Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > HRW: Suriye rejimi yüzlerce noktaya varil bombası attı

HRW: Suriye rejimi yüzlerce noktaya varil bombası attı
İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW) BM Güvenlik Konseyi'nin yasağına karşın Suriye hükümetinin geçen yıl yüzlerce noktaya varil bombaları attığını açıkladı.

Örgüt ülkenin güneyindeki Dera'da 450, kuzeyindeki Halep'te de bin noktaya varil bombası atılmış olduğunu belgelediğini bildirdi.

Suriye lideri Beşar Esad iki hafta önce BBC'ye yaptığı açıklamada varil bombası kullanımını reddetmişti.

İddiaları "çocukça bir hikâye" diye tanımlayan Esad "Varil bombası yok. Varilimiz yok. Ayrım gözetmeyen silah yoktur. Ateş ederken hedef alırsınız. Hedef alıp ateş ettiğinizde de sivilleri korumak için teröristleri hedef alırsınız. Kayıp verilmeyen savaş olmaz" demişti.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, uydu görüntüleri, fotoğraflar, videolar ve görgü tanıklarından alınan bilgilerle topladıkları kanıtların Esad'ı yalanladığını açıkladı.

Varil bombaları genelde şu anda sadece hükümet güçlerinin elinde bulunan helikopterlerden atılıyor. Uçaksavar ateşinden korunmak için yüksek irtifadan atılan varil bombalarının tam olarak hedeflere atılması imkânsız.

'BM bir yıl hiçbir şey yapmadı'

HRW varil bombalarının "siviller üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu, binlerce kişiyi öldürdüğünü ve yaraladığını" açıkladı.

Bu arada Suriye İnsan Hakları Ağı adlı örgüt de 22 Şubat'tan bu yana varil bombaları nedeniyle aralarında 1,892 çocuk ve 1,720 kadının bulunduğu 6,313 sivilin öldüğünü duyurdu.

HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Editör Yardımcısı Nedim Huri, "Güvenlik Konseyi Beşar Esad'ın isyancıların elinde tuttuğu bölgelerdeki cinai hava bombardımanlarını durdurmak için hiçbir şey yapmadı." dedi.

Geçen hafta BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Esad ile altı hafta boyunca Halep'e yönelik bombardımanı durdurma konusunda uzlaşıldığını söylemişti.

HRW Suriye hükümeti dışındaki silahlı grupların da hükümetin elindeki bölgelerde bomba yüklü araçlarla ayrım gözetmeyen saldırılar düzenlediğini vurguladı.

Örgüt Güvenlik Konseyi’nin yaygın ve sistematik ayrım gözetmeyen saldırılar düzenleyen hükümet dışındaki gruplara da silah ambargosu uygulanması gerektiğini kaydetti.

BBCTurkish.com, 25.02.2015


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.