Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Mali'de restorana saldırı: 5 ölü

Mali'de restorana saldırı: 5 ölü
Mali'nin başkenti Bamako'daki bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında Avrupalıların da olduğu beş kişi öldü, sekiz kişi yaralandı. Saldırıda makineli tüfek ve el bombası kullanıldı.

Mali'nin başkenti Bamako'daki bir restorana ve çevresine makineli tüfek ve el bombaları kullanılarak yapılan saldırıda beş kişi öldü, sekiz kişi de yaralandı.

Yabancılar tarafından tercih edilen La Terrasse adlı restoranda gece yarısı gerçekleşen saldırıda bir Fransız ve iki Mali vatandaşının öldürüldüğü bildirildi. Saldırganların restoran yakınında bir Belçikalıyı ve polis aracındaki şoförü de öldürdükleri belirtiliyor.

Emniyet yetkililerinden Falaye Kante, "Silahlı ve kapüşon takan iki kişiydiler. Biri La Terrasse restorana girip insanlara ateş açtı. Sonra da diğer kişinin beklediği araca bindi. Oradan uzaklaşırken de evinin önünde duran Belçikalı bir adama ateş ettiler ve onu öldürdüler. Sonra bir polis aracına el bombası attılar ve şoförü öldürdüler" dedi.

Saldırganların olay yerinden kaçtığı ancak olayla bağlantılı olabileceği bildirilen iki kişinin yakalandığı açıklandı.

Olayla ilgili bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande saldırıyı "korkakça" olarak niteledi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise saldırının "terörün tüm biçimleriyle mücadele için" Fransa'nın kararlılığını güçlendirdiğini belirtti.

Fransa müdahelesi

Mali’nin kuzeyi, Ocak 2012'de hükümet kuvvetleri ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından işgal edilmişti. Çatışmalar yüzbinlerce kişinin ayaklanmasına neden olmuş, hükümet Fransa’dan askeri yardım istemişti.

Fransa, 11 Ocak 2013'te Mali'ye askeri operasyon düzenlemişti. Fransa’nın Mali’de halihazırda üç bin askeri bulunuyor.

Fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyumun önemli bir kısmını Mali'nin kuzeyindeki Kidal eyaletinden ve komşu Nijer'den karşılıyor. Fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 78'i nükleer santrallerde üretiliyor. 

Beklemedeki barış anlaşması

Mali hükümeti geçen hafta ülkenin kuzeyinde altı silahlı grupla barış anlaşması yapmıştı. İsyancı Tuareg ittifakı ise anlaşma hakkında düşünmek için daha fazla zaman talep etmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Cuma günü Taureg'e barış anlaşması imzalama çağrısında bulundu.

aljazeera.com.tr, 07.03.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.