Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > ILO raporu: Dünyada işsizlik arttı, Türkiye 'istihdam yarattı'

ILO raporu: Dünyada işsizlik arttı, Türkiye 'istihdam yarattı'

Birleşmiş Milletler, dünyadaki işsiz sayısının 2012'de 4 milyon artışla 197 milyona ulaştığını ve daha da artmasının beklendiğini bildirdi.

BM Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun raporuna göre, Türkiye, Arnavutluk, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'da ise ekonomide büyüme kaydedildi ve yeni işler yaratıldı.

Rapora göre, dünyadaki işsizler ordusuna bu yıl 5.1 milyon, 2014'te de 3 milyon kişinin daha katılması bekleniyor.

Raporda, bu eğilimin özellikle kalkınmakta olan ülkelerde ekonomik büyümedeki gerilemeye işaret ettiği belirtiliyor.

"2013 Küresel İstihdam Eğilimleri" başlığını taşıyan rapor, 2012'de dünyadaki işgücünün yüzde 6'sının işsiz olduğuna dikkat çekti.

Bu durum karşısında birçoklarının iş aramaktan vazgeçtiği, yaklaşık 39 milyon kişinin çalışma piyasasından çekildiği tahmin ediliyor.

ILO Genel Müdürü Guy Ryder "Belirsiz bir ekonomik durum ve bunu göğüsleyecek politikaların yetersiz kalması, yatırımlara ve istihdama da sekte vurarak işgücüne olan talebin azalmasına yol açtı" dedi.

Rapora göre dünyada işsizlikten en çok etkilenenlerin başında gençler geliyor. Yaşı 24'ün altında olanların yaklaşık yüzde 13'ü işsiz.

ILO, mevcut işlere girebilmeleri için gençleri yetiştirmeye yönelik mesleki eğitim programlarına daha fazla kaynak sağlanması çağrısında bulundu.

Gençler arasındaki en düşük işsizlik oranının, çıraklık programlarını sürdüren Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerde görüldüğüne dikkat çekildi.

Türkiye'de büyüme

ILO raporunda, Türkiye, Rusya, Arnavutluk ve Ukrayna'nın karşılaştırılmalı olarak incelendiği bir bölüm de yer aldı.

Raporda, küresel ekonomik kriz sırasında Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da ekonomik büyümenin sekteye uğradığı, ancak çabuk toparlandığı bildirildi.

Rapora göre, 2009'un birinci çeyreğinde gayrısafi yurtiçi hasıla Rusya'da yüzde 9.2, Türkiye'de yüzde 14.7, Ukrayna'da da yüzde 19.6 oranında geriledi.

Ancak 2010 yılının aynı döneminde her üç ülkede de büyüme kaydedildi. En çok büyüme yüzde 12.6 ile Türkiye'de gerçekleşti.

Bu ülkelerde 2010, 2011 ve 2012'nin ilk yarısında gayrısafi yurtiçi hasıla istikrarlı bir şekilde yüzde 2 ile 4 arasında artış kaydetti. Ancak Türkiye'de 2012'nin birinci çeyreğinde yüzde 3.4 ve yüzde 3 düzeyindeyken, üçüncü çeyreğinde yüzde 1.6 ile hızlı bir düşüş gösterdi.

Küresel krizin başında Arnavutluk 2009'un üçüncü çeyreğine kadar büyümeye devam ederken, daha sonra ekonomi az da olsa geriledi.

Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da ekonominin 2014 yılına kadar yüzde 3 ve 4 oranında büyümesi bekleniyor. Arnavutluk'un da toparlanıp yüzde 2-2,5 arasında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Bu dört ülkede de ekonomik krizin başında istihdam kaybı olmasına rağmen, 2009'un sonu ve 2010'da istihdam arttı. En hızlı artış, yüzde 8 ile 2010 yılında Türkiye'de gözlendi. 2012'de de bu olumlu eğilim devam etti.

Ancak 2012'nin başında Türkiye'de istihdamdaki büyümenin hızı kesildi ve sadece yüzde 2.8 oranında büyüme gerçekleşti. Bu da, 2009'dan bu yana istihdamda kaydedilen en düşük büyüme oranı oldu.

Gerçekleri yansıtıyor mu?

Türkiye'de istihdam artışının yüzde 2 dolaylarında devam etmesi bekleniyor.

ILO raporunda bu durum, Türkiye'nin yeni işler yaratma kabiliyetinin azaldığı şeklinde yorumlandı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreter Yardımcısı Ferhat İlter de BBC'ye, istihdamdaki artışın hızı kesilmiş olsa bile, Türkiye'de Avrupa'daki olumsuz gidişin olmadığını söyledi.

