Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Euro Bölgesi'nde durgunluk derinleşti

Euro Bölgesi'nde durgunluk derinleşti
Euro Bölgesine ilişkin son veriler resesyonun 2012'nin son çeyreğinde derinleştiğini gösterdi.

Avrupa'nın en büyük ekonomileri olan Almanya ve Fransa'daki rakamlar da, küçülme olduğunu gösteriyor.

Veriler Euro kirizi ile ilgili kısmen iyimser yorumların yapıldığı bir sıraya rastlıyor.

Bölgenin tamamında ekonomiler ortalama olarak yüzde 0,6 oranında küçüldü; rakamlar 17 ekonomiye ilişkin.

4 yılın en büyük daralması

Carsten Brzeski

"Veriler, durumun çok çok kötüleştiğine, daralmanın yaygın olduğuna işaret ediyor; istikrar kazandırma girişimlerinin sunduğu olumlu resmi yansıtmıyor."

Bölge geneline ilişkin bu küçülme son 4 yılın en büyüğü olarak beliriyor.

Almanya ve Fransa'da da küçülme bekleniyordu ancak açıklanan rakamlar bunun beklenenden daha büyük olduğunu gösteriyor.

Durgunluğun tanımı

İktisatta, durduğunluk, iki çeyrek üst üste küçülme yaşandığında olan şey olarak tanımlanıyor.

2012'nin geneline bakıldığında, ilk çeyrekte büyüme olmadığı, ikinci ve üçüncü çeyrekte de küçülme olduğu görülüyor.

Son çeyrekteki daralma, diğer daralmaların çok üzerinde oldu.

Ekonomilerde küçülme olduğunu gösteren son rakamlar Euro'nun değer kaybetmesine yol açtı; Avrupa'nın para birimi 1,3320 ABD dolarına eşitlendi.

ING adlı kuruluştan Carsten Brzeski, kimi verilerin durumun çok çok kötüleştiğine işaret ettiğini, daralmanın yaygın olduğunu, istikrar kazandırma girişimlerinin sunduğu olumlu resmi yansıtmadığını belirtiyor.

Ama öte yandan, ING uzmanı, "2013 yılında büyümenin geri dönmesini beklediklerini ancak bunun küçük olacağını, durgunluğun, özellikle çevre ülkelerde, ağır sonuçlar doğurmasını" beklediklerini belirtiyor.

Almanya ve Fransa'daki durum

Avrupa'daki daralma ilgili yaptığı açıklamada Almanya İstatistik Dairesi, küçülmeyi ihracat gelirlerinin azalmasıyla açıkladı.

Fransa ekonomisi ise yılın son üç ayında yüzde 0,3 ile, 2009 yılının ilk üç ayından yani mali krizin doruk noktasından bu yana en yüksek küçülmeyi yaşadı.

Fransa Merkez Bankası, ülke ekonomisinin yılın ilk üç ayında büyüyeceğini tahmin etti.

Fransa'nın 2012 yılı genelinde gösterdiği büyüme ise sıfıra yakın.

Almanya ekonomisi konusunda ise uzmanlar daha iyimser. Avrupa'nın en büyük ekonomisinin kaydettiği küçülmenin kalıcı olmadığını söyleyen iktisatçılar ağırlıkta.

Almanya'nın Euroya güveni

Ocak ayında yayımlanan bir araştırmada, Almanya ekonominde güven unsurunun, euro krizinin patlak verdiği günlerden bu yana en yüksek seviyesinde çıkması da bu yorumları destekler nitelikte.

BBCTurkish.com, 14.02.2013

Avrupa ekonomisi küçülüyor

Borç krizinin gerektirdiği reform ve tasarruf tedbirleri yüzünden Euro Bölgesi resesyona sürüklendi.

 

Alman ekonomisindeki duraklamanın girdabına kapılan Euro Bölgesi'nin ekonomisi 2012 yılının son çeyreğinde yüzde 0,6 oranında küçüldü. Son dört yıldır 17 ülkenin GSYH'si Ekim-Aralık döneminde bu kadar yüksek oranda erimemişti. Aralıksız üç çeyrektir negatif büyüme kaydeden Euro Bölgesi böylelikle resesyona girmiş bulunuyor. Ekonomistler 2012 yılının son üç ayındaki küçülmenin yüzde 0,4'ü geçmeyeceğini tahmin etmekteydiler. Alman ekonomisi de yılın son çeyreğinde yüzde 0,6 oranında daraldı. Almanya'nın GSYH'si en son 2009 yılında bu oranda küçülmüştü.

Borç krizi ve kriz ülkelerindeki durgunluk nedeniyle Euro Bölgesi "derin resesyona" girmiş bulunuyor. 2011 yılında yüzde 1,4 oranında büyüyen ortak para bölgesi 2012 genelinde yarım puan küçüldü. Avrupa Birliği Komisyonu negatif büyüme oranının bu yıl yüzde 0,1'e düşeceğini tahmin ediyor.

2012 yılının son aylarında Almanya dışındaki büyük Avrupa ekonomileri de ağır darbe aldı. Ekim-Aralık döneminde negatif büyüme Fransa'da yüzde 0,3, İtalya'da yüzde 0,9, İspanya'da yüzde 0,7, Portekiz'de ise yüzde 1,8 oldu. Yunanistan ekonomisi 2011 yılının aynı dönemine kıyasla geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6 oranında daraldı.

dw.de, 14.02.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.