Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Denizde bekletilen 10 Arakanlı göçmen öldü

Denizde bekletilen 10 Arakanlı göçmen öldü
Bir haftadır Tayland açıklarında denizde bekletilen bir teknede bulunan Arakanlı göçmenler, aralarından 10 kişinin öldüğünü söylüyor.

Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanları taşıyan teknede yaklaşık 350 kişi bulunuyor.

Budistlerin çoğunlukta olduğu Myanmar'da baskı altında olan Arakan (Rohingya) Müslümanları, genelde Tayland üzerinden Malezya'ya göç etmeye çalışıyor.

Ancak son zamanlarda göçmen akınına karşı alınan önlemlerden sonra Endonezya, Tayland ve Malezya tekneleri geri çevirmeye başladı.

Tayland ve Malezya açıklarındaki teknelerde halen binlerce kaçak göçmenin mahsur kaldığına inanılıyor.

Arakanlı Müslümanlar, vatandaş olarak tanınmadıkları Myanmar'a dönemiyor.

Tayland'ın güney kıyısı açıklarındaki balıkçı teknesinin yanından geçen BBC muhabiri Jonathan Head tanık olduklarını şöyle anlattı:

"Büyük bir çaresizlik var. İnsanlar bizden yiyecek ve su dilendi. Teknede birçok kadın ve çocuk da var. Bazılarının şişelerden kendi idrarlarını içtiğini gördük".

Muhabirimiz, dün gece Malezya sularına çekilen teknenin, daha sonra yeniden Tayland sularına çekildiğini ve Tayland deniz kuvvetlerinden bir yetkilinin, "göçmenlere bakıp, yiyecek verdikten sonra Malezya'ya gitmeleri için bırakacaklarını" söylediğini bildirdi.

Ancak Malezya'nın kabul etmemesi halinde, tekrar Tayland sularına dönme ihtimali bulunan göçmenlerin iki ülke arasında sıkışıp kalma olasılığı da var.

Uluslararası Göç Örgütü, bölgedeki teknelerde yaklaşık 8000 kaçak göçmenin mahsur kaldığına inanıldığını açıklamıştı.

Teknelerde Arakanlıların yanı sıra Bangladeş'ten de göçmenler bulunuyor.

BBCTurkish.com, 14.05.2015

Arakan Müslümanlarından imdat mesajı: 4 gündür aç ve susuzuz

Myanmar'ın Arakan (Rohingya) bölgesinden kaçan ve gemileri Tayland açıklarında bekletilen 350 Müslüman ile telefon bağlantısı kuruldu.

Aralarında 50 kadın ve 84 de çocuk olan göçmenler mürettebatın terkedip gittiği günden beri çok sayıda yolcunun hastalandığını da belirtti.

Endonezya ve Malezya, göçmenlerle dolu tekneleri topraklarına almayı reddederek geri çeviriyor.

Tayland da yollarda terkedilen onlarca göçmenin cesetlerinin bulunması ardından insan kaçakçılığı şebekelerine karşı savaş açtı.

Yardım yok

Temas kurulan göçmen gemisinin yakınından dün bir gemi geçmiş fakat durmamış.

Göçmenlerle konuşan Chris Lewa, "Teknenin motor sesini, insanların çığlıklar atıp yardım istediğini, dikkat çekmeye çalıştıklarını duydum. Sonra sesler kesildi ve tam bir sessizlik hakim oldu. Sadece arada çocuk ağlamaları duyabiliyordum" dedi.

Lewa, göçmenlerin karayı görebildiklerini ama motorlar çalışmadığı için erişemediklerini anlatıyor. "Bir pusulaları da var. Ama hiç biri nasıl kullanılacağını bilmiyor" diye ekliyor.

Göçmenler iki aydır denizde olduklarını fakat durumlarının asıl mürettebatın gemiyi terketmesinden sonra iyice kötüleştiğini söylüyor. Salı günü Malezya'nın Langkawi Adası açıklarında olduklarını düşünüyorlardı. Ancak onların hayatlarından endişe edenler var.

Chris Lewa, "Bir adam, ölenler olduğunu söyledi ama diğerleri farklı konuştu. Durum net değil" diyor.

Uluslararası Göç Örgütü IOM'un tahminine göre Myanmar ve Bangladeş'den toplam 8 bin civarında göçmenin denizde mahsur olduğu sanılıyor.

İnsan kaçakçıları kıyılara yanaşmıyor, normal yollarını izlemek yerine tekneleri terkediyorlar çünkü Tayland hükümetinin insan kaçakçılığına karşı başlattığı kampanya nedeniyle ağır cezalara çarptırılmaktan korkuyorlar.

Malezya ve Endonezya'ya Pazar günü denizden 2 bin göçmen ulaştı. Pazartesi günü Göç Örgütü Sözcüsü BBC'ye Tayland'ın güneyindeki kamplarda ölüme terkedilen insanların görüntüleri ardından Tayland'ın sert bir kampanya başlattığını söyledi.

Aynı örgütün bir başka sözcüsü de denizde mahsur kalan insanları nbiran önce yardıma ihtiyaçları olduğunu, vitamin eksikliğinden kaynaklanan beriberi hastalığına yakalandıklarını anlattı.

Akıbetleri bilinmeyenler var

Arakan Projesi'nden Chris Lewa durumun ne kadar kötü olduğunun duyulmasından dolayı bazı göçmenlerin yola çıkmaktan vazgeçtiğini anlattı.

Geçen hafta iki tekne kalkmamış ve 200'den fazla yolcu, tekrar, bu kez kıyıya geri çıkabilmek için para ödeyerek inebilmişler.

Bütün tehlikelere rağmen beş tekne ise içinde göçmenlerle hareket etmiş.

Salı günü Endonezya Myanmar ve Bangladeşli göçmenleri taşıdığını düşündüğü bir tekneyi geri çevirdiğini bildirdi. Bu teknedeki insanların akıbeti henüz bilinmiyor.

Üst düzey bir Tayland yetkilisi Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın tekneleri geri çevirmeye devam edeceklerini söyledi.

Bütün engellemelere rağmen Malezya ve Endonezya'ya Pazar ve Pazartesi günleri 2 binin üzerinde göçmen haftalarca süren deniz yolculuğundan sonra yüzerek ya da denizden kurtarılmak suretiyle ulaştı.

Neden göçüyorlar?

Arakanlar esasen Myanmar'da yaşayan Müslüman bir grup. Bundan bin yıl kadar önce buralara yerleşen Müslüman tacirlerin soyundan geldikleri düşünülüyor.

Bangladeş, Suudi Arabistan ve Pakistan'da da yaşayan Arakanlar bulundukları yerlerde sık sık baskılara maruz kalıyorlar. Toprakları, mülkleri, işleri ve nüfus kağıtları ve iş bulma umutları yok.

BBCTurkish.com, 13.05.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.