Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Deniz Feneri > Adalet Bakanı: Suç işlediler

Adalet Bakanı: Suç işlediler

ADALET Bakanı Ergin, NTV’ye yaptığı açıklamada, görevden alınan savcıların, mahkemenin “Mallara el konamaz” kararını gizlediklerini söyledi
 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili sorulara NTV’ de yanıt verdi. Deniz Feneri savcılarının görevden alınmasına gerekçe yapılan ‘evrakta tahrifat’ iddiasıyla ilgili ilk kez açıklama yapan Ergin, savcıların, sanıklarla bağlantılı kişilerin mal varlıklarına el konulmasını reddeden mahkeme kararını gizledikleri iddiasıyla şikâyet edildiklerini açıkladı. Kendisinden soruşturma izni istendiğini, iddiaların ciddiyeti karşısında izin verdiğini anlatan Ergin, davaya müdahale etmediğini söyledi.

 

Mal varlığı tartışması

Ergin, özetle şunları söyledi: “Savcılar şüphelilerin mal varlıklarına el konulması talebiyle mahkemeye gidiyorlar. Mahkemeden iki tane talepte bulunuyor savcılar. Bir, soruşturmaya dahil olan 19 kişinin taşınır taşınmaz mal varlıklarına, araçlarına (kara, deniz, hava taşıtlarına) ve ortağı oldukları şirketlerdeki ortaklık hisselerine el konulmasını istiyorlar. Bu birinci talepleri. İkinci talepleri var, o da diyor ki: ‘Ortağı oldukları şirketlerin mal varlığına da el konulsun.’ Bunlar birbirinden farklı talepler. Mahkeme birinci talebi kabul ediyor ve bu bir kişi hakkındaki talebi teknik bir nedenle reddediyor. 18 kişinin diyor, mal varlıklarına el koydum, araçlarına el koydum, hesaplarına el koydum. Ortağı oldukları şirketlerdeki hisselerine el koydum diyor. İkinci talebinize gelince diyor savcılara. İkinci talebiniz, şirketlerin mal varlıklarına el konulsun. Bunlar soruşturulan kimselere ait hisseler değil. Soruşturulan 19 kişinin dışındaki gerçek ve tüzel kişilere ait hisselere el koyamam, kanuna aykırıdır diyor mahkeme ve bu talebi reddediyor.

 

Karar gizlendi iddiası

Şimdi ortada böyle bir mahkeme kararı var. Bu mahkeme kararının iki temel unsuru var. Bir tanesi, 18 kişinin mal varlığına el konulma kararı, birinci taleptir. Ortak oldukları şirketlerdeki hisseler de dahil olmak üzere tedbir konuluyor, el konuluyor. İkinci talep, ortak oldukları şirketlerin diğer mal varlıkları, şüphelilere ait olmayan mal varlıkları. Onlara da tedbir istiyor savcılar. Mahkeme diyor ki, bu kanuna aykırıdır, bunu vermiyorum. Siz bu iki temel unsurdan bir tanesini kapatıyorsunuz. Şirketlerin mal varlığına el konulamaz, bunu reddediyorum diyen mahkemenin kararının bu bölümünü kapatıyorsunuz ve bu şekilde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bu kararı kapatılmış şekilde gönderiyorsunuz. Oradan da bölge tapu sicil müdürlüklerine tevziatını sağlıyorsunuz.”

 

Savcılar: Bakan kurulu etkiliyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, “Deniz Feneri savcılarının evrakta tahrifat yaptığı” yönündeki sözlerine görevden alınan savcılar tepki gösterdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevden alınan savcılar, yakın çevrelerine Ergin’in aynı zamanda HSYK Başkanı olduğunu hatırlatarak, soruşturma sürerken yapılan bu açıklamanın kurula mesaj olarak yorumlandığını söylediler. Deniz Feneri soruşturmasında yapılan dört operasyonda toplam 20 kişiyi sorgulayan savcılar, görevden el çektirilmeselerdi son iki dalgada sekiz kişinin gözaltına alınacağını, ardından da iddianamenin hazırlanacağını ifade ettiler. Dosyanın CHP’ye servis edildiği iddiasına sert tepki gösteren savcılar, “Mahkeme kararına rağmen yeni bir müzakere çıkarıp mahkemenin ‘dokunulmasın’ dediği bölüme dokundular” iddiasını da yalanladı. Savcılar, tahrifat iddiası ile ilgili olarak da “Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gönderdiğimiz 1 Haziran 2009 tarihli yazıda tapuyu ilgilendirmeyen bölümleri kapattık. 2 Haziran’da bizden kapalı bölümleri isteyince açıp gönderdik. Ayrıca 2010 mart ve nisan aylarındaki kararlarda da o bölümler açıktı. Tahrifat gerekçesi bahane” dediler.

Taraf, 06.09.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.