Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Sabancı: Barış bizi uçurur

Barış bizi uçurur

Toplumun barış çabalarını desteklediğini, kendisinin de süreçten umutlu olduğunu ifade eden Sabancı: Barış gelirse Türkiye ekonomik olarak uçar

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, barış amaçlı müzakarelerin başarıya ulaşması durumunda Türkiye’nin ekonomik anlamda “uçacağını” söyledi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşmeler ile barış çabalarının desteklenmesi gerektiğini belirten Güler Sabancı, şunları söyledi: “Ülkemizin Sayın Başbakan’ın liderliğinde girdiği bu son dönemdeki Kürt meselesine, barış ve kardeşlik sürecinden çok umut duyuyorum ve çok desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Barış ve kardeşlik sürecini gerçekleştirirse, Türkiye’nin ekonomik olarak uçacağına inanıyorum.”


Sabancı Vakfı’nın ev sahipliğinde, “çocuk gelinler” konusuna dikkat çekmek için düzenlenen “Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler’’ toplantılarının açılışında konuşan Güler Sabancı, Türkiye’de toplumun barış sürecine büyük destek verdiğini dile getirdikten sonra şunları söyledi:


 

“Türkiye anayasa istiyor”

“Toplumsal kalkınmanın özünde, toplumsal gelişme yatıyor. Şu anda konuştuğumuz daha sivil, daha demokratik, daha eşitlikçi ve daha özgürlükçü yeni anayasa ile Başbakan’ın yolunu açtığı, çaba gösterenleri desteklememiz gereken bir yeni süreç var. Hakikaten umutluyum. Bunu gerçekleştirmek için de ciddi toplumsal destek var. Yeni bir Anayasa’yı istiyor Türkiye. Türkiye bu barış sürecini istiyor, barış ve kardeşlik sürecini istiyor. Yine toplumsal desteğin şahsen çok yüksek olduğu Başbakan var. Bu konuda kararlılık gösteriyor. Bunları biraraya koyduğumuzda ülkemiz için büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Barış ve kardeşlik sürecini gerçekleştirirse, Türkiye’nin ekonomik olarak uçacağına inanıyorum. Hızlı büyüyeceğine, bölgesel kalkınma farklarına çözüm olacağına ve o bölgelerdeki çalışma hayatına katılımı, eğitimi, insan haklarını, kadınları etkileyeceğine inanıyorum.”

Taraf, 12.02.2013

'Türkiye yeni anayasa ve barış süreci istiyor'
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Daha sivil, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacımız var. Başbakan'ın önünü açtığı Kürt meselesine bakış ve kardeşlik sürecine destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu iki konuda toplumsal destek çok yüksek. Türkiye yeni anayasa ve barış süreci istiyor" dedi.

Sabancı Vakfı, 'Çocuk Gelinler' konusuna dikkat çekmek amacıyla Girls Not Brides platformunun organize ettiği 'Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler' toplantılarını başlattı.

Toplantının açılışını yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'de 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için şu an yüzde 50 olan işgücüne katılım oranının artması gerektiğini açıkladı. İşgücü oranlarına bakıldığında kadınların yüzde 30 pay aldığını belirten Sabancı, ekonomik kalkınmanın desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Güler Sabancı, kalkınma hedefi içinse bölgesel farklılıkların yok edilmesi gerektiğini anlattı:

"Türkiye'de bölgesel kalkınma farklılıkları var. Bu farklılıklar, çocuk gelinler konusunda da görülüyor. Bu konuda, Türkiye ortalaması yüzde 30 iken, çocuk gelinlerin yüzde 50'si Güneydoğu'da. Son dönemde ise Başbakan'ın liderliğinde girilen Kürt meselesine bakış ve kardeşlik sürecine destek verilmesi gerektiğni düşünüyorum. O bölgede barışı sağlarsak, kalkınma sağlayacağız. Çocuk gelinler başta olmak üzere birçok konuda kalkınma sağlayacağız. Daha sivil, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacımız var. Başbakan'ın önünü açtığı yeni süreçten de umutluyum. Bu iki konuda toplumsal destek çok yüksek. Türkiye yeni anayasa ve barış süreci istiyor" dedi.

