Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > Demokratik açılıma destek istedi

Demokratik açılıma destek istedi  

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ten, demokratik açılım çalışmalarına destek vermelerini istediğini söyledi.

Barzani, TRT 6'da katıldığı programda, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'le yaptığı görüşmede, demokratik açılım çalışmaları kapsamında Başbakan Erdoğan'ı desteklemelerini istediğini söyledi. Barzani, Demirtaş ve Türk'ten, "Bu projeye destek verin. Her ne kadar bugüne kadar gereken adımlar atılamamışsa da bu proje Kürt milleti için önemli bir proje, sizin bu projeyi desteklemeniz savunmanız gerekiyor. Buna kesinlikle karşı çıkmamanız gerekiyor." dediğini aktardı.

Türkiye ziyaretinde bir çok konuyu görüşme imkanı bulduklarını ifade eden Barzani, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile aralarında iyi bir ilişki oluştuğuna işaret ederek, "Bundan önceki soğukluklar kalmadı. Bu günden sonraki ilişkilerimiz dostane ve kardeşçe olacaktır. Biz umutluyuz. Yani biz Kürt milleti, Türkler ve Iraklılar bir bütün olarak hayır görelim." dedi.

Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin yeni bir merhaleye geldiğini ifade eden Barzani, "O merhale de bir anlayış, yardım ve dayanışma merhalesi olacak." diye konuştu.

Türkiye halkı ve Kürdistan Bölgesel Yönetim halkı arasındaki dostluk için birbirlerini iyi anlaması gerektiğini vurgulayan Barzani, şunları söyledi: "Çünkü biz arkadaşız, kardeşiz, komşuyuz bütün çıkarlarımız ve menfaatlerimiz birbirleriyle bağlantılı. Birlikte yaşamamız gerekiyor. Hoşnutsuzluk ve şiddetle bir yere varamayız. "

Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında terör örgütünün faaliyetlerinden dolayı sıkıntıların yaşandığının hatırlatılması üzerine Barzani, şöyle cevap verdi: "Başbakan ve onun grubunun başlattığı bu açılım siyaseti, bu sorunun çözümü için en iyi yoldur. Bu mesele kavga ile asla çözülemez. Bu mesele, ancak barışçıl ve demokratik bir yol ile çözülebilir. Yani Başbakan ve onunla birlikte olanların başlattığı bu yolu, Kürt milletinin desteklemesini diliyorum."

Demirtaş ve Türk ile yaptığı görüşmede demokratik açılım konusunda Başbakan Erdoğan'ı desteklemelerini istediğini söyleyen Barzani, şunları söyledi: "Ben bundan bahsettim ve onlara da (BDP'lileri kastediyor) Sayın Erdoğan'ı desteklemelerini söyledim. Bu projeye destek verin. Her ne kadar bugüne kadar gereken adımlar atılamamışsa da bu proje Kürt milleti için önemli bir proje, sizin bu projeyi desteklemeniz savunmanız gerekiyor. Buna kesinlikle karşı çıkmamanız gerekiyor."

Demokratik açılım sürecinde iyi adımlar atılmış olmasına rağmen eksiklerinin olduğunu kaydeden Barzani, TRT 6'in kurulmasının da Türkiye için başlı başına bir adım olduğunu kaydetti. TRT Şeş'in programlarını beğenerek izlediğini kaydeden Barzani, babası Molla Mustafa Barzani'nden bahsedildiği programdan çok memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

Star, 06.06.2010

Barzani ve BDP açılımda anlaşamadı

Barzani, Ankara'da görüştüğü BDP'lilere 'Hükümetle işbirliği faydalı. Açılımda sonuna kadar varız' mesajı verdi. BDP lideri Demirtaş'sa tepkili: Bunlar Barzani'nin kendi düşünceleri

ANKARA - Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin lideri Mesud Barzani, BDP’ye “Türk hükümetiyle işbirliğinde fayda var. Açılımda sonuna kadar varız” mesajı verdi. Bu sözlere mesafeli duran BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bunlar, Barzani’nin kendi düşünceleri” dedi.
Ankara’daki temaslarını dün de sürdüren Barzani, aralarında PKK’nın 2007’deki Dağlıca baskınında kaçırdığı sekiz Türk askerinin DTP milletvekillerine teslimi sırasında da yer alan Kürt yönetiminin İçişleri Bakanı Kerim Sincari’nin de bulunduğu heyetle, dün Türk hükümetinin ‘demokratik açılım projesi’ni öğrenmeye çalıştı. MİT’te görüşmelerde bulunan heyet, daha sonra Arap ülkelerinin Ankara büyükelçileriyle Irak’ın Ankara Büyükelçiliği’nde bir araya geldi. Barzani, toplantıda “Merkezi hükümetle, her türlü işbirliğine açığız. Irak’ın ekonomik kalkınması için Türk hükümetiyle de ortak çalışacağız” derken, kendisine büyükelçilerin yönelttiği ‘Mahmur Kampı boşalacak mı’ sorusuna “Kimseye yeni kurallar dayatmıyoruz. Boşaltmak isteyen, boşaltır. Bizim engelimizle karşılaşmaz” yanıtını verdi. En büyük sıkıntılarının ‘ekonomik gerileme’ olduğuna vurgu yapan Barzani bu konuda Amerikan yönetiminden destek görememekten de dert yandı.
Barzani, daha sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız ve kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski genel başkanı Ahmet Türk’ü Ankara’da kaldığı Swissotel’de kabul etti. Görüşmede demokratik açılıma ilişkin “Türk hükümeti kimseyi dışlamadan, diyalog yoluyla sorunları çözmeye çalışıyor. Bunu sonuna kadar desteklemeliyiz. Projeden zarar gelmez” değerlendirmesi yapan Barzani bu konuda Türk yetkililerle daha sık görüşmek istediğini söyledi. Demirtaş ise çıkışta, “Barzani’nin düşünceleri, kendi düşünceleridir. Tabii yabancı bir devlet adamı açılımı bizim kadar bilemez” diye konuştu.

Operasyonları da konuştular
Görüşmede BDP’liler, DTP’nin kapatılması, partililerin tutuklanması ile bölgedeki operasyonlarla ilgili duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. Buna karşılık Barzani ise Türkiye ile ilişki kurmaktan duyduğu memnuniyeti anlattı. Barzani, çatışmalarla ilgili de, ölümlerden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Kanın durması için herkesin daha fazla sorumluluk alması gerekir” dedi. Görüşmede Türk, “Sizi yemekte ağırlamak isterdik ama programınız elvermedi” derken, Barzani, “Bundan sonra daha sık geleceğim. Umarım bir sonraki ziyaretimde buluşuruz” dedi.
Kürt yönetiminin Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami de, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’la görüştü. Çağlayan, temmuzda Kuzey Irak’a bir heyet gönderip, işbirliği alanları üzerinde çalışma yapacaklarını belirtirken, Türkiye’nin Irak’la ‘ekonomik entegrasyon’a giderken, Kuzey Irak’ı dışarda bırakmayacağını kaydetti. Çağlayan, 2003’te iki ülke arasındaki ticaret hacminin 941 milyon dolarken, geçen yıl bu rakamın krize rağmen 6.1 milyar dolara yükseldiğini belirtti ve ihracat artışının da yüzde 31 olduğunu kaydetti.
 

Radikal, 05.06.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.