Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Sadiq Khan, Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı oldu

Londra'ya Müslüman belediye başkanı
İngiltere'de yapılan yerel seçimlerde Pakistanlı göçmen bir aileden gelen İşçi Partisi milletvekili, eski insan hakları avukatı Sadiq Khan Londra'daki yarışı kazandı ve başkentin ilk Müslüman belediye başkanı oldu.

Yerel seçimler için 5 Mayıs Perşembe günü sandık başına giden İngiltere'de İşçi Partili milletvekili Sadiq Khan, Muhafazakâr Parti adayı Zac Goldsmith'i mağlup ederek Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı oldu. Eski bir insan hakları avukatı olan 45 yaşındaki Khan, Pakistanlı bir göçmen ailenin üyesi ve bir otobüs şoförünün oğlu. 

Sonuçlar resmi olarak henüz açıklanmasa da, İngiliz haber kanalı Sky News kendi hesaplamaları sonucunda Khan'ın seçimi kazandığını açıkladı. İşçi Partisi de Londra seçimini Khan'ın kazandığını ilân etti.

Goldsmith seçime kısa bir süre kala rakibi Khan'ı aşırıcıları desteklemekle ve radikal Müslüman konuşmacılarla bir araya gelmekle suçlamış, İngiltere Başbakanı Cameron da Goldsmith'in bu iddialarına parlamentoda destek vermişti. Khan ise bu suçlamalara hayatı boyunca aşırıcılıkla mücadele ettiğini ve "nefret uyandıran" görüşlere sahip konuşmacılarla aynı sahneyi paylaşmaktan dolayı pişmanlık duyduğunu söylemişti. İşçi Partisi ise Goldsmith ve Muhafazakâr Parti'yi Khan'ı karalamakla suçlamıştı. Goldsmith bu suçlamaları reddetmiş ve yerinde sorular sorduğunu savunmuştu. Ancak Reuters'ın gerçekleştirdiği röportajlarda bazı seçmenler Goldsmith'in seçim kampanyasını "iğrenç" bulmuştu.

Gayri resmi sonuçlarda Khan'ın zaferinin ortaya çıkmasının ardından İngiliz siyasetçiyi ilk tebrik edenlerden biri New York Belediye Başkanı Bill de Blasio oldu. De Blasio, Twitter'da "Londra'nın yeni belediye başkanı ve makul fiyatlara barınma hakkının savunuculuğunda yoldaş olan @SadiqKhan'a tebriklerimi yolluyorum" dedi.

İşçi Partisi için kötü sonuçlar

Başkenti kazanmalarına rağmen, İşçi Partisi ülkenin geri kalan bölgelerinde kötü sonuçlarla karşı karşıya. Partinin oy oranları 2011 seçimlerine göre İskoçya'da 9.2 puan geriledi ve milliyetçi Ulusal İskoç Partisi ve Muhafazakâr Parti'nin gerisinde üçüncü sıraya düştü. Galler'de ise oy oranları 7.6 puan azaldı. Galler'de yükselişe geçen parti ise İngiltere'nin AB karşıtı partisi UKIP oldu.

aljazeera.com.tr, 06.05.2016


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.