Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Ekonominin ağır yükünü çekiyorlar

Ekonominin ağır yükünü çekiyorlar

KOBİ’lerin tüm dünyada ekonominin ağırlıklı yükünü çektiğini belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş: Türkiye’de de toplam işletmelerin yüzde 99.9’unu, toplam istihdamın yüzde 78’ini KOBİ’ler oluşturuyor
 

İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen 9. KOBİ Zirvesi’nde konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, KOBİ’lerin tüm dünya ülkelerinde ekonominin ağırlıklı yükünü çektiklerini belirterek, “Söz gelimi OECD ülkelerinde KOBİ’ler, tüm işletmelerin yüzde 97’sinden fazlasını ve istihdamın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor” dedi. Ülke bazında KOBİ’lerin ABD’de toplam işletmelerin yüzde 99.9’unu, istihdamın yüzde 50’sini, toplam katma değerin yüzde 55.5’ini oluşturduğunu dile getiren Yalçıntaş, Almanya’da toplam işletmelerin yüzde 99.5’ini, istihdamın 60.6’sını, katma değerin yüzde 53.2’sini KOBİ’lerin ürettiğini ifade etti. “Türkiye’de de toplam işletmelerin yüzde 99.9’unu, istihdamın yüzde 78’ini, toplam katma değerin yüzde 55’ini KOBİ’ler oluşturuyor” diyen Yalçıntaş, “Bu rakamlar bize, Türkiye ekonomisinde KOBİ’ler rolüyle, diğer gelişmiş ülkeler arasında büyük benzerlikler olduğunu gösteriyor” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, dünya ekonomisine yönelik algı ve kabullerin kökten değiştiğini ifade ederek, “Bugün artık girişimcilik, inovasyon, yenilikçilik, esneklik gibi rekabetçi özellikler, KOBİ’ler ekseninde tartışılır olmuştur” dedi.


 

İHRACATIN YÜZDE 60’INI YAPIYORLAR

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, ulusal ve uluslararası pazarlarda KOBİ’lerin tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmalarını, potansiyel müşterileriyle ya da partnerleriyle temas etmelerini çok önemsediklerini belirterek, “Bugün geldiğimiz noktada ülkemiz işletmeleri şükürler olsun, 170’den fazla ülkeye 150 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmektedir. Bu ihracatın yaklaşık yüzde 60’ı ise KOBİ’lerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.


 

ADNAN BALİ: EN FAZLA TİCARİ KREDİ VEREN BANKAYIZ

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, KOBİ’lerin ekonomik fonksiyonunun yanında gelir dağılımının dengeli oluşması, istihdamı dengeleme, göçü dengeleme fonksiyonlarının da bulunduğunu belirterek, KOBİ’lerin ülke ekonomisi için hayati önemde göstergelerden olduğunu söyledi. İş Bankası olarak sahada yaptıkları aktif çalışmalar nedeniyle KOBİ’lerle aralarında ciddi bir güven ortamının tesis edildiğini belirten Bali, “66 ilde en fazla ticari kredi veren bankayız. Bu bize olan güveni gösteriyor” dedi.


 

Finans sektörünün en hızlı büyüyen alanı KOBİ

Türkiye’de sanayinin lokomotifi olan KOBİ’lere bankacılık sektörünün ilgisinin her geçen yıl daha fazla arttığını ifade eden Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, “Türkiye’deki işletme sayısının yüzde 99’unu, istihdamın ise yüzde 81’ini oluşturan, ülke ihracatının da yüzde 56’sını gerçekleştiren KOBİ’lere yönelik özel ürün ve hizmetler geliştirmeye her zamanki gibi devam ediyoruz. KOBİ’ler daha esnek bir yapıda oldukları için piyasalardaki gelişime daha kolay adapte olabiliyor. Bu anlamda finans sektörünün en hızlı büyüyen alanının KOBİ bankacılığı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

 

