Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Obama: İklim anlaşması gezegenimiz için en büyük şans

Obama: İklim anlaşması gezegenimiz için en büyük şans
ABD Başkanı Barack Obama, Paris'teki Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda dün varılan anlaşma için "Sahip olduğumuz tek gezegeni kurtarmak için en büyük şansımız" dedi.

Obama, iklim anlaşmasının "karbon salımlarının düşük olacağı bir gelecek için bir dönüm noktası olabileceğini" söyledi.

Şu anda dünyada karbon emisyonunun en büyük bölümünden sorumlu olan Çin de anlaşmayı olumlu karşıladı.

Ancak bazı çevreci gruplar anlaşmanın gezegeni korumaya yetecek düzenlemeler içermediğini söylüyor.

Paris anlaşması, küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar iki derecenin altında tutulmasını öngörüyor.

Yaklaşık 200 ülkenin katılımıyla yapılan ve iki haftadan fazla süren müzakerelerde ilk kez tüm ülkeleri karbon emisyonlarını azaltmaya zorlayacak bir metin üzerinde uzlaşma sağlandı.

Kısmen bağlayıcı kısmen de gönüllülük esasına bağlı olan anlaşma 2020'de yürürlüğe girecek.

Barack Obama, anlaşmanın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Dünyanın birlikte hareket etmesi halinde neler yapabileceğimizi gösterdik. Kısaca bu anlaşma daha az, gezegenimizi tehdit eden karbon kirliliği demek. Daha düşük karbon salımı yatırımını temel alan daha fazla yatırım ve istihdam demek" dedi.

Obama bununla birlikte anlaşmanın "mükemmel" olmadığını kabul etti.

Çin'in baş müzakerecisi Şie Jenhua da Paris anlaşmasının ideal olmadığını belirterek "Ama bu durum bizim tarihi adımlar atmamızı engellemez" dedi.

Çin daha önce zengin kalkınmış ülkelerin gelişmekte olan ülkelere daha fazla mali destek sunması gerektiğini açıklamıştı.

Anlaşmanın temel noktaları

Dünyanın en yoksul ülkelerini temsil eden grubun başkanı Giza Gaspar Martins, "Bu sadece dünyanın en az gelişmiş ülkeleri için değil, dünya vatandaşları için elde edebilmeyi umduğumuz en iyi sonuç" dedi.

Ancak ekonomik adalet odaklı dayanışma kampanyaları yürüten "Global Justice Now" (Küresel Adalet Şimdi) adlı grubun direktörü Nick Dearden, "Anlaşmanın bir başarı olarak sunulması çok tuhaf çünkü, dünyanın en zor durumdaki toplumlarının haklarına zarar veriyor. Ayrıca anlaşmada, gelecek kuşaklar için güvenli ve yaşanabilir bir iklim yaratılması konusunda neredeyse hiçbir bağlayıcı hüküm yok" diye konuştu.

Anlaşmanın, karbon salımlarını azaltma hedeflerinin bildirilmesi ve bu hedeflerin düzenli olarak gözden geçirilmesi bazı unsurları bağlayıcı. Ancak ülkelerin karbon salımları koyduğu hedefler bağlayıcı değil.

Anlaşma bazı temel noktaları şöyle:

  • Bir an önce karbon salımlarında tavan noktasına erişilmesi, yüzyılın ikinci yarısında sera etkisi yapan gazların oluşumuyla bunların azaltılması arasında bir denge kurulması.
  • Küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin "oldukça altında" tutulması ve 1.5 dereceyle sınırlandırılması için çaba harcanması.
  • Kaydedilen ilerlemenin her beş yılda bir gözden geçirilmesi.
  • 2020'ye kadar gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için her yıl 100 milyar dolar destek sağlanması ve bu rakamın ileride artırılması.

BBCTurkish.com, 13.12.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.