Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > CeBIT: Yenilikler ve trendler

CeBIT: Yenilikler ve trendler

Dünyanın en büyük bilişim ve telekomünikasyon fuarı CeBIT 'te basitleştirilmiş kullanımlar, internet ağının paylaşımı ve güvenlik öne çıkan konular.

Bu yıl Polonya'nın konuk ülke olduğu CeBIT, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Polonyalı mevkidaşı Donald Tusk tarafından açıldı. İletişim devi Vodafone’un standında ‘makineden makineye iletişim’ başlığı altında her iki lidere alış-veriş dünyasının yenilikleri tanıtıldı. İstenilen eşyanın ışıklı paneldeki fotoğrafı akıllı telefon ile çekiliyor, daha sonra alış-veriş sepetine tıklanıyor ve satın alınan eşya birkaç saat içinde eve postalanmış oluyor.

Teknolojik basit kullanımlar

Yazılım devi SAP’nin standında ise üç öğrenci sahnede yerini alıyor. Bu üç öğrenci, akıllı telefon için arayüz geliştirmişler. Bu arayüz yardımıyla kendi inşa ettikleri bir robota veri yolluyor, ondan da veri alıyorlar. SAP’nin Yönetici Yardımcısı Jim Hagemann Snabe bu tanıtımdan sonra memnun bir ifadeyle şunları söylüyor:

“Kompleks sorunları ele alıyoruz ama bunların kullanımının basit olması gerekiyor. Çünkü burada söz konusu olan sadece büyük firmalar değil, tüm firmaları ve enformasyon ve komünikasyon teknolojilerinde çalışan bütün profesyonelleri kastediyoruz. Herkes bu teknolojileri kullanabilmeli. Bu teknolojileri basitleştirilmiş bir biçiminde sunma sorumluluğumuz bulunuyor. Şu anda izlediğimiz yol bu!”

Veri bilgilerinin hızlı analizi

Benzer yenilikleri Microsoft’un standında da izlemek mümkün. Bu standın sahnesinde de bir öğrenci, iki adet uygulamayı nasıl programladığını anlatıyor. Bu alandaki rekabete Alman firmaları da katılmak amacında. Bunlardan biri, beş bin kişinin çalıştığı, Darmstadt kentindeki Sofware AG adlı firma. Şirketin genel müdürü Karl-Heinz Streiblich, ideal çözümlerin sadece Silikon Vadisi'nden gelmediğini vurguluyor ve şunları kaydediyor:

“Gerçekten de hissettiğimiz şey ideal çözümlerin sadece ABD'den gelmeyeceği yönünde. Elbette ki Silikon Vadisi çok değerli bir imaja sahip. Ama gördüğünüz gibi hem SAP, hem de Software AG adlı firmalar artık kendi alanlarında küresel oyuncu konumunda, yani artık Alman malı yazılımlar da bulunuyor. Biz büyük yoğunluktaki veri bilgilerini birebir zaman dilimi içinde analiz etme hedefindeyiz. Bu, örneğin internetteki dolandırıcılarla mücadele açısından önemli.”

Hem çekici, hem güvenli akıllı telefonlar

Yoğun veri bilgilerinin anında analiz edilebilmesi, branşın en önemli trendlerinden birini oluşturuyor. Ancak büyük miktarlarda veriler söz konusu olduğunda güvenlik de önemli rol oynuyor. Secusmart firmasının müdürü Hans-Christoph Quelle şunları söylüyor:

“İnternette de gittikçe önem kazanan genel güvenlik konusunun akıllı telefonlar için de önem kazandığını gözlemliyoruz. Şimdiye kadar güvenlik konusu akıllı telefonlarda ‘akıllı’ nitelemesini ortadan kaldırıyordu. Akıllı telefonlar ‘securephone’ adı altında güvenlikli hale getiriliyordu, ama artık akıllı telefon özelliği kalmıyordu. Şimdi CeBIT’te hem çekiciliği olan, hem de güvenli akıllı telefonları görücüye çıkarttık. Bu telefonlarla federal hükümet yetkilileri de dinlenme endişesi olmadan bilgi alışverişinde bulunabilecekler.”

