Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Kanal İstanbul'da ilk adım atılıyor

Kanal İstanbul'da ilk adım atılıyor
Kanal İstanbul Projesi'nde ihale aşamasına gelindi. Proje ile Karadeniz ve Marmara Denizi'nin yaklaşık 50 kilometrelik kanalla birbirine bağlanması planlanıyor.

Kanal İstanbul'da ilk adım atılıyor. İhale, yılın ilk çeyreğinde yapılacak.

'Çılgın proje' olarak nitelendirilen Kanal İstanbul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 seçimleri öncesindeki vaatleri arasındaydı.

Erdoğan, "yüzyılın en büyük projelerinden biri için kolları sıvıyoruz" demişti.

Proje, İstanbul'un Avrupa yakasına, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapılmasını içeriyor. Projeye göre; kanalın Marmara girişi Silivri olacak.

DERİNLİK 25 METRE, GENİŞLİK 150 METRE
Su derinliğinin 25 metre; su yüzeyindeki genişliğin ise 145-150 metre olması öngörülüyor. Ayrıca inşa edilecek köprülerle kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Kanal İstanbul'un, Boğaz trafiğini hafifletmesi hedefleniyor.

Kazı sırasında çıkarılacak milyarlarca metreküp hafriyat ise yeni projelerin inşaatında kullanılacak.

Mimarlık ve şehir plancıları meslek örgütleri ise bölgenin doğal özelliklerinin yitirileceği kaygısıyla Kanal İstanbul'u eleştiriyor.

ntvmsnbc.com, 14.01.2013

Kanal İstanbul ihaleye çıkıyor
Başbakan Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü belirterek, projenin yılın ilk çeyreğinde ihale edileceğini açıkladı.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 8’inci Olağan Genel Kurulu dün Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada bu yıl 29 Ekim’de Marmaray’ın açılışına hazırlandıklarına belirterek, “2015’te biraz daha güneyinde çift katlı tüp geçitin açılışı olacak. Aynı yıl yetiştirmeye çalışacağız, üçüncü köprüyü bitireceğiz. Yıllık kapasitesi 100 milyon olan İstanbul havalimanını bitireceğiz. Bu yıl içinde ilk çeyrekte yetiştirmeye çalışıyoruz, Kanal İstanbul projesinin hazırlıkları yapılıyor, onun da ihalesini yapacağız. Bütün bunlar bir geniş ufkun, birilerinin tahayyül edemediği ufkun gerçekleştirilmesidir, bunun atılan adımlarıdır” diye konuştu.
Zonguldak’ta metan gazı patlaması ve göçük nedeniyle hayatını kaybeden 9 işçiye Allah’tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı dileyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Hükümet olarak, iş sağlığı ve güvenliği noktasında gerekli adımları attık ve atıyoruz. Ancak, bu önemli meselenin, tek başına hükümetin girişimleriyle çözüme kavuşamayacağını hepiniz takdir edersiniz. İşçi ve işverenlerimizin daha fazla gayretiyle, daha fazla destek ve yol göstermesiyle, çalışma hayatındaki acı kayıpları asgariye indirebileceğimize ben yürekten inanıyorum.”

AFRİKA’NIN TAMAMINA BÜYÜKELÇİLİK

Erdoğan konuşmasında Afrika ziyaretine de değindi. 2008 yılında Türkiye Afrika İşbirliği zirvesine ev sahipliği yaptıklarını belirten Erdoğan “Bu yıl, ekim ayında da inşallah bu zirvenin ikincisini düzenliyoruz. 2009’da, Afrika’da toplam 12 büyükelçiliğimiz vardı, şu anda 31 büyükelçiliğimiz var çıkardık, birkaç ay içinde 34’e ulaşacak. Hedef, Afrika’nın tamamında büyükelçiliklerimizi açabilmek. 2002 yılında 1.7 milyar dolar olan Afrika’ya ihracatımızı, 2012’nin ilk 11 ayında 12 milyar dolara çıkardık. Yani 7 kattan fazla artırdık. Afrika’yı, bir elmaslar, altınlar, tabii kaynaklar kıtası olarak değil, kardeşlerimizin, dostlarımızın yaşadığı kadim bir medeniyet kıtası olarak bakıyoruz” diye konuştu. Erdoğan Nijer’de Niamey ile İstanbulewa arasındaki 450 kilometrelik yolu yapacaklarını belirterek “Biz nasıl ecdadımız ‘şuralara gitti’ diyorsak arkadan gelen nesiller de bizi böyle anacak” dedi.

Başbakan’ın ‘çılgın’ projesi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın projem’ olarak adlandırdığı Kanal İstanbul projesi uzun süre büyük ses getirmişti. Başbakan’ın seçim projelerinden biri olan Kanal İstanbul’a göre İstanbul; içinden deniz geçen iki şehre dönüşecek. Kanal İstanbul’ kapsamında İstanbul’un Avrupa yakasında, batısında, Karadeniz ve Marmara Denizi’nin arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapılması planlanıyor.

Kanal’ın Marmara girişi
Silivri’den başlayacak. Bu projeyle beraber iki yarımada ve bir ada oluşacak. Son yüzyılın en büyük projelerinden bir tanesi olacak ‘Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre olacak. Su yüzeyinde genişlik yaklaşık 145-150 metre civarında olacak. Kanalın inşası sırasında, milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak. Kazı malzemesi büyük bir liman ve havalimanı yapımında, sönmüş maden ocaklarınd ve kanalın kapatılma noktasında kullanılacak. Kanal İstanbul ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor. Kanal İstanbul’dan günde 150-160 geminin geçmesi hedefleniyor.

Hürriyet, 13.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.