Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Singapur'un 1. olduğu listede Türkiye 18. oldu.

Singapur'un 1. olduğu listede Türkiye 18. oldu.
Dünya Ekonomik Forumu'nun Global Riskler 2013 raporu yayınlandı.

Singapur’un 1. olduğu listede Türkiye 18. oldu.


Dünya Ekonomik Forumu’nun Global Riskler 2013 raporuna göre, süregelen ekonomik zayıflık, çevresel zorluklarla mücadele etme kapasitesini düşürdükçe dünya gitgide daha çok riske maruz kalıyor. Raporun Türkiye'yi ilgilendiren kısmında ise Singapur 'kriz yönetimi'ni en iyi yapan ülke olurken Türkiye 18. sırada yer alıyor. 

1000’i aşkın uzman ve sektör lideri arasında yapılan anket sonucu hazırlanan raporda gelir adaletsizlikleri ve sürdürülemez devlet borçları en yaygın iki risk olarak öne çıkarken önümüzdeki 10 yıl için daha karamsar bir tablo çiziliyor.

Global Riskler 2013 raporu, global anlamda önemli üç ana riski analiz ediyor:

1. Sağlık ve Kayıtsızlık Sağlık alanındaki gerçekleşen çok büyük atılımlar dünyayı tehlikeli ölçüde bu alanda kendinden memnun bir hale sürüklüyor. Antibiyotiklere karşı artan direnç, zaten aşırı yüklenmiş olan sağlık sistemlerini felaketin eşiğine getirebilecekken, bir diğer yandan da dünya çapında seyahatin artması, salgınların yayılması ihtimalini artıracak. Bu risk senaryosu; antibiyotik direnci, kronik hastalıklar ve uluslararası fikri mülkiyet politikalarındaki yetersizlikler arasındaki bağlara dikkat çekerek daha fazla uluslararası iş birliği ve farklı finansman modelleri öneriyor.



2. Stres Altındaki Ekonomi ve Çevre Önemli sosyo-ekonomik riskler, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını güçleştiriyor. Var olan kavramsal eğilimler, son zamanlarda yaşanan meteorolojik felaketlere rağmen uluslararası toplumu böylesine uzun vadeli bir tehdide ilgi göstermekten caydırıyor. Ekonomi ve çevre alanında yapısal değişikliklerin gerçekleştiği bu dönemde bu risk senaryosu, her iki sistem açısından da felaket senaryolarıyla başa çıkabilmek için gereken stratejik yatırımları yapma yolunda yeni yaklaşımlara odaklanıyor.

Marsh & McLennan Şirketler Grubuna bağlı olan Oliver Wyman Group CEO'su John Drzik şöyle diyor: “Çevresel ve ekonomik olmak üzere iki fırtına çarpışma yolunda. Ağır meteorolojik şartlardan doğan riskleri azaltmak adına gerekli kaynakları hizmete sunmazsak, gelecek nesillerin global refahı tehdit altında kalabilir. Siyasi liderler, şirket liderleri ve bilim adamları, bu karmaşık riskleri yönetmek adına bir araya gelmelidir.”

3. Kontrolsüz Dijital Yangınlar Yazılı basından internete, yeni teknolojilerin toplumu nasıl şekillendireceğini öngörmek her zaman zor olmuştur. Bilginin demokratikleştirilmesi çoğu zaman iyi olsa da, değişken ve öngörülemeyecek sonuçlar da doğurabilir, YouTube’daki İslam karşıtı bir film sebebiyle çıkan isyanlar örneğinde olduğu gibi. Basının geleneksel görevi yıpranmaya uğrarken, bu risk senaryosunda bağlantıların dijital yangınların yayılmasını nasıl mümkün kıldığı inceleniyor ve bunları söndürmek için neler yapılabileceği sorgulanıyor.

Raporda yer alan ulusal dayanıklılık üzerine özel bir bölümde ise liderlerin kendi ilerlemelerini daha iyi takip etmelerini sağlayacak şekilde, ülkeler için yeni bir dayanıklılık oranlamasına yönelik temel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışma, harici ve global risklerin önüne tek bir milletin geçemeyeceği kavramına dayanıyor ve böylece ulusal dayanıklılık çok önemli bir öncelikli savunma hattı görevi üstleniyor.

Raporda, 50 global risk tanımlanıyor ve bu riskler ekonomik, çevresel, jeopolitik, toplumsal ve teknolojik olmak üzere, katılımcıların gerçekleşmesi ihtimali ve etkisi bakımından değerlendirdiği gruplara ayrılıyor. Veriler, genç katılımcıların yaşı ilerlemiş katılımcılara nazaran risklerden daha çok endişe duyduğunu, kadınların da erkeklere nazaran daha kötümser olduğuna işaret ediyor. Bölgesel bakımdan, Kuzey Amerika’daki uzmanlar diğer bölgelerdekilere nazaran risk oluşumunu daha olası görüyor.

Rapor ayrıca "X Faktörleri"nin de altını çiziyor: Daha fazla araştırma gerektiren, daha yeni endişeleri, başıboş yapılan jeo-mühendislik çalışmaları ve beyine müdahale teknolojileri bunlardan bazıları.
Üç risk vakası ve X Faktörleri, Davos - Klosters, İsviçre'de 23-27 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek Dünya Ekonomik Forumu 2013 yıllık toplantısındaki özel oturumlarda, “Dayanıklı Dinamizm” teması kapsamında tartışılıyor.

Global Risk Raporunda Türkiye 2013 yılı raporunda risk yönetiminde ülke karşılaştırmalarına yer verildi. Üst Düzey Yönetici Görüşü anketine katılan 14.000’ü aşkın yöneticiye global risklerin ulusal boyutta; izleme, hazırlıklı olma, karşılama ve iyileştirme yönünde ne kadar etkin yönetildiği soruldu. Her ülkeden katılımcının verdiği yanıtlar sonucu 139 ülkenin “etkin risk yönetimi” sıralamasına bakıldığında Türkiye 18.sırada yer alıyor. Singapur ulusal risk yönetiminde en etkin ülke olarak ön plana çıkıyor. Aynı raporda yer alan bir diğer sıralamada ise olası bir global riskin gerçekleşme durumunda ülkelerin bu risklere ne kadar dayanıklı oldukları sorgulanıyor. Türkiye dayanıklılık konusunda ise 49 ülke arasında 36. sırada yer alıyor.

Radikal, 11.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.