Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 51 diplomat, ülkelerinin Suriye politikasını eleştirdi

Kendi diplomatları da Suriye politikasına isyan etti
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 51 diplomat, ülkelerinin Suriye politikasını eleştirdi ve Esed’e yönelik askeri bir müdahale çağrısında bulundu.

New York Times ve Wall Street Journal, Suriye konusunda mevcut politikadan farklı düşünen ve siyasi bir çözüm için askeri hamle yapılması çağrısında bulunan diplomatların bildirisini yayınladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 51 diplomat, ülkelerinin Suriye politikasını eleştirdi ve Esed’e yönelik askeri bir müdahale çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, diplomatların bildirisini doğruladı ve sözkonusu bildirinin ellerine ulaştığını ve incelemeye aldıklarını söyledi.  Kirby, içerikle ilgili bilgi vermeden Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, bu bildiyi ileten gizli kanala saygı duyduğunu ancak yapılan itirazın haklı olup olmadığı yönünde yorum yapmayacağını da belirtti.

Ülkelerinin bazı konularda politikalarına yönelik eleştirileri olan ABD’li diplomatlar, Vietnam savaşından bu yana bu yöntemle ABD yönetimine itirazlarını sunuyor. Bu mekanizma, muhalif düşüncelerin baskı ve kariyer korkusu olmadan üst düzey yetkililere iletilmesine imkân sunuyor.

Bildiri, Suriye ve Ortadoğu konusunda ABD yönetimine danışmanlık yapan orta ve üst düzey 51 yetkili tarafından imzalandı.

'Esed'in varil bombaları istikrârsızlığın nedeni'

Diplomatlar, ABD ile Rusya arasında yapılan bir anlaşma sonucunda 27 Şubat'ta Suriye'de yürürlüğe giren ateşkesin Esed rejimi tarafından sürekli olarak ihlal edilmesini de eleştirdi ve bunun bir siyasi çözüme ulaşmayı zorlaştırdığını belirtti. 'Esed'in üzerinde, ılımlı muhalifle ya da diğer taraflarla müzakere etmesi için yeterli baskı yok'  denilen bildiride, Esed'in varil bombaları Suriye'yi ve bölgeyi istikrârsızlığa sürükleyen temel neden olarak gösterildi. Bildiri, ABD-Rusya işbirliğinde gerçekleşen barış sürecinin çökmesinden Esad rejiminin yararlandığını da savundu.

"ABD politikalarındaki bölünmüşlük..."

New York Times'ın da yayınladığıı bu çıkış, "ABD'nin Suriye konusunda bir süredir devam eden bölünmüşlüğü ve çelişkili tutumununu teyid edilmiş oldu." cümlesiyle sunuldu.

ABD'nin Suriye politikasında uğradığı hayal kırıklığından dolayı 2014'te istifa eden ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford: "Dışişleri Bakanlığında Suriye üzerinde çalışan birçok kişi, siyasi  bir anlaşmayı kolaylaştırmak için uzun bir süredir Esed’e karşı daha sert bir politikanın izlenmesini savunuyor." değerlendirmesinde bulundu. 

"Askeri seçenek yok değil'

Kerry, geçtiğimiz ay ABD’nin bombardımanı durdurmak ya da insani yardımları ulaştırmak için askeri çözüm seçeneğinin ortadan kalkmadığını söylemiş ve şu sözleri sarf etmişti:

"Eğer Esed, bir B planının olmadığına düşünüyorsa çok yanılıyor ve tehlikeli bir düşünceye kapılıyor."

Tüm bu itirazlara rağmen 7 ay sonra ABD devlet başkanlığı koltuğundan ayrılmaya hazırlanan Barack Obama'nın, Esed’e karşı bir askeri hamlede bulunma olasılığı hayli düşük.

Suriye’de 2013’te binden fazla kişinin ölmesiyle sonuçlanan bir kimyasal silah saldırısından sonra ABD, Esed’e karşı askeri bir müdahale hazırlığı yapmıştı. Ancak sonrasında Rusya ile yapılan anlaşmayla Esed'in elindeki kimyasal silahları teslim etmesi karşılığında askeri hamleden vazgeçildi. 

aljazeera.com.tr, 17.06.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.