Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > BM: Türkiye, dünyada en çok mülteci barındıran ülke oldu

 BM: Türkiye, dünyada en çok mülteci barındıran ülke oldu
BM Mülteciler Yüksek Konseyi Başkanı Guterres, Suriye kaynaklı mülteci krizinin, uluslararası toplumun mevcut çözme kapasitesini aştığını söyledi. 2 milyondan fazla Suriyeli çocuğu ‘kayıp nesil’ olarak tanımlayan Guterres, Türkiye’nin dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumuna geldiğini kaydetti.
 

BM Mülteciler Yüksek Konseyi Başkanı Antonio Guterres, 2. Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük insani felaket Suriye iç savaşından kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin, Türkiye’yi dünyanın en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi haline getirdiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren Antonio Guterres, Suriye kaynaklı mülteci krizinin, uluslararası toplumun mevcut çözme kapasitesini aştığını anlattı. Lübnan nüfusunun üçte birini Suriyeli ya da Filistinli mültecilerin oluşturduğuna dikkat çeken Guterres, “Türkiye ise dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumuna geldi.” dedi. Guterres’e göre Türkiye, 1,6 milyon kadar Afganistanlı mülteciye ev sahipliği yapan Pakistan’ı geçti.

Vatansız 100 bin çocuk

2013’te Konsey’e Suriye krizinin bölge istikrarı ve dünya barışı için tehdit oluşturduğunu söylediğini hatırlatan BM yetkilisi, yüz binlerce kişinin evlerini terk etmesine sebep olan Irak’taki IŞİD krizinin bu tehdidin vücut bulmuş hali olduğunu ifade etti. Mülteci konumuna düşmüş 2 milyondan fazla Suriyeli çocuğu ‘kayıp nesil’ olarak tanımlayan Guterres, yurtdışında doğan 100 bin Suriyelinin ise ‘vatansız’ konumuna düştüğüne dikkat çekti. Antonio Guterres, savaştan kaçan Suriyelilerin, Avrupa’ya ulaşmak için denizde tehlikeli bir yolculuğa çıkmasının ise ‘içini acıttığını’ dile getirdi.

BM kayıtlarına göre Mart 2011’den bu yana en az 3,8 milyon kişi Suriye’yi terk etti. Ancak gayri resmi rakamın bundan çok fazla olduğu belirtiliyor. Lübnan hükümeti, geçtiğimiz aylarda istisnai durumlar haricinde Suriye’den artık sığınmacı kabul etmeyeceğini açıkladı. İç savaşta şimdiye dek 7,2 milyonu aşkın kişi de Suriye içinde evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 4 yıldır sürgündeki milyonlarca Suriyeli, yine dondurucu soğukların yaşandığı bir kışı, açlık ve sefalet içinde karşılıyor. Bu kişiler çoğunlukla BM ve insani yardım kuruluşlarının desteği ile hayatlarını idame ettiriyor. Mülteciler, giderek ağırlaşan kış şartlarında açlığın yanı sıra barınma konusunda da büyük sıkıntılar yaşıyor. Bölge dışındaki ülkelerin aldığı Suriyeli ise toplam mültecilerin yüzde 2’sinden az. Avrupa Birliği ülkelerinin şimdiye dek kabul ettiği Suriyeli mülteci sayısı sadece 5 bin. Aralık ayında ortak bir açıklama yayınlayan 30 kadar önde gelen uluslararası yardım kuruluşu, zengin Batılı ülkelerin, 2015 sonuna kadar en azından Suriyeli mültecilerin yüzde 5’ini (160 bin) kabul etmelerini istemişti.

YPG: Süleyman Şah’ta yol açtık, öncülük ettik

Ankara’nın, Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye operasyonuyla ilgili olarak PKK’nın Suriye uzantısı PYD ile koordinasyon yapılmadığı yönündeki açıklamalarına, örgütten tepki geldi. PYD’nin silahlı gücü YPG’nin Kobani Komutanı Mahmut Berxwedan, “Yardım ve desteğimizi esirgemedik. Yol açtık, sadece onunla da yetinmeyip, onlara yol boyunca öncülük ettik. Askerlerin ve Türk halkının sembollerinin buradan taşınmasına katkı sunduk. Türk devlet yetkilileri YPG’ye teşekkür etmeli ve inkârcı yaklaşmamalıydı. Açıkçası biz bu inkârcı yaklaşımlarına çok şaşırdık.” dedi. Kobani kapılarını Türkiye’ye açtıklarını dile getiren Berxwedan, YPG’nin onayı olmadan Kobani’ye girmenin mümkün olmadığını savundu. Operasyon için IŞİD ile de anlaşıldığı iddiaları içinse, “Operasyon sırasında IŞİD çetelerinin cihazlarını dinledik ve herhangi bir saldırı yapmamak yönünde birbirlerine talimat verdiklerini gördük.” diye konuştu.

Zaman, 28.02.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.