Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bu yıl hangi şirketler özelleştirilecek

Bakan Şimşek açıkladı:

Bu yıl hangi şirketler özelleştirilecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özeleştirmelerle ilgili, ''Türk Telekom onaylandı. Milli piyango da var. Bu yıl özelleştirme uygulamaları anlamında belki 20 milyar doların üzerinde bir uygulama olabilir'' dedi.

Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından düzenlenen ''Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü 2013 Beklentileri'' toplantısında Şimşek, Türkiye'nin 2012'de yumuşak inişi başarıyla yönettiğini söyledi.

Şimşek, geçen yıl Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olan Avrupa'nın resesyonda olmasının ve komşularda yaşanan gerginliklerin devam ettiğini ve yüksek olan petrol fiyatlarının yükselemeye devam ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Dünya ekonomisi yavaşladı. Bu şoklara rağmen Türkiye son derece ılımlı çevremize göre makul bir ivme oranını tutturdu. Geçen yıl yüzde 3 büyümeyi aslında biz çektik. Şöyle ki, 2011'in sonunda hakikaten ciddi bir cari açık, ve yükselen enflasyonist baskılarla karşı karşıyaydık. Bu hususların makro ekonomik istikrarsızlığa dönüşmemesi için gerekli tedbirleri almıştık. Geçen yıl cari açığı yaklaşık 26-27 milyar dolar daralttık. Geçen yıl borçları azaltmaya devam ettik. Bu sizin sektör için önemlidir. Enflasyon son 44 yılın en düşük seviyesine düştü. İşsizlik de azalmaya devam etti. Türkiye'yi hiç bilmeyen birisi olarak son derece makul bir yıl geçirdik .Biz Türkiye'nin standartlarını çok yükselttiğimiz için geçen yılki büyümeyi yeterli bulmuyoruz. Tüm sorunlara rağmen makul denilebilecek sonuçlar aldık.

2013 nasıl bir yıl diye bakarsak, iç ve dış talepte çok ciddi bir dengelenme süreci yaşattık. 2013'ü büyümenin bir miktar hızlandığı, cari açıkta iç talepteki toparlanma ile birlikte petrol fiyatları yüksek seviyesini korursa, bir miktar artış olabileceğini, ama kamu borçlarının ciddi bir şekilde azalmaya devam ettiği, enflasyonun düşük seyrettiği işsizliğin de bu bağlamda azaldığı bir yıl olarak görüyoruz.''

 

-''Dünya ekonomisinde bir miktar toparlanma bekleniyor''

 

Geçen yıla göre değişen bir çok faktör olduğuna vurgu yapan Şimşek, ''AB çok güçlü bir çıkış yaşamasa de daha da kötüleşmeyecek diye bir varsayım var. Amerika'da temel sorunlar çözülmese de sorunların çözülür yaklaşımı bir iyimserlik yaratıyor. Dünya ekonomisinde bir miktar toparlanma bekleniyor. Enflasyondaki baskıların azalması ile Merkez Bankasının eli güçlendi. Merkez Bankası daha genişleyici bir para politikası uygulamaya başladı. Kamu borçlarını bu yıl daha fazla azaltacağız'' diye konuştu.

Şimşek, bu yıl bütçeyi son derece sağlam temeller üzerine oturttuklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gelirlerin güçlü bir şekilde artmasını bekliyoruz. Bu yıl özelleştirme son 3 yılda olduğu gibi hedeflerden sapma yaşatmayacak bize. Bir takım iddialı hedefler koyduk bütçeyi yaparken, sonra küresel kriz ve şirketlerin yaptığı hatalar nedeniyle özelleştirmeler sonuçlandırılamadı. O nedenle gelirler hedeflerin altında kaldı. Fakat bu yıl temkinli bir hedef koyduk 4 milyar lira. Bunun da transferini hemen ocağın başında yaptık.

Şuan itibariyle ihalesi tamamlanmış onay devir aşamasında olan 13,5 milyar dolar civarında gerçekleştirmiş olduğumuz özelleştirmemiz var. Önümüzde çok yüklü bir gündem var. Bir çok üretim tesislerinin ihalesi yapılacak. Türk Telekom onaylandı. Milli piyango da var. Bu yıl özelleştirme uygulamaları anlamında belki 20 milyar doların üzerinde bir uygulama olabilir.''

Şimşek, şuan itibariyle hedeflerini tutturduklarını dile getirerek, ''Uzun vadede büyümeyi etkileyen bir kaç faktör var. Bunlardan bir tanesi kurumların kalitesidir. Yaptığımız reformlarla bu kurumsal alt yapıyı çok güçlü bir şekilde yükselttik. Çok önemli reformalar var. İkinci önemli faktörde demografik yapı. Yani ülkenin nüfusunun genç olması. Ve de mevcut nüfusun iyi kullanılıp kullanılamadığıdır. Kadınlarda iş gücü hızla artıyor. Bunlar önemli konular. Son açıklanan nüfus rakamlarına göre nüfus artışında bir düşüş olsa da çalışma çağındaki nüfus hızla artıyor. nüfusu artırmak için yeni teşvikler üzerinde hızla çalışıyoruz. Verimlilik çok önemli bir diğer konudur. Sonuçta bu üç husus doğrultusunda baktığımızda Türkiye'nin önü açık ve kat edeceği çok yol var'' diye konuştu.
 

 

Zaman, 31.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.