WLAN-to-go sistemi

Güvenlik sağlandıktan sonra evlerdeki iletişim ağının paylaşılması gündeme geliyor. Yeni tasarlanan bir sistem evdeki iletişim ağını kişi o anda kullanmıyorsa, başkasının kullanmasına olanak sağlıyor; tabii kişinin özel verilerine ulaşıma izin vermeden

Alman Telekom işletmesi buna WLAN-to-go ismini takmış. Kullanıcıların sadece Almanya’da değil, dünya çapında 7 milyon bağlantıyı kullanarak, bulundukları her yerde internet ortamını ücretsiz kullanması amaçlanıyor.

Üç boyutlu teknik

CeBIT fuarında Almanya’nın ünlü Fraunhofer Enstitüsü yeni 3 boyutlu bir tekniği de kamuoyuna tanıttı. Bu teknik sayesinde eski/tarihî eserler sadece vitrinlerde kalmıyor, bu eserlerin sayfaları içinde dolaşmak ve eserleri okumak da mümkün oluyor. Bir kamera, kullanıcının hareketlerini kendine adapte ediyor ve bu sayede büyük bir ekrana yansıyan tarihî eser izleniyor, sayfaları çevrilebiliyor, büyütülebiliyor.

Münih merkezli Frauenhofer Enstitüsü’nün proje sorumlusu Paul Chojecki, “şimdiye kadar sayısallaştırdığımız en eski kitap, bin yaşını aşkın” diyor. Tarihî kitaplar Münih Devlet Arşivi ile işbirliği içinde dijital taramadan geçirilmiş. Chojecki, ikinci aşamada arama, ya da örneğin Latince bilinmiyorsa, simültane tercüme gibi fonksiyonların da devreye girebileceğini belirtiyor.

dw.de, 05.03.2013

Bilişim sektörünün göç ihtiyacı

Bilişim ve telekomünikasyon branşlarındaki yeniliklerin sergilendiği CeBIT aynı zamanda konjonktür barometresi yerine de geçiyor. Sektör 2013 yılından umutlu olsa da vasıflı eleman açığı bir kez daha gündemde.

Her ne kadar bilişim teknolojilerinde büyümenin anahtarını neredeyse yüzde 9 ile Çin elinde tutuyor olsa da Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik durum göz önünde bulundurulduğunda Almanya'da iyimser bir havanın hâkim olduğu söylenebilir. Alman Bilişim Teknolojileri Birliği Bitkom, branşın 2013'te yüzde 1,4 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Bitkom Genel Müdürü Bernhard Rohleder "Yüzde 1,4 branşımız için olağanüstü bir değer değil. Ancak ekonomideki genel büyüme hızından iki ila üç kat fazla. Genel konjonktür göz önünde bulundurulduğunda, içinde bulunduğumuz yıl için oldukça umutluyuz" şeklinde konuşuyor.

Tahminler doğrultusunda firmaların dörtte üçü kâr artışı beklentisi içinde, yarıdan fazlası da ek eleman almayı planlıyor. Alman bilişim sektöründe çalışanların sayısının bu yıl ilk kez 900 bin barajını aşması bekleniyor. Almanya'da sadece makine ve tesis sanayi daha fazla personel istihdam ediyor.

Kalifiye eleman açığı

Öte yandan Bilkom'un verilerine göre Almanya çapında bilişim sektöründe yaklaşık 20 bini bilgisayar uzmanı olmak üzere 43 binlik kalifiye eleman açığı var.

