Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Merkez koridoru aşağı çekti

Merkez koridoru aşağı çekti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 5.5'te sabit tutarken faiz koridorunun alt ve üst bandında 25 baz puanlık indirime gitti. Böylece faiz koridorunun üst bandı yüzde 8.75'e alt bandı da 4.75'e geldi. Banka ayrıca, TL ve yabancı para ve altın cinsi zorunlu karşılık oranlarında da artışa gitti.

PPK, aldığı kararla, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.5 düzeyinde sabit tutarken, gecelik borçlanmada faiz oranını yüzde 5’ten yüzde 4,75’e, borç verme faiz oranı da yüzde 9’dan yüzde 8,75’e çekti. 

Banka açıklamasında iç-dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü gibi devam ettiği ve cari işlemler açığındaki kademeli düşüşünün devam ettiği belirtildi.

Açıklamada şu görüşe yer verildi:

"Kurul, sermaye girişlerinin hızlandığı mevcut konjonktürde kredilerin öngörülenden daha hızlı artmaya başladığına dikkat çekmiştir. Finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda faiz koridoru sınırlı oranda indirilirken zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçülü adımların atılması uygun görülmüştür."

ENFLASYONDA SINIRLI YÜKSELİŞ MÜMKÜN

Kurul ayrıca enflasyonun Ocak ayında tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini, ancak sonrasında tekrar düşüş eğilimine gireceğini belirtti. Açıklamada, "Temel enflasyon göstergelerinin ise aşağı yönlü seyrini koruması beklenmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir" denildi.

ZORUNLU KARŞILIKLARA ARTIŞ GELDİ

Banka ayrıca Türk lirası ve yabancı para cinsinden zorunluk karşılık oranlarında da değişikliğe gitti. Buna göre 1 yıla kadar vadeli TL cinsi zorunlu karşılık oranlarında 25 baz puanlık artış gerçekleştirildi.

Yabancı para zorunluk karşılık oranlarında ise 3 yıla kadar vadelerde 50 baz puanlık artış yaptı.  Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesisine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı da tüm dilimler için 0,1 puan yükseltildi.

Banka, yeni rezerv opsiyon katsayı oranlarının tam kullanılması durumunda piyasaya ve bankanın rezervlerine etkisini ise şöyle açıkladı:

"Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarı yaklaşık 1,4 milyar TL artmakta olup, ROM imkânlarının mevcut oranlarda kullanılmaya devam edildiği varsayıldığında piyasadan yaklaşık 300 milyon TL, 750 milyon ABD doları döviz ve 350 milyon ABD doları değerinde altın çekilecek ve hâlihazırda yüzde 10,6 olan Türk lirası efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 10,8 seviyesinde gerçekleşecektir.

"Yabancı para zorunlu karşılık oran artışıyla da piyasadan yaklaşık 900 milyon ABD doları likidite çekilecek ve hâlihazırda yüzde 10,6 olan yabancı para efektif zorunlu karşılık oranı yüzde 11 seviyesinde gerçekleşecektir.

"Zorunlu karşılık oranları, 1 Şubat 2013 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 15 Şubat 2013 tarihinde başlayacaktır.
Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesisine ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı tüm dilimler için 0,1 puan yükseltilmiştir. Bankalar söz konusu imkânı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 89,1 düzeyindedir. Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 12,7 milyar ABD doları değerinde 237 ton altın tutulmaktadır. Yapılan değişiklik sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması hâlinde, Bankamız altın rezervlerinde yaklaşık 900 milyon ABD doları değerinde 16,5 ton artış olması beklenmektedir."

 Hürriyet, 22.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.