Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Tedbirleri aldık, kredilerde aşırı büyümeye izin vermeyeceğiz

Tedbirleri aldık, kredilerde aşırı büyümeye izin vermeyeceğiz
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mukim Öztekin, bankacılık sisteminin yapısının sağlam olduğunu ve özkaynakların yüzde 90’ının ana sermayeden oluştuğunu söyledi. Öztekin, “BDDK ve Merkez Bankası olarak kredilerin aşırı büyümesini önleyecek ciddi tedbirler aldık. Sorun görmüyorum.” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, “BDDK olarak da Merkez Bankası olarak da kredilerin aşırı büyümesini önleyecek ciddi tedbirler aldık. Şu aşamada sorun görmüyorum.” dedi. Anadolu Ajansı Finans Masası’na konuk olan Öztekin, Türkiye ekonomisinin 2009, 2010 ve 2011 yıllarında çok hızlı büyüdüğünü, bu dönemde benzer bir durumun kredi hacminde yaşandığını belirtti. Kurul Başkanı, hızlı büyümenin önüne geçmek için ciddi tedbirler aldıklarını ama bu büyümenin kredilerde sorun olduğu anlamına da gelmediğini dile getirerek, “Kriz olduğunda bizim kredilerimizde takibe dönüşme oranı yüzde 5,4’ler düzeyindeydi, şimdi yüzde 3’ler düzeyinde. Burada eleştirilen husus mevduatın krediye dönüşüm oranı. Bankacılığımız eskiden ağırlıklı olarak mevduat bazlı çalışıyordu. Son zamanlarda, aktif ve pasif vade uyumuna yönelik olarak bankalar alternatif kaynaklara yöneldiler. Bu kaynaklar, pasif yapısını çeşitlendirdi, uzattı ve değiştirdi. Hem bunu teşvik ediyoruz hem de mevduatın krediye dönüşüm oranını, kaldı ki bu yüzde 105’lerde, öyle yüksek bir orandan bahsetmek mümkün değil. Bunu risk olarak görmek de mümkün değil. Biz zaten BDDK olarak da Merkez Bankası olarak da kredilerin aşırı büyümesini önleyecek ciddi tedbirler aldık. Şu aşamada sorun görmüyorum.” dedi. Öztekin, 2009 yılından sonra altın repo hesaplarına izin verilmesinden sonra yaklaşık 10 milyar dolara yakın bankaların altın üzerinde mevduatları oluştuğunu kaydetti. Konut başta olmak üzere faizlerin bulunduğu seviyenin daha da düşmesinin beklenip beklenmediğine yönelik soruya Kurul Başkanı, şu cevabı verdi: “Türkiye’de faizlerin bu yıl daha da düşmesi beklentisi var. Konut kredilerinde bankalar açısından düşündüğünde komisyon ödeseniz de faizler düştüğünde kredinizi değiştirme hakkınız var. Faiz oranı yüzde 1,5’ten aldığınız krediyi banka, ‘başka yere gitme yapılandıralım’ diyor. Fitch’in not artışından sonra daha başka not artırımı olursa krediler daha da düşer.”

Türkiye’deki katılım bankalarının 2001 krizi sırasında yüzde 1 gibi bir paya sahip olduğunu kaydeden Kurul Başkanı, 2001’den sonra katılım bankalarıyla ilgili ciddi düzenlemeler yapıldığını, çok sağlam bir mevzuat altyapısına kavuşturulduğunu, söz konusu bankaların Bankacılık Kanunu içerisine ve TMSF kapsamına alındığını hatırlattı. Öztekin, söz konusu sektörün şu anda yüzde 5’lik bir paya sahip olduğuna dikkati çekerek, “Daha da büyüyecek mi? Ben daha da büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyorum.” dedi. Öztekin, 2013 yılında bankacılık sektörünün büyümesinin olumlu bir seyir izleyeceğini düşündüğünü belirterek, “Yüzde 10-15’ler civarında kâr artışlarının olabileceğini düşünüyorum.” dedi.
 

 

Zaman, 11.01.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.