Alman Mühendisler Birliği'nden (VDI) Dieter Westerkamp özel bir göç rejimiyle vasıflı eleman sıkıntısının azaltılabileceği görüşünde: "Alman Mühendisler Birliği'nin hayata geçirmeye çalıştığı bir çeşit ‘Avrupa meslek cüzdanıyla' mühendislerin vasıf ve deneyimlerinin değerlendirilmesi hedefleniyor. Bu sayede bir İspanyol veya İtalyan mühendisin, Alman meslektaşıyla karşılaştırılması mümkün olabilecek."

Almanya'nın kalifiye elemanların tercih etiği ülkelerin başında gelmediğine dikkat çeken Dieter Westerkamp, bunun değişmesi gerektiğinin altını çiziyor. Westerkamp "Almanya bilişim sektörünün elit tabakasının düşlerini süslemiyor. Bizim işte bu tabakaya ihtiyacımız var. Almanya'da çok iyi eğitim almış idarecilerimiz var ama yazılım geliştiricisi konusunda sıkıntı çekiyoruz. Bu noktada daha açık davranmalıyız. Hintli, Malezyalı, Endonezyalı ya da Çinli bilişim dehaları için Almanya'yı daha çekici bir yer haline getirerek, ABD'nin Silikon Vadisi yerine buraya gelmelerini sağlamalıyız" diyor.

Önce güvenlik

Bilişim sektöründe önemi giderek artan güvenlik konusuna da CeBIT'te detaylı bir şekilde yer veriliyor. Alman Telekom'un yönetim kurulu başkanı Rene Obermann'a göre "smart connectivity" yani "akıllı bağlantı" bilişimin en önemli alanlarından biri haline gelmiş durumda.

Yüksek hızlı ve daha güvenli internet bağlantısının yanı sıra birçok ek hizmet sunan bu bağlantı türünü fuarda tanıtmaya çalıştıklarını söyleyen Obermann şu açıklamayı yapıyor: "Elektronik postanın bir saniye geç ulaşması büyük bir sorun değil. Ancak bir video konferansta kesinti yaşanması kabul edilemez. Bunun düzenlenmesi gerekli. Akıllı bağlantı ve yenilikçi firmalarla işbirliği müşteriler için çok geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor. Bu hizmetlerden herkes kazançlı çıkacaktır…"

dw.de, 05.03.2013


CEBIT kapılarını açtı
Dünyanın en büyük bilişim fuarlarından CeBIT’in bu yılki ana teması ‘Paylaşım Ekonomisi’.

CeBIT Fuarı Almanya’nın Hannover kentinde kapılarını ziyaretçilere açtı.

Bilişim, telekomünikasyon ve internet branşlarında yeniliklerin sergilendiği fuarın bu yılki ana teması“Paylaşım Ekonomisi”.

70 ülkeden 4 bin 100 firmanın boy göstereceği fuarda bulut bilişim teknolojisindeki en son yenilikler sergilenecek, paylaşım ekonomisi modelleri tanıtılacak.

Avrupa'da giderek popüler hale gelen paylaşım ekonomisi, internet üzerinden otomobilden eve, el aletlerinden bilgisayarlara, server ve bilgisayar programlarına kadar hemen her türlü ürün ve hizmetin daha ucuza temin edilmesini sağlıyor.

Bulut bilişim teknolojisi kapsamında yeni ürün ve programlar, paylaşım ekonomisinin gelişmesinde anahtar rol oynuyor. Uzmanlar, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin, bulut bilişim ve paylaşım ekonomisi modelleriyle giderek daha fazla tasarruf sağladığına işaret ediyor.

CeBIT fuarında şirketler için yeni dijital platformların, daha hızlı internet erişimi, işletim sistemi, veri toplama, depolama, düzenleme ve paylaşma imkânı sağlayan modellerin tanıtılması bekleniyor.

Bu yıl Polonya'nın konuk ülke olduğu CeBIT 2013'e 300 binden fazla ziyaretçi bekleniyor. CeBIT fuarı 9 Mart'ta sona erecek.

dw.de, 04.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.