Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Fransa'da 54 kişiye 'nefret söylemi' gözaltısı

 Fransa'da 54 kişiye 'nefret söylemi' gözaltısı
Fransa'da 54 kişi, 17 kişinin öldüğü Paris saldırılarını takiben 'nefret söylemi, anti-Semitizm ve terörizmi övmek' suçlamalarıyla gözaltına alındı.


Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Fransa, nefret söylemi, özellikle de anti-Semitizm konusunda sıkı yasalara sahip.
Tartışmalar yaratmasıyla ünlü Fransız komedyen Dieudonné de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.
Paris saldırıları sonrası Fransa güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.
Ancak 54 kişi arasında saldırılarla ilgili olarak gözaltına alınan hiç kimsenin bulunmadığı bildiriliyor.
Hükümet sözcüsü Stephane Le Foll, hükümetin Paris saldırıları ardından "terörle mücadele kapsamında" yeni bir telefon dinleme sistemi planı üzerinde çalıştığını söyledi.
Hükümetin ayrıca 'eğitim sistemi, kent politikaları ve uyum modelini' yeniden düzenleme planını devreye soktuğu bildiriliyor.


Dieudonné Facebook paylaşımı nedeniyle gözaltında
Tartışmalar yaratmasıyla ünlü Fransız komedyen Dieudonné, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasında, Paris saldırılarını yürüten silahlı şahıslardan Amedy Coulibaly'yi hatırlatır şekilde ve "terörü mazur gösterir tarzda ifadeler kullandığı" gerekçesiyle gözaltına alındı.
Dieudonné, Pazartesi günü Facebook sayfasına, Charlie Hebdo saldırısı ardından yayılan "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) sloganıyla, saldırganlardan Amedy Coulibaly'nin adını birleştirerek "Bu akşam ben kendimi Charlie Coulibaly gibi hissediyorum" diye yazmıştı.
Amedy Coulibaly Perşembe günü bir kadın polisi öldürmüştü. Coulibaly'nin ertesi gün ise bir Yahudi marketine düzenlediği saldırıda 4 kişiyi öldürdüğü bildirilmişti. Charlie Hebdo baskınını yapan Cherif ve Said Kouachi kardeşler ile bağlantılı hareket eden saldırgan polis operasyonunda öldürülmüştü.
Dieudonné, hakaret niteliği taşır görülen ifadelerini daha sonra Facebook sayfasından çıkardı.
Paris savcılığı Dieudonné'nin terörü mazur gösterip göstermediğini belirlemek üzere soruşturma başlattı.
Dieudonné suçlu bulunursa 7 yıl hapis ve 5 bin euro para cezasına çarptırılabilir.

Önceki soruşturmalar
Geçen Eylül'de de Dieudonné'nin Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından öldürülmesine ilişkin video görüntüleriyle alay ettiğinde, terörü mazur göstermeye çalışıp çalışmadığı hakkında soruşturma açılmıştı.
2013 yılında Fransız futbolcu Nicolas Anelka'ya, Dieudonné'nin buluşu olan ve birçoklarınca Yahudi aleyhtarı görülen el hareketini yaptığı için İngiliz futbol yetkilierince maç yasağı konulması ile Fransız komedyenin adı uluslararası manşetlerde yer almıştı.
Dieudonné, Facebook'ta tartışma yaratan yorumunu Pazar günü Paris'te düzenlenen büyük yürüyüş ardından yazmış; yürüyüşü "Büyük Patlama'ya (Big Bang) benzer sihirli bir an" diye tanımlamıştı.
Fransız hükümeti geçmişte de Yahudi aleyhtarlığı güttüğü gerekçesiyle Dieudonné'nin şovlarını yasaklamıştı.
Kamerunlu bir baba ile Fransız annenin oğlu olan Dieudonné Yahudi aleyhtarlığı yapmadığını savunuyor.
İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün Dieudonné'nin sözlerinin soruşturulmasını istemesi ardından, komedyen Facebook sayfasında verdiği yanıtta, kendise "bir numaralı halk düşmanı" gibi davranıldığını; oysa kendisinin sadece halkı güldürme çabasında olduğunu yazdı.
Dieudonné,"Benim Charlie'den bir farkım yokken bir Amedy Coulibaly gibi görülüyorum" dedi.

BBCTurkish.com, 14.01.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.