Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Otomotiv pazarı 2012'de yüzde 10 daraldı

Otomotiv pazarı 2012'de yüzde 10 daraldı
Ekonomik yavaşlama ve ÖTV ile otomotiv pazarı 2012'de yüzde 10 daraldı. Sektörün bu yıl yüzde 5-10 büyümesi bekleniyor.

Ekonomide yumuşak inişi sağlamak için alınan önlemler ve ÖTV oranlarında yapılan artışın etkisiyle otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 2012 yılında yüzde 10 daralarak 777 bin 761 adete geriledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil satışları 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.27 azalarak 556 bin 280 adete gerilerken, hafif ticari araç pazarı yüzde 18.3 düşüşle 221 bin 481 adet seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında otomotiv pazarı ise yüzde 9.78 azalarak 115 bin 400 adet oldu.

ODD Satış ve İletişim Ödül Töreni öncesinde Reuters'ın 2013 yılındaki görünüme ilişkin sorularını yanıtlayan ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, "Otomotivde talebi asıl tetikleyen faiz hadlerinden, döviz kurlarından, tüketici kredilerinden ziyade ekonomideki büyüme... Tüketicinin gelirindeki artış özellikle talebi etkiliyor. Bu senenin ekonomik büyümesi ne kadar olur kestirmek zor. Ekonomik büyüme yüzde 4'lere yaklaşırsa, pazar bu sene gibi olur veya 2012'nin yüzde 5-10 üzerinde olabilir diye düşünüyoruz" dedi.

Hükümetin Orta Vadeli Programı'na göre ekonomide büyüme 2013 yılında yüzde 4 olarak öngörülüyor.

TALEP İSTENİLEN POTANSİYELE ULAŞMIYOR
Türkiye'deki araç sahipliğinin dünya ortalamasının bir kademe altında olduğunu söyleyen Bayraktar, yüksek vergiler ve araç yaşlandıkça motorlu taşıtlar vergisinin azalmasının otomotiv satışlarının zayıf kalmasına neden olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle talep istenilen potansiyeline hiçbir zaman ulaşamıyor" dedi.

Pazardaki fiyat rekabetini ve kâr marjlarını değerlendiren Bayraktar, "Otomobil satışlarında, kâr marjları yüzde 1 seviyelerinde, hatta bazen yüzde 1 bile değil. Sektörün oyuncularını ayakta tutan, satış sonrası gelirler ve yan hizmetler. 49 markanın olduğu bir sektörde rekabet tabiri caizse boğaz boğaza yaşanıyor" dedi.

Filo satışlarının her sene büyüdüğünü söyleyen Bayraktar, "Ekonomide düşüşün hissedildiği yıllarda özel tüketiciler talebini kısabilir ama kurumsal kesime hizmet veren filo satışlarında bu hemen hissedilmiyor. Filo şirketlerinin önemli misyonu var. Piyasaya kredi sunuyorlar. Bu da sektörün gelişimi için finansal genişlemeye destek veriyor" diye konuştu.

ntvmsnbc.com, 08.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.