Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kur savaşları Türkiye’yi zor durumda bırakabilir

Kur savaşları Türkiye’yi zor durumda bırakabilir
Beş yıl içinde üçüncü resesyonu yaşayan Japonya’nın, ekonomisini desteklemek ve 20 yıla yakın zamandır devam eden deflasyonu sonlandırmak amacıyla attığı adımların Japon para birimi yeni son sürat zayıflatması, küresel “kur savaşlarını” alevlendirdi

Beş yıl içinde üçüncü resesyonu yaşayan Japonya’nın, ekonomisini desteklemek ve 20 yıla yakın zamandır devam eden deflasyonu sonlandırmak amacıyla attığı adımların Japon para birimi yeni son sürat zayıflatması, küresel “kur savaşlarını” alevlendirdi. Başta ihracat odaklı ekonomilere sahip olan ülkeler olmak üzere, Çin, Japonya ve İsviçre gibi birçok önde gelen ülke para birimlerini zayıflatmaya çalışırken, para birimlerinin zayıflaması, diğer ülkelerin dış ticarette rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Kur savaşını Bloomberg HT’ye değerlendiren Standard Bank Gelişen Piyasalar Müdürü Timothy Ash, kur savaşlarının para akışındaki istikrarı bozarak, döviz kurlarında ani hareket ve oynaklıklara neden olduğunu söyledi. Ash, “Bu, kur krizlerine neden oluyor ve geniş çaplı olarak güven ve küresel ekonomik toparlanmaya darbe vuruyor” dedi. Ash, kur savaşının, 2007- 2009 arasındaki küresel krizi nispeten daha az hasar ile atlatan Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri daha zor bir durumda bıraktığını belirtti.

Bu mücadelenin Türkiye özelinde etkilerini aktaran Ash, “Cari açığının büyüklüğü, yüksek ölçekli dış finansman zorunlulukları, her zaman çıkma riski bulunan artan hisse senedi portföy yatırımları ve sınırlı FX rezervi göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, dış finansal kanallarından ötürü kırılgan bir noktada bulunuyor” dedi. Ash, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: “Ortodoks olmasa da inanılır politikalar uygulamak ve sağlam mali ve sağlam parasal politikalara sahip olmak. Uzun vadeli rekabetliliğin arttırılması ve cari açık gibi dengesizlerin azaltılması; enerji bağımlılığının düşürülmesi ve iç tasarrufların desteklenmesi.”

Taraf, 29.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.