Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Uluslararası Su Konferansı 'Mavi Barış' için toplandı

Uluslararası Su Konferansı 'Mavi Barış' için toplandı

Birçok ülkeden uzman, siyasetçi ve gazeteci, Ortadoğu’yu bekleyen en büyük tehlikelerden biri olan su anlaşmazlıklarını konuşmak üzere ‘Ortadoğu’da Mavi Barış-Uluslararası Medya Konferansı’ için Zaman’ın İstanbul’daki merkezinde buluştu. Amaç, su meselesiyle ilgili bölge medyasında farkındalık oluşturmak.

Dünyanın en önemli problemi olan su sorunu, yurtiçi ve yurtdışından birçok uzman, akademisyen, siyaset adamı ve gazetecinin katılımıyla istanbul’da masaya yatırılıyor. Turkish Review dergisi ve Strategic Foresight Group işbirliğinde Zaman Gazetesi’nin İstanbul’daki genel merkezinde gerçekleştirilen “Ortadoğu’da Mavi Barış-Uluslararası Medya Konferansı”nın ilk gününde su kaynaklarının kıtlığının bölgede çatışma değil, diyalog vesilesi olması üzerinde duruldu. Ürdün Prensesi Sümeyye bint El Hassan’ın onur konuğu olduğu konferansın ilk gününde yakın bir gelecekte bölgede çok ciddi su krizlerinin yaşanabileceği, bunu önlemek için de hükümetlerin ve sivil toplum örgütlerinin harekete geçmesi gerektiği vurgulandı. 

İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı, İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin de katkı sağladığı konferansın açılışında konuşan Turkish Review dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı, gelecekteki en önemli problemlerden biri olan su sorununa medyada bir duyarlılık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Balcı, “Konuyla ilgili haberler Batı kaynaklı ajanslardan öğreniliyor. İstedik ki ülkeler sorunlar birebir kendileri konuşup tartışsın.” diye konuştu. ‘Mavi Barış’ terimini de açıklayan Balcı, bu yeni kavramı Soğuk Savaş sonrası dönemin sözlüğünde su ile barışın birlikte anılmasının amaçlandığı bir teşebbüs olarak niteledi.

Strategic Foresight Group Başkanı Dr. Sundeep Waslekar da Ortadoğu’nun su sorununa çözümün, bölge içerisinden geliştirilmesini istedi. Hintli uzman,  devletlerin su konusunda ciddi politikalar gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Bu politikalar birbirine entegre olmalı.” dedi. İstanbul Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisi Prof. Dr. Murat Özler ise, yakın bir gelecekte Ortadoğu’yu ve Türkiye’yi etkileyecek bir global iklim değişikliği yaşanacağına dikkat çekti. Özler, “Türkiye’de nüfus artışı ile yağış ve kullanma suyu miktarındaki değişme nedeniyle su azalacak. Bir yandan tüketim artacak. Şu anda kişi başına düşen kullanma su miktarı 1.400 metre küp, gelecekte 700-800 metreküpe düşecek. Gelecekte su fakiri durumuna geleceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. İki gün sürecek konferansın sonunda katılımcılar ortak bir bildiri yayımlayacak. Su meselesiyle ilgili bölge medyasında farkındalık oluşturmak amacıyla bölgesel bir medya ağı kurularak, katılımcıların iletişiminin devamı sağlanacak ve konu ile ilgili bir bilgi havuzu kurulacak. Bu havuzdan tüm medya mensupları yararlanabilecek.

Konferansın onur konuğu Ürdün Prensesi

Bugün sona erecek konferansa Ürdün Prensesi Sümeyye bint El Hassan onur konuğu olarak katılıyor. Irak, Ürdün, Lübnan, Suriye, Filistin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden medya mensupları, siyasiler ve su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımında uluslararası alanda tanınmış uzmanların  katıldığı konferansa, Türkiye’den  de eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ekonomi danışmanı Şaban Dişli, Türk Su Enstitüsü Başkanı Ahmet Saatçi, Dünya Su Konseyi’nden Doğan Altınbilek, Bilgi Üniversitesi’nden İlter Turan gibi birçok isim iştirak ediyor.

Zaman, 19.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.