalar var. Bunları bildiğimiz halde Türkiye’yi BBB- seviyesine çıkardık. Dolayısıyla medyada yer aldığı gibi ‘Üç yıl bekleyeceğiz’ diye bir kuralımız yok” dedi.

 

Merkez’in hedefi biraz zor

Türkiye’nin enflasyon performansına da değinen Üstay, kredi notu BBB- olan diğer ülkelerin enflasyonuyla kıyaslandığında, Türkiye’nin enflasyonun yüksek seyrettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu konuda özellikle Merkez Bankası’nın hedeflemeleri var. MB’nin enflasyon hedefi yüzde 5. Açıkçası yüzde 5 enflasyon hedefinin 2013 yılında pek olası olduğunu öngöremiyoruz şimdilik. Yine yüzde 7’ler civarında kalacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin üzerinde çalışması gereken en önemli konulardan birisi enflasyon... İç talep artarken de enflasyonu kontrol altına almak pek kolay değil.”
 

Taraf, 23.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.