Gidecek biraz daha yol var

Sektör genelinde mikro ve küçük işletmelere verilen kredilerin Aralık 2012 itibarıyla 117 milyar TL’ye ulaştığını belirten Cemalcılar, şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki tüm kredilerden KOBİ’lerin aldığı pay ise yüzde 23 seviyesinde. Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 35 civarında. Bu sebeple sektör olarak gidecek biraz daha yol olduğunu söyleyebiliriz. Yapı Kredi olarak KOBİ’lere özel olarak geliştirdiğimiz ürünlerimizden Çam ve Sedir paketlerimize bugüne kadar 140 binin üzerinde müşterimiz üye oldu. Çam Paketi’mizle KOBİ’lerin hâlihazırda aldığı tüm temel bankacılık hizmet ve ürünlerini bir arada sağlayarak tek bir banka ile çalışmanın konforunu yaşatırken şirketlerin işlem hacmine göre, yıllık 1.000 TL’ye varan maddi fayda yaratıyoruz. Daha yüksek işlem hacmi gerçekleştiren şirketler için sunduğumuz Sedir Paketi ile internet ve telefon bankacılığında ücretsiz EFT, havale, hesap işletim ücreti ve kredi kartı aidatından muafiyet, şubeden ücretsiz EFT, havale, çek tahsilâtının yanında nakit destek kredisinde özel fiyatlama gibi avantajlar sunuyoruz.”


 

“Bu alanda yüzde 67 gibi bir büyüme hedefliyoruz”

Bank Asya Ticari KOBİ Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Demir, bankanın, KOBİ’lere 2012 yılı içerisinde 3.2 milyon TL’si nakdi olmak üzere 4.3 milyon TL’lik plasman sağladığını belirterek, “2012 yılında portföyümüze 5.000 yeni KOBİ müşterisi eklenmiştir. 2013 yılında sektör ortalama yüzde 18 büyüme öngörürken, Bank Asya KOBİ Bankacılığı alanında yüzde 67 gibi bir büyüme hedefi ile reel sektörün fonlanmasına devam edecektir. 2.1 milyon TL seviyesinde olan anapara nakdi kredi riskimizi, 2013 yılı sonunda 3.5 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşabilmenin yolu da 4.5 milyon TL dolayında bir plasmandan geçmektedir” dedi.

Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmesinin kredi faizlerinde paralel bir hareket sağladığını ifade eden Demir, “Faizlerin ortalamada aylık bazda yüzde 1’in altına gerilemesi, KOBİ’lerin daha ucuz bir maliyetle borçlanmalarını sağlamakta, daha düşük finansman giderleri ile çalışmalarına olanak sağlamaktadır” diye konuştu.

Kredi oranlarındaki düşüşün kredi hareketliliğini de arttırdığına işaret eden Demir, “Ayrıca KOBİ’lerin sınırlı sermaye ile faaliyette bulunmaları, nakit akışlarını ağırlıklı olarak kredilerle sağlamaları, sektörde kredi hacimlerinin artmasındaki ikinci etmendir.

Kullandırılan kredilerin ağırlığının inşaat/taahhüt, sağlık, gıda ve metal sektörlerinde; kredi hacminin ise Marmara Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaştığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.


 

ING ile yaklaşık 50 bin KOBİ ‘Paydos’ etmiyor

ING Bank’ın KOBİ’lere sunduğu vadeli ve vadesiz mevduatı tek bir hesapta birleştiren özel bir TL likidite yönetim hesabı niteliğindeki ING Paydos Yok Hesap’ın sunduğu gecelik faiz ve masrafsızlık özellikleri ile KOBİ’ler, hem nakit akışlarını en verimli şekilde yönetiyorlar, hem de tasarruflarını arttırıyor. ING Bank’ın “ilişki bankacılığı” anlayışı doğrultusunda KOBİ ve Ticari Bankacılık ekibi olarak hep sahada olduklarını anlatan ING Bank KOBİ ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, müşterileri dinleyip, ihtiyaçlarına özel çözümler hazırladıklarını belirtti. Çakır, ING Paydos Yok Hesap’ın da bunun en iyi örneklerinden olduğunu söyledi.

ING Paydos Yok Hesap’ı geliştirmeden önce birçok firma ile görüşüp ihtiyaçları analiz ettiklerinin altını çizen İhsan Çakır; “KOBİ’ler, vadesiz mevduat hesaplarını yoğun olarak kullanırken, nakit akışlarındaki vade uyumsuzlukları sebebiyle atıl/serbest bakiyeleri istedikleri gibi değerlendiremediklerini, vadeli mevduat hesabı açtıklarında acil bir ödeme karşında hesap vadesini bozup, faiz kaybına uğradıklarını, yatırım işlemleri için bankaya gitmek veya talimat vermek gibi işlere zaman ayıramadıklarını ve sektörde gecelik mevduat hesaplarına uygulanan alt limitlerin ise herkese hitap etmediğini belirttiler. “ING Paydos Yok Hesap”ın şeffaflık, esneklik, basitlik, rekabetçi faiz oranları ve masrafsızlık özellikleri bu temel ihtiyaçları karşılıyor” dedi.

Taraf, 21.03.2013
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.