İlter, teşviklerin sürmesi halinde istihdamın artmaya devam edeceğini bildirdi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş'in araştırma uzmanlarından Enis Bağdadioğlu ise, büyüme ve istihdam artışına ilişkin olumlu rakamların gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

Türkiye'de istatistiki verilerle ilgili sıkıntı olduğuna dikkat çeken Bağdadioğlu, BBC'ye, istihdam artışının ekonomik büyümeyle bağlantılı olduğu görüşünü ihtiyatla karşılamak gerektiğini söyledi.

Bağdadioğlu, geçmişte ekonominin büyümesine rağmen bunun istihdama yansımadığını ve "istihdamsız büyüme" diye bir olgu doğduğunu kaydetti.

Küresel ekonomik kriz atlatıldıktan sonra, sadece geçmisteki kayıpların giderildiğini belirten Bağdadioğlu, bir sıçrama olmadığını ancak kayıplar giderildiği için olumlu yansıdığını söyledi.

Enis Bağdadioğlu, Türkiye'deki büyümenin ithalata bağlı olduğunu belirterek, büyüme arttıkça ithalatın ve buna bağlı olarak cari açığın da arttığını, yabancı ülkelerle rekabet edemeyen işyerlerinin kapandığını söyledi.

Bağdadioğlu'na göre, "cari açık arttıkça, tüketime bağlı büyüme olduğu sürece Türkiye'de istihdamda sürdürülebilir bir büyüme sağlamak mümkün değil."

BBCTurkish.com, 22.01.2013

'İşsiz sayısı bu yıl 5 milyon artacak'
ILO verilerine göre, işsiz sayısı geçen yıl dünya genelinde 197 milyona yükseldi. ILO işsiz sayısının bu yıl 5.1 milyon artacağı uyarısında bulundu.

BERLİN - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), büyüme oranlarındaki yükselişe rağmen işsizliğin artmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

ILO Genel Müdürü Guy Ryder, küresel ekonomik krizin piyasaları etkilemeye hala devam ettiğini, toplam talebin azaldığını, işadamlarının yeni yatırım yapmaktan çekindiğini söyledi.

Ryder, işsizlerin sayısının 2012'de dünya genelinde 4 milyon yükselerek 197 milyona ulaştığını söyledi.

İşsizlik oranlarındaki yükselişin 2013 ve 2014'te de devam etmesinin beklendiğine işaret eden Ryder, işsiz sayısının 2013'te 5,1 milyon, 2014'te ise 3 milyon artacağını öngördüklerini ifade etti.

ILO'ya göre küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009'da yüzde 6,21'e yükselen, 2012'de ise yüzde 5,93'e düşen işsizlik oranının, 2013 ve 2014'te tekrar yüzde 6,1'e tırmanması bekleniyor.

ntvmsnbc.com, 22.01.2013

İşsizlik rekor kıracak

Küresel mali krizden 5 yıl sonra işsizlik rakamları yükselmeye devam ediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün bildirdiğine göre, bu yıl dünya genelinde işsizlik rakamı 202 milyonla rekor seviyeye ulaşacak.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel istihdam eğilimlerine ilişkin yıllık raporunda, işsizlik rakamlarının 2012 yılında 4 milyon artarak 197 milyona ulaştığını ortaya koyuyor. Bu yıl da 5 milyon 100 bin kişinin daha işsizler safına katılacağı tahmin ediliyor. ILO istatistiklerine göre, 2017 yılına kadar toplam 210 milyon 600 bin kişi işsiz kalacak.

Uluslararası Çalışma Örgütü Başkanı Guy Ryder açıklamasında, bugünkü işsizlik rakamının 2007 yılındakinin 28 milyon üzerinde olduğunu belirtti. Geçen yılın işsizlik rakamlarının, tüm zamanların en yüksek rakamı olan ve 2009'da kaydedilen 199 milyona yaklaştığını ifade eden Ryder, 2013'te bu rekorun aşılacağını öngörüyor.

Euro krizi büyük sorun

Örgütün hazırladığı rapora göre, ekonomik krizlerin küresel işgücü piyasasına etkisi, özellikle para ve maliye politikaları arasındaki tutarsızlık ile Euro Bölgesi'ndeki sorunlara getirilen bölük pörçük çözüm önerileri nedeniyle ağırlaşıyor. İşgücüne katılımın hızla düşmesinin de emek piyasası krizinin gerçek boyutunu maskelediğinin ortaya koyulduğu raporda, geçen yıl iş bulma umudunu kaybeden 39 milyon kişinin işgücü piyasasının tamamen dışına çıktığı ifade ediliyor.

Raporda yer alan başka bir veri, işsizlik artışından özellikle gençlerin etkilendiği yönünde. Şu anda dünya genelinde 15-24 yaş aralığındaki 73,8 milyon genç işsiz. Bugün, gelişmiş ekonomilerde işsizlik yardımı alan gençlerin yüzde 35'i altı ay ya da daha uzun bir süre işgücü piyasasının dışında kalıyor. Bu oranın 2007'de yalnızca yüzde 28,5 olduğu kaydediliyor.

dw.de, 22.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.