Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Bütçe açığı yüksek çıkmasına rağmen bu sene yeni zam yok

Bütçe açığı yüksek çıkmasına rağmen bu sene yeni zam yok

Giderlerdeki artışın etkisiyle bütçe açığı hedefin 7 milyar liranın üzerine çıktı. 2013 yılı için konulan özelleştirme hedefi 15 günde tutturulurken, Maliye Bakanı Şimşek’ten “Yeni yılda zam yok.” açıklaması geldi. Geçen yılın son haftasında karayolları ve AFAD başta olmak üzere 5 milyar liralık yatırımlara kaynak ayrıldı.

Büyümenin fren yapmasının ardından bütçenin de dengesi bozuldu. Merkezi Yönetim Bütçesi geçen yılın tamamında 28 milyar 791 milyon liralık açık verdi. Geçen yıl bütçe gideri 360,5 milyar lira olurken gelirler ise 331,7 milyar TL’de kaldı. Maliye 2012 yılı için 21,1 milyar liralık açık tahmininde bulunmuştu. Orta Vadeli Program (OVP) ile bütçe açığının 33,5 milyar liraya revize edildiğini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tahmin edilenden 7 milyar lira daha fazla açık verildiğini, açıkta OVP hedefinin de altında kalındığını söyledi. Harcamaların büyük kısmının eğitim, sağlık ve yatırıma gittiğini aktaran Şimşek, aralığın son haftasında karayolları başta olmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve milli eğitime 5 milyar liralık kaynak ayrıldığını bildirdi. “Aralık ayının son haftasında ülkenin eğitimine, altyapısına ilave destek vermeseydik bütçe açığımız muhtemelen orijinal hedefe çok çok yakın olacaktı. Önemli bir sapma da gündemde olmayacaktı.” diyen Şimşek, her zaman ülkenin altyapısını, eğitimini, sağlığını hep ön planda tuttuklarını ve önceliklendirdiklerini ifade etti.

Küresel ve Türkiye ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen bütçede başarı elde ettiklerini aktaran Bakan Şimşek, yeni yıl için vatandaşa “Zam yok” mesajı verdi. Bütün tedbirlerin alındığını aktaran Şimşek, “Yeni zamlar gündemde değil. Bütçede bu yıl 2012’ye göre 40 milyar liralık bir vergi artışı olması, büyüme ve BOTAŞ’tan elde edilecek tahsilat kaynaklı. Zam gündemde değil.” dedi. Şimşek, 2013 yılı bütçesine ilişkin beklentilerinin olumlu olduğunu ifade ederek, ekonominin toparlanacağını aktardı. Şimşek, “2013 yılında büyüme hızlanacak. Yüzde 4, belki üzerinde bir rakama gidiş bekleniyor.” diye konuştu.

2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri’nin yanı sıra aralık ayına ilişkin sonuçları da açıklayan Maliye Bakanı Şimşek, geçen ay bütçe giderlerinin 42,8 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 41,1 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 27,3 milyar lira, genel bütçe vergi gelirlerinin ise 23,1 milyar lira olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, 2002 yılında bütçe açığının, GSYİH’nın yüzde 11,5’i civarında olduğunu belirterek geçen yıl ise bu oranın yüzde 2 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bu oranın bir önceki yılın yüzde 1,3’lük açığına göre yüksek olduğunu aktaran Şimşek, “Yine de uluslararası değerlendirmelerde, karşılaştırmalarda kullandığınız zaman bu rakamın oldukça iyi bir rakam olduğunu göreceksiniz. Bizim tabii ki orijinal bütçe açık hedefimiz yüzde 1,5’ti. Buna göre yarım puanlık bir yukarı doğru bir sapma söz konusu. Ama revize hedefe göre de 0,3 puan aşağıda.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Özelleştirmeden 15 günde 4,2 milyar TL geldi

Bu yıl için öngörülen özelleştirme gelir hedefi 15 Ocak itibarıyla tutturuldu. 2013’ün toplam özelleştirme hedefinin 4 milyar lira olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, 4,2 milyar liralık kaynağın 15 Ocak itibarıyla Hazine’ye aktarıldığını bildirdi. 2012 yılında yapılan özelleştirmelerin gelirlerinin yılın son gününde değil de yeni yılın ilk mesai gününde Hazine’ye aktarılmasına ilişkin gazetecilerin sorusunu cevaplayan Şimşek bunun teknik sebepten kaynaklandığını ifade etti. Özelleştirme gelirlerinin atıl durmadığını, onun da bir vadesinin bulunduğunu dile getiren Şimşek, “Ama niye böyle bir şey yaptık? 2012 yılında zaten bütçe dengelerine ilişkin OVP’de yeni bir değerlendirme yapmışız. O çerçevede bir resim oluşmuş. Biz doğrusu 2013’ü garanti altına almak için 2013’ün başında aktardık. Dolayısıyla ilk günden özelleştirme hedeflerini tutturmuş olduk.” şeklinde konuştu. Şimşek, Telekom’un ikincil halka arzı konusunda bir süreç bulunduğunu ve o yönde bir Bakanlar Kurulu kararının söz konusu olabileceğini ifade ederek ikincil halka arzın nasıl olacağı ve zamanı konusunda bir yorum yapmak istemediğini söyledi.

Hükümetleri döneminde borç azaltmaya ve mali disipline önem verdiklerine işaret eden Şimşek şunları söyledi: “Faizler düşmüştür ve bu sayede Türkiye önemli kazanımlar elde etmiştir. 2002 yılında faiz giderlerinin GSYİH’ye oranı yüzde 14,8’di. Yani Türkiye ürettiği katma değerin yaklaşık yüzde 15’ini faiz olarak ödüyordu. 2012 yılında bu yüzde 3,4. Dolayısıyla Türkiye çok büyük mesafe kat etti. Reel faizler yüzde 25-30’lar civarındayken bugün reel faizler neredeyse sıfırlanmış durumda. Milletin vergileri eskiden yüzde 86 oranında faize giderken, şimdi bu oran yüzde 17’lere kadar düştü.” Öte yandan 2012 yılında 298 bini Gayrimenkul Sermaye İradı, 63 bin 900’ü Gelir Vergisi olmak üzere toplamda mükellef sayısı 360 bin arttı.

Zaman, 16.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.