Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Komşu'dan vize kolaylığı

Komşu'dan vize kolaylığı
Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni, Yunanistan'a seyahat edecek Türk vatandaşlarına sağlanan vize kolaylığının kapsamının genişletileceğini söyledi.

İSTANBUL - Turizm sezonu yaklaşırken Yunanistan'a seyahat edecek Türk vatandaşlarına kapıda vize kolaylığı yeniden gündemde. Üstelik bu kez uygulamanın kapsamı daha da genişletilebilir.

NTV'nin sorularını yanıtlayan Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni, çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı.

Bu yılda vize kolaylığı sağlanması yönünde adımlar atılacak mı?
Elbette, Yunanistan Schengen antlaşmasına imza koyan ülkelerden. Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkeye vize uyguluyoruz. Aslında Yunanistan çok katı kuralları olan anlaşmayı esneten tek ülkeydi. Ve Türkiye'den gelenler için Ege’deki 5 adayı kapsayan bir kolaylık getirildi. Şu anda bunu yeniden ele aldık ve daha çok adayı kapsaması ve önümüzdeki yıllarda da kolay hale gelmesi için Avrupa Birliği nezdinde girişimlerimiz sürüyor. Geçen sene Dışişleri Bakanlığı vize yetkisini aracı kuruluşlara verdi. Böylece artık sadece İstanbul'da değil Türkiye'de başka noktalarda da vize merkezleri var. Bu da daha kolay vize alınmasını sağlıyor.

Vize kolaylığı bu kez Yunanistan ana karası ve geçen yıl bunun sağlandığı 5 adanın dışında, diğer adaları da kapsayabilir mi?
Bu gelebileceğimiz en iyi nokta olur. Konuya sadece kendi taleplerimiz doğrultusunda yaklaşmıyoruz. Aynı zamanda Schengen bölgesindeki ortaklarımızı da ikna etmeliyiz. Şu anda bunu ortaklarımızla görüşüyoruz ve turizm sezonu başlamadan bu kolaylıkları duyurabilmeyi umuyorum.

Yunanistan yabancı yatırımcılara neler sunuyor?
Turizm sektörü kriz döneminde esneklik ve direnç gösterdi, milyonlarca turist ağırladık. Bu ekonomimiz için çok önemli bir sektör olduğunu göstermekle kalmıyor. Aynı zamanda ne kadar güçlü olduğunu da ortaya koyuyor. Bu da potansiyel yatırımcılar için iyi bir mesaj. Turizm sektörü güçlü bir ülkeye yatırımın faydalarını görüyorlardır. Yunanistan turizmine yatırım anlamında yoğun ilgi görüyoruz ve biz de gerekli reformları yapıyoruz. Artık özel sektör yatırımları Turizm Bakanlığı tarafından koordine edilecek. Bir izin ya da onay bakanlığımız tarafından verilecek. Bu da potansiyel yatırımcılar için çok önemli bir mesaj. Bürokrasi yatırımcıları uzaklaştıran bir faktördü. Şu anda 11 büyük projemiz var. Bunlardan biri yeni uygulamayla imzalandı bile. Bence diğer yatırımlar konusunda da olumlu gelişmeler olacak.

Turizm çok geniş bir kavram tüm bu alt alanlara yatırımcılar ilgi gösteriyorlar mı sizce?
Tüm bu sektörlere ilgi olduğunu söyleyebilirim. Yeni turizm alanı ya da ürünü ki bunun planlanan tüm yatırımlarda olduğunu söyleyebilirim bir otelle özel bir aktiviteyi bir araya getirmek. Örneğin golf ya da SPA bunların yanına evler inşa etmek, kişilerin ikinci evleri olacak projeler. Bunun çok çekici bir ürün olacağını düşünüyorum. Tabi bunun çok yüksek kalite ve standart içermesi gerekiyor. Yurtdışından çok sayıda kişinin Yunanistan’da ikinci bir ev sahibi olmakla ilgilendiğini görüyoruz. Biz de bu yaklaşımı destekliyoruz.

Yunanistan ve Türkiye'nin tek bir paket gibi sunulacağı ortak turizm paketleriyle ilgili görüşmeler olduğunu biliyoruz. Bu görüşmelerde gelinen nokta nedir?
Bu siyasi düzlemde ele alınan bir konu ve her zaman derim ki biz politikacılar çerçeveyi yaratırız, özel sektör de gelir ve işi yapar. Dolayısıyla, bu tür ortak paketler üzerinde çalışabileceğimizi duyurduk ve şimdi de iki ülkeden özel sektör temsilcileri bu paketleri önerebilmek için bir arada çalışıyorlar. Ben de Mart ayı başında bazı duyurular yapabileceğimizi tahmin ediyorum.

Yunanistan deyince akla plaj, deniz ve güneş geliyor ancak biliyoruz ki kültürel mirasın nadide eserleri de var ülkenizde. Sadece antik döneme ilişkin değil, aynı zaman Osmanlı mirasına ilişkin eserler Yunanistan’ın birçok noktasında bulunabiliyor. Sizce bunları verimli bir biçimde değerlendirebiliyor musunuz?
Yunanistan’ın deniz ve güneşten çok daha fazlası olduğu çok doğru. Elbette yazın gelen turistler plajın tadını çıkarmak istiyor. Ama görecek çok şey var. Biz de Yunanistan sadece yazlık bir rota değil, dört mevsiminde yaşandığı bir ülke diyoruz. Kültürel miras Yunanistan’a gelme kararı alanlar için çok önemli bir etken. Sadece Antik Yunan değil, Osmanlı ve Bizans dönemleri de bizim mirasımız. Daha çok Türk’ün Yunanistan’da ciddi bir Osmanlı mirası olduğunu bilmesini isterim. Kültür Bakanlığı'nın bu anıtlar için özel birimleri var, restore ediliyorlar ve en iyi koşullarda korunmaları için uğraşılıyor. Örneğin; Selanik’te Kemal Atatürk’ün evi.

ntvmsnbc.com, 22.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.