Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Teşvikler 57,7 milyar liralık yatırım çekti

Teşvikler 57,7 milyar liralık yatırım çekti
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçen yıl 150 bin kişiye istihdam sağlayacak, yatırım tutarı toplam 57,7 milyar lira olan 2 bin 365 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini açıkladı. Yatırım teşvik belgelerinin yüzde 89’u yerli, yüzde 11’i ise uluslararası sermayeli şirketler tarafından verildi. Stratejik yatırımlar kapsamında ise 10 müracatta bulunuldu.

Yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmek için Türkiye’yi altı bölgeye ayıran teşvik sistemi meyvelerini veriyor. Yatırımcılara KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı ile KDV iadesi desteği sağlayan teşviklerle bir yılda yatırım tutarı 57,7 milyar lira olan yatırım teşvik belgesi verildi. Yeni teşvik sisteminin değerlendirme toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşviklerin cari açığın çözümünde en etkili silah olduğunu kaydederek, “Geçen yıl 149 bin 498 kişiye istihdam sağlayacağı öngörülen sabit yatırım tutarı 57,7 milyar lira olan 4 bin 365 yatırım teşvik belgesi dağıttık.” dedi.

Bu rakamın 51 milyar lirasını yerli yatırımlar oluşturuyor. Teşvik belgelerinin 2 bin 81 adedi bölgesel, 2 bin 264’ü genel, 19’u büyük ölçekli ve 1 adedi de stratejik yatırımlara ait. Öngörülen 57,7 milyar liralık yatırım tutarının 6,6 milyarını stratejik yatırımın oluşturduğunu belirten Ekonomi Bakanı, bu teşviki aralık ayında Star Rafineri’nin petrokimya alanındaki yatırımı için verdiklerini anlattı. Teşviklerin yürürlüğe girdiği 20 Haziran’ın milat kabul edilmesi gerektiğini aktaran Çağlayan, bu tarihten sonra 37,6 milyar lira tutarında 2 bin 526 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirtti. 2012’nin ilk yarısıyla karşılaştırıldığında Yeni Teşvik Sistemi döneminde teşvik belgeleri adet bazında yüzde 37, yatırım tutarı bazında yüzde 87 ve istihdam bazında yüzde 90 artış kaydetti. Stratejik yatırımlar kaleminde önceliklerinin istihdam olmadığının altını çizen Çağlayan, bu alanda 1’i yerli olmak üzere 10 başvurunun gerçekleştiğinin bilgisini vererek, “Bunlardan 3’üne belge verdik. Hatta Sakarya’da 67 milyon liralık bir sağlık yatırımı yapılıyor.” diye konuştu. Bakan, daha önce 2 sektöre verilen stratejik yatırım teşvikine kimya sektörünün de dâhil edildiğini sözlerine ekledi. Çağlayan, Türkiye’nin artık programlı ve seçici olduğunu şu sözlerle anlattı: “Türkiye’de artık ‘Ne olursan ol, ne yaparsan yap, yeter ki yatırım yap’ dönemi kapandı. Teknolojik gelişimi sağlayacak, yüksek katma değerli yatırımlara öncelik veriyoruz.”

Bu yıl Türkiye’nin sadece enerjide 60 milyar dolara yakın açık verdiğini bildiren Bakan Çağlayan, bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti. O yüzden doğalgaz yatırımlarının teşvik sisteminden çıkarıldığını dile getirdi. Çağlayan, yeni sistemle hedeflediklerini 4 başlık altında şu şekilde özetledi: Cari açığı azaltmak. Üretimde teknolojik değişim ve dönüşümü sağlamak. Stratejik yatırımlara öncelik vermek ve yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek. Her bölgeyi ayrı ayrı üretim merkezine dönüştürmek. Son 12 aylık ihracatın 150 milyar doları geçtiğini hatırlatan Ekonomi Bakanı, cari açığın 50 milyar dolar civarında, milli hasılanın yüzde 6,5’ine yakın olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Kömürden elektrik üretimine destek

Otomotiv sektörünün öncelikli yatırım teşviki kapsamına alındığını anlatan Zafer Çağlayan, “Otomobil sektöründe yerlilik oranı ithal oranının üzerine çıktı. Bu sevindirici bir gelişme ama yeterli değil. Motor ve aktarma organlarının da yerelleştirilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Çağlayan, otomotiv ana sanayiinde 50 milyon lira bölgesel ve 200 milyon lira üstü büyük ölçekli kabul edilen yatırımların, 300 milyon lira üzerinde olması durumunda, bölge ayrımı olmaksızın öncelikli yatırım sayılması konusunda Bakanlar Kurulu kararı alınacağını söyledi. Çağlayan, kömürden elde edilecek elektrik üretiminin de teşvik kapsamında olacağını belirtti.

6. bölgenin işçilik maliyeti Çin’den az

Yeni Teşvik Sistemi, en cazip teşvikleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bölümünü içine alan 6. bölgeye veriyor. Bölgesel teşvik haritalarını yenilediklerini anlatan Çağlayan, “6. bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için Türkiye şu ana kadar en cömert uygulamasını gerçekleştiriyor. Asgari ücretlinin hemen hemen tüm yükünün devlet tarafından karşılandığı bir sistemi uyguluyoruz ve bugün 6. bölgede yatırım yapanlar Çin’den, Tayvan’dan daha ucuz işgücü maliyetlerini, avantajlarını yakalamış durumdalar.” dedi.

Zaman, 23.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.