Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Çokuluslu şirketler 'daha çok vergi ödemeli'

Çokuluslu şirketler 'daha çok vergi ödemeli'
Moskova'da bir araya gelen G20 maliye bakanları, kurumlar vergisine ilişkin uluslararası kuralları değiştirmeyi hedefleyen görüşmelerde bulunuyor.

Uluslararası şirketlerin ana merkezlerini düşük vergili yerlerde konumlandırarak, diğer ülkelerde elde ettikleri kazancı buraya yönlendirip daha az vergi ödemelerine olanak tanıyan kuralların sıkılaştırılması isteniyor.

Çokuluslu şirketlerin vergi yükümlülüklerinin ağırlaştırılması talebine Almanya, Fransa ve İngiltere öncülük ediyor.

Konu, İngiltere'de hararetli bir tartışmanın odağında. Google, Amazon ve Starbucks gibi uluslararası şirketlerin İngiltere'de elde ettikleri kar üzerinden çok düşük vergi ödediklerinin ortaya çıkması kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

OECD'nin hazırladığı bir raporda, kurumlar vergisini denetleyen uluslararası kuralların değişimesi gerektiği çağrısına destek veriliyor.

OECD, çokuluslu şirketlerin değişik ülkelerdeki vergi politikaları arasındaki farktan istifade ederek ödeyecekleri vergiyi en aza indirebildiklerini söylüyor.

Vergi yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlanan büyük şirketler listesine son olarak Facebook da eklendi.

ABD'de Vergi Adaleti İsteyen Vatandaşlar (Citizens for Tax Justice) adlı örgüt, geçen yıl 1 milyar doları aşkın kar ettiğini açıklayan Facebook'un ABD'de tek bir sent kurumlar vergisi ödemediğini ve bunun yerine 451 milyon dolar vergi iadesi için başvurduğunu iddia etti.

BBCTurkish.com, 16.02.2013

G20 bakanları Kremlin’de

Moskova’da toplanan G20 maliye bakanlarının gündeminin ilk sırasında kur var. Büyümeyi teşvik etmek için kurların devalüe edileceği endişesi hâkim
 

Küresel ekonominin büyümesini teşvik etmek ve mali piyasalardaki güvenin oluşmasıne yeniden sağlamak konularını ele alan G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Kremlin’de ağırlanıyor.

Moskova’da dün biraraya gelen ve bugün de toplantılarını sürdürecek olan bakanların ve merkez bankası başkanlarının gündeminde G20’nin geleneksel istikrarlı, sürdürülebilir ve dengeli büyüme, uluslararası finansal mimarinin düzenlenmesi ve mali düzenleme reformu gibi konular bulunuyor.

 

Kur manipülasyon endişesi

Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre, G20’nin taslak bildirisinde kur manipülasyonundan kaçınma sözü ön planda tutulacak. G20’ye üyelerinin başka ülkelerin çıkarları pahasına kendi çıkarlarını genişletmeme sözü vermesi de bekleniyor. Kur savaşı tartışmalarında gözler Japonya’nın kendi para biriminin değerini düşürme çabalarına odaklanmışken, bugün yayımlanacak sonuç bildirisinde herhangi bir para biriminin adı verilmeden ortak bir açıklama yapılacağı da gelen bilgiler arasında. Basına sızan sonuç birldirisi taslağına göre G20 üyeleri, para politikalarının para birimlerini zayıflatmaya değil, fiyat istikrarı ve büyümeye odaklanacağı sözü verecek. Basına sızan taslak metinde şu ifadelere yer veriliyor:

“Maliye bakanları ve merkez bankası başkanları uyguladıkları para politikası adımlarının dışsal etkilerini izleyecek. Para politikası, bir taraftan ekonomik toparlanmayı desteklemeye devam ederken, diğer taraftan yurtiçi fiyat istikrarına doğru yöneltilmeli. Global dengesizliklerin, ısrarcı kur yanlış ayarlamalarından kaçınarakrekabetçi devalüasyonlardan uzak durarak, korumacılığın tüm çeşitlerirne direnerek ve piyasaları serbest tutulması yönünde ortak adımlarımız ile azaltılması taahhütümüzü teyit ediyoruz.”


 

IMF’den Japonya’ya destek

Öte yandan, IMF Başkanı Christine Lagarde, dün G20 toplantılarında yaptığı konuşmada, kur savaşı söylentilerinin abartılı olduğunu ifade etti. Japonya’nın gevşek kur politikasına destek verdiklerini açıklayan Lagarde, büyük para birimlerinde adil değerlerinden sapma olmadığını kaydetti. Lagarde, yaptığı değerlendirmede, küresel ekonomi toparlanma rotasına girdiğini dile getirirken, “Şimdi gevşeme veya birbirimizi suçlama zamanı değil” değerlendirmesinde bulundu. Her ülkenin, kendi ekonomisi için doğru politikayı izlemesi gerktiğini kaydeden Lagarde, gelişmiş ekonomilerde toparlanma alışılmadık derecede zayıf olduğuna vurgu yaptı. Lagarde dengesiz ekonomik toparlanmanın gerilimler yarattığını belirtti.


 

EYLÜLDEKİ ZİRVEYE KATILACAK

G-20’nin 15 yıldır faaliyet gösteren ve bakanlar düzeyinde toplanan bir oluşum olduğunu, son ekonomik krizin ardından profilini yükselterek, yılda bir kez devlet başkanları toplantılarına ev sahipliği yaptığını anlatan Babacan, eylülde Rusya’da yapılacak liderler toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki bir heyetle katılacaklarını kaydetti.


 

ÖNERİLER GÖRÜŞÜLECEK

G20’nin bu toplantısında dile getirilen öneriler daha sonra St. Petersburg’da düzenlenecek devlet başkanlarının katılacağı G20 zirvesinde görüşülecek. 1 Aralık 2012’de G20 toplantısının açılış konuşmasını yapan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da ekonomik büyüme ve istihdam yaratmaya yönelik çalışmaları G20’nin ortaklaşa çözebileceğini söylemişti.


 

DÜĞÜN OTOMOBİLİYLE KARŞILANDILAR

G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının havaalanından kaldıkları Ritz Carlton Hotel’e kadar otelin altın renkli düğün otomobilleriyle seyahat etmeleri dikkat çekti. Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici ile İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, kaldıkları otele kadar bu otomobillerle gelenler arasındaydı.
 

Taraf, 16.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.