'HER GÜN 38 BİN ÇOCUĞUN ÇOCUKLUĞU ÇALINIYOR'
Sabancı, "Gerek Birleşmiş Milletler ortaklığıyla hayata geçirdiğimiz programlar, gerekse Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarına verdiğimiz desteklerle kadınların toplumsal hayata katılımını arttırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar 62 projeyi destekleyerek, 360 bin'den fazla insanın hayatına dokunduk. Dokunduğumuz hayatlar arasında çocuk gelinler de var. Çocuk Gelinler'in önlenmesine karşı güç birliği yapmak ve dünyanın dikkatini bu soruna çekmek için ülkemizde düzenlenen toplantılara ev sahipliği yaparak mücadelemizi küresel boyuta taşıyoruz" dedi.

Güler Sabancı, Türkiye'de kadınların yüzde 32'sinin 18 yaşından önce evlendiğinin ve dünyada her gün yaklaşık 38 bin kız çocuğunun çocukluğunun çalındığının da altını çizdi. Sabancı, 15 yaş öncesi doğumlarda ölüm oranının ise 5 kat fazla olduğunu ifade etti.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın ardından Girls Not Brides Global Koordinatörü Lakshmi Sundaram ve Pakistan'da Blue Veins isimli sivil toplum kuruluşunun Program Koordinatörü Qamar Naseem da görüşlerini dile getirdi.

'HER YIL 14 MİLYON ÇOCUK EVLENİYOR'
"Çocuk evlilikleri, her yıl yaklaşık 14 milyon kız çocuğunu birçok açıdan etkileyen ve engelleyen küresel bir sorun. Çocuk gelinler; sessiz, savunmasız ve dünyanın en fazla soyutlanmış bireyleri arasında" diyen Girls Not Brides Global Koordinatörü Lakshmi Sundaram, Türkiye'nin projedeki önemli rolünü ve Türkiye'den beklentilerini ntvmsnbc'ye anlattı.

Lakshmi Sundaram, "Birçok neden var. Burada birçok önemli işler yapılıyor. Hükümetin desteği çok önemli. Müslüman nüfus çok yüksek ve konunun İslam ve din ile ilgili olduğunu anlatmak açısından çok yararlı olacak" dedi.

Sundaram, 2013 planlarını ise şöyle özetledi: "200 üyemiz var. Konunun, dünya çapında tüm platformalarda gündeme taşınması bizim için çok önemli. Hem hükümetlere hem STK'lara hem de farklı gruplara ulaşmaya çalışıyoruz. Finansal kaynaklar ve diğer kaynakları da artırmayı hedefliyoruz. Üyelerin birbiri ile iletişimini de artırmak istiyoruz." 

TOPLANTILAR 3 GÜN SÜRECEK
Pakistan'da faaliyet gösteren Blue Veins isimli sivil toplum kuruluşunun Program Koordinatörü Qamar Naseem ise, Pakistan'ın birçok konuda Türkiye'den etkilendiğini belirtti. Qamar Naseem, "Eğer Türkiye, alacağı önlemlerle çocuk evlilikleri sorununun çözümüne liderlik ederse, yalnızca Türkiye'de yaşayan kız çocuklarının değil bu sınırların ötesinde yaşayan milyonlarca kız çocuğunun da hayatını etkilemiş ve değiştirmiş olacak" dedi.

"Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler" toplantılarına uluslararası çocuk gelinler platformu "Girls Not Brides: Çocuk Yaşta Evliliğe Son Vermek için Küresel Girişim"e üye olan Afrika, Güney Asya, Avrupa ve Amerika'dan 49 sivil toplum kuruluşundan 52 kişi katılıyor.

İşbirliği, küresel boyutta sosyal politikalar ve programlar geliştirilmesine katkı sağlayacak toplantılar, 3 gün sürecek.

ntvmsnbc.com, 11.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.