Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Demokratik Açılım > En coşkulu açılım

En coşkulu açılım

Başbakan Erdoğan'la bir araya gelmek için binlerce roman Türkiye'nin dört bir yanından İstanbul'a aktı. Abdi İpekçi tamamen dolarken, coşku görülmeye değerdi.

İSTANBUL - Kürt ve Alevi açılımlarından sonra bugün sıra Roman açılımında. Romanlarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buluşması bugün İstanbul'da gerçekleşiyor.

Hatay, Çanakkale, Edirne, İzmir ve diğer şehirlerden binlerce Roman bugün İstanbul’a aktı. Roman vatandaşların yol masrafları devlet tarafından karşılanıyor.

Edirneli Romanlar, yola çalgılı çengili çıktı. Sabah saatlerinde TEM Otoyolu Edirne gişelerinde toplanan Romanlar, 25 otobüsle İstanbul'a hareket etti.

Roman sanatçılar, dernek temsilcileri ve vatandaşların oluşturduğu kalabalık grup Abdi İpekçi Spor Salonu'nu doldurdu.

Romanlar yaşadıkları sıkıntıları Başbakan'a anlatacaklar. Saat 13.00'de başlayacak toplantıda Kibariye ve Balık Ayhan'ın yanı sıra Ahırkapı ve Sulukule orkestraları da yer alacak.

Edirne Roman Derneği Başkanı Erdinç Çekiç ve Edirne Çeribaşısı Fikri Ocak, konut yapımıyla ilgili verilen sözlerin yerine getirileceğine inandıklarını belirtti.

Gençlerinin işsizliğinde yakınan Romanlar, kendilerinin çalışabileceği iş imkanlarının yaratılması talebinde bulundular.

Öncelikli olarak Roman vatandaşlar barınma sorunlarının çözülmesini istiyorlar. Barınmadan sonra iş ve eğitim sorunları ikinci sırayı alıyor.

ntvmsnbc.com, 14.03.2010

Açılımın en hızlı hali

2009 sonunda başlayan Roman Açılımı, 14 martta İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Türkiye’nin dört bir yanından Romanların katılımıyla zirveye çıkacak.
 

Türkiye’nin dört bir yanından Romanlar, 14 martta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı büyük buluşma için İstanbul’da olacak. ‘Roman Açılımı’nın zirvesi olarak nitelenebilecek bu buluşma, Zeytinburnu’ndaki Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenleniyor. Buluşmada, Başbakan Erdoğan, açılım çalışmalarını yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Roman sinemacı ve belgesel yapımcısı Elmas Arus konuşma yapacak. Buluşmaya, Avrupa’dan 100 kadar Roman ve Roman kuruluşu temsilcisi de davet edildi. Avrupa’dan çağrılan davetliler arasından Avrupa Konseyi’nin Roman Bölümü’nden Eleni Tsetsekou ve Brüksel merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Avrupa Roman Bilgi Dairesi’nin (ERIO) yöneticisi Ivan Ivanov da 14 Mart’ta birer konuşma yapacak.

15 bin kişi bekleniyor

Romanların sürekli eğlence kültürleriyle anılmak istemedikleri, hatta bundan rahatsız oldukları bir gerçek olsa da, 14 Mart buluşması da hayli şenlikli geçeceğe benziyor. Örneğin, Ahırkapı Roman Topluluğu müzikli danslı bir gösteri sunacak. Kibariye’nin de buluşmaya katılması yönünde bazı Roman gruplardan yoğun talep olduğu söyleniyor. Ayrıca, yerel Roman topluluklarının da bölgesel giysileriyle gösterileri olacak. Görsel sunumlarla, Türkiye coğrafyasının her tarafındaki farklı Roman kültürleri tanıtılacak.

Buluşmaya katılacak Romanların isim listeleri, Türkiye genelindeki Roman dernekleri aracılığıyla oluşturuldu. Roman kafileleri, İstanbul’a “devletin misafiri” olarak günübirliğine götürülüp getirilecek. 15 bin kişilik bir katılımcı grubunun söz konusu olacağı telaffuz edildiğinden, izdiham ihtimaline karşı spor salonu çevresine çadırlar da kurulacak.

Selendi etkili oldu

Roman açılımı, kamuoyunun gündemine ilk kez 2009 Kasım’ında gelmişti. Roman açılımının yaklaşık dört ay gibi bir sürede somut sonuçlar verecek denli hızlı ilerlemesinde önemli bir etken, açılım sürecinde neredeyse sadece konunun asıl muhatapları olan Roman gruplar ve dernekleriyle çalışılması oldu. Roman gençler ve üniversite öğrencileri de süreçte kilit rol oynadı.

Yılbaşında Manisa’nın Selendi İlçesi’nde 18 Roman ailenin evlerini barklarını terk etmesine neden olan saldırıların hemen ertesinde, çalışma grubu ve Selendi’den bir temsilci toplanarak olayı ve alınması gereken tedbirleri tartışmıştı.

AK Parti daha önce, zaten Romanlara yönelik bazı ayrımcı ifadeleri yürürlükten kaldırmıştı. Mesela, “Polisin Disiplinine Merasim ve Topluluklardaki Rolüne ve Polis Karakolları Teşkilatı ile Vazifelerine Dair Talimatname”de geçen “esaslı bir mesleği olmayan Çingeneler” ibaresi 2006 yılında çıkartılmıştı.

Sorunlar ve çözümler

Çalıştay ve sonrasındaki görüşmelerde öne çıkan sorunların başını toplumsal önyargıların yoğunluğu çekiyordu. Buna bağlı olarak, hukuki ayrımcı düzenlemeler ve kolluk kuvvetlerinin Romanlara olumsuz yaklaşımı da gündeme getirildi. Eğitim, işsizlik, elverişsiz koşullarda barınma da birbirleriyle ilintili sorunlar olarak tartışıldı. Sağlık hizmetlerine erişmekteki sorunlar ve birçok Roman vatandaşın, “kimliksiz”, yani nüfus kayıtlarının yapılmamış olmasının altı da çizildi. Bazı dernekler de, Avrupa Birliği yeni üyesi ve adayı ülkelerin, Roman nüfuslarının sorunlarını çözmeleri için kurulan uluslararası platform, “Roman Katılımı İçin Onyıl”a (Decade of Roma Inclusion) katılmasını talep etti.

Hükümetin çözüm olarak sunduklarıysa şunlar olacak; Roman vatandaşlara uygun kredi şartlarıyla TOKİ’den konut edinme imkânı tanınacak. Başbakan Erdoğan da, 14 Mart’ta sembolik bir adım atarak, bir grup Romana nüfus ve evlilik cüzdanlarını verecek.

Taraf, 12.03.2010


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.