Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > Orta Doğu'da 'açılım' hareketliliği

Orta Doğu'da 'açılım' hareketliliği

Orta Doğu'da yöneticiler Tunus'ta başlayıp Mısır'a sıçrayan halk eylemleri karşısında uzun süredir gündemde olan siyasi talepleri karşılamaya yöneliyor.

Filistin Yönetimi yerel seçimlere gideceğini açıkladı.

Karar son olarak Mısır'ı etkisi altına alan kemikleşmiş yönetimlere tepkinin Filistin topraklarına da yayılması endişesine bir yanıt olarak yorumlanıyor.

Bölgede 2006 yılında Hamas'ın büyük bir zaferle kazandığı genel seçimden bu yana sandığa gidilmedi.

Bu seçim sonrası Hamas bir koalisyon hükümetinin parçası olmuş, ancak El Fetih hareketi ile devam eden gerilim sonunda yönetim parçalanmış ve Hamas Gazze Şeridi'nde denetimi ele almıştı.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas hafta başında güvenlik ekibi ile görüşmüş ve Mısır'daki eylemcilere destek amaçlı gösterilerin büyümemesini; İsrail aleyhindeki eylemlere de şiddet karışmamasını istemişti.

Kabinenin aslında geçen Temmuz ayında yapılmış olması gereken belediye seçimleri için gelecek hafta bir tarih vermesi bekleniyor.

El Fetih yönetimi Hamas'ın boykot edeceğini açıkladığı seçimi geçen yaz iptal etmişti.

Şimdi seçimin hem Batı Şeria hem de Gazze Şeridi'nde yapılacağından söz ediliyor. Fakat Hamas yetkilileri, yarışa katılmayı düşünmediklerini belirtiyor.

Filistin yönetimi geçen hafta da El Cezire televizyonunda İsrail ile yapılan barış görüşmelerine ilişkin belgelerin sızdırılması ile darbe almıştı.

Ürdünlü muhalifler hoşnut değil
 

Dün de Ürdün Kralı Abdullah hükümeti görevden alıp yeni bir başbakan atamış ve reformlara gidilmesini istemişti.

Ancak Ürdünlü İslamcı muhalifler atamayı kabul etmediklerini söyüyor. Bu gruplar önümüzdeki saatlerde siyasi reform taleplerini dile getirmek için Amman'da eylem düzenleyecek.

Muhalif partiler Batı yanlısı kralı devirmek gibi bir niyetleri olmadığı görüşünde birleşiyor. Ancak yetkilerinin sınırlanmasını, başbakanlık görevinin mecliste çoğunluğa sahip partinin liderine gitmesini istiyorlar.

Sudan'ın başkenti Hartum'da da bugün yeni eylemler düzenlenecek.

Dün akşam saatlerinde başkentteki bir protesto eylemi polis müdahalesi ile dağıtılmış, en az 15 kişi gözaltına alınmıştı.

İşsizlik ve pahalılığa tepki gösteren eylemlerde son bir haftada 100'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Muhalefet liderleri ise henüz kendilerini bu eylemlerle doğrudan ilişkilendirmiş değiller.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, ülkenin güney yarısının geçen ay düzenlenen referandumda ayrılma kararı almasından bu yana zaten baskı altındaydı.

Eylemlerin ilk başladığı yer olan Tunus'ta muhalefeti de kapsayan bir ulusal birlik hükümeti kurulmasına rağmen ülkede protestolar hala dinmiş değil. Eylemciler, Bin Ali'nin 23 yıllık rejiminin parçası olan herkesin hükümetten ayrılmasını istiyor.

BBCTurkish.com, 02.02.2011


 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.