Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Avrupa, borçtan kurtulamazsa ‘Euro’ tarih olur

Avrupa, borçtan kurtulamazsa ‘Euro’ tarih olur
Küresel kriz Amerika’da patladıktan bir yıl sonra Avrupa sahillerine ulaştı. Geçen 3 yıl içinde sürekli şekil değiştirerek son olarak ‘borç krizi’ halini aldı.

‘Şirket olsak iflasımızı açıklardık’ diyen ülkelerden adalarını satışa çıkaran ülkelere kadar borç batağındaki birçok devlet Avrupa Birliği’nin koruyucusu konumundaki Almanya’nın kapısını çaldı. Alman vergi mükelleflerini isyan ettiren AB yardımları bile henüz sonuç vermiş değil.

Amerikalı kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, hafta içi yayınladığı ‘Euro Bölgesi borç krizi: 2013 dönüm noktası olur mu?’ başlıklı raporunda yatırımcı güveninin ancak üye ülkelerin ekonomilerini dengelemekte başarılı olması durumunda geri kazanılacağını belirtiyor. Bunun da ancak kamu borçlarının stabilize edilmesi ve dış borçların da azaltılması durumunda gerçekleşebileceğinin altını çiziyor. Geçen yılın gelişmelerini anlatan rapor, yılın daha ilk ayında 9 üye ülkenin notunun düşürüldüğüne işaret ederek, bunların içinde 30 yıldır en yüksek not olan A+’ya sahip Fransa’nın bile payına düşeni aldığını anlatıyor. Yine ilk 6 ayda AB ülkelerinin genel itibarıyla mali problemlerle boğuştuğuna işaret ediyor. Türkiye cephesinde ise 2012 Avrupa gibi karanlık değil, bilakis hızlı büyümeyi yavaşlatmak için önlemler alınmasını gerektirecek kadar parlak geçti. Bir diğer kredilendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin notunu kredi yapılabilir seviyeye yükseltti.

Yılın ikinci yarısına gelince sermaye piyasalarının Euro Bölgesi politika yapıcılarının borç meselelerine karşı aldığı tedbirleri olumlu karşıladığını anlatan rapor, yine de 17 ülkenin 13’ünün kredi notlarının negatif görünüme düştüğünü aktarıyor. 2013’te 2012’deki yüzde 0,6’lık daralmanın, yüzde 0,1’e gerileyeceği, alınan tedbirlerin 2014’te ancak yüzde 1’lik ufak bir büyüme farkı oluşturacağı kaydediliyor. Özellikle Yunanistan gibi borç probleminin kısa vadede çözümü olmayan periferi ülkeler yüzünden ekonomik risk ortadan kalkmış değil. Bu ülkelere çözüm bulunmaması halinde önce ortak para birimi Euro’nun iptal edilmesi, sonraki aşamalarda birliğin yeni bir hal alması söz konusu olabilir. Ekonominin sosyal alana doğrudan etkisi de hissedilmeye başladı. Önümüzdeki dönemde Almanya dışındaki tüm ülkelerde işsizlik oranlarının artması bekleniyor. 2013’te Almanya, Avusturya ve İtalya gibi ülkelerde seçim yapılacak.

Geçim sıkıntısına düşen Avrupalı seçmenin daha sert söylemleri olan radikal partilere yönlendiği biliniyor. Bu durumda daha önce merkezdeki partilere teveccüh eden seçmenin siyasi görünümü değiştirmesi de bekleniyor. Öte yandan finansal imkânları daralan Avrupalının mevcut durumda bile problem kabul ettikleri aile kavramına verdikleri değer miktarı daha da azalacak. Çocuk yaparak üzerine finansal yük almak istemeyenlerin çoğalması demografik yapıyı ülkenin aleyhine değiştirecek. Hem nüfus hem de genç nüfus oranı daha da azalacak.

Zaman, 13.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.