Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Charlie Hebdo: En önemlisi Türkçe baskı

 Charlie Hebdo: En önemlisi Türkçe baskı
Katliam sonrası Fransız siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo ilk baskısını yaptı. Altı farklı dilde üç milyon baskı yapan derginin genel yayın yönetmeni, "En önemlisi Türkçe baskı" dedi.
 

Fransa’nın başkenti Paris’teki ofis binasına terörist saldırı sonrası 12 kişinin hayatını kaybettiği siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo bugün 3 milyon baskıyla çıktı. Dergi kapağında gözü yaşlı Hz. Muhammed karikatürü üzerinde büyük harflerle Fransızca, “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) yazılı döviz bulunuyor. Üstte ise yine büyük harflerle, “Tout est pardonne” (Her şey affedildi) yazıyor.

Kapağı çizen karikatürist Renald Luzier (Luz), dün Paris’teki toplantıda “Karikatüre baktım. Karakter ağlıyordu. ‘Her şey affedildi’ yazdım. Sonra ben ağlamaya başladım. Kapak belli olmuştu. Dünyanın ya da teröristlerin bizden hazırlamamızı istediği kapak değildi bu. Ama bizim istediğimiz kapaktı” dedi.

Dergi, Türkçe dahil altı dilde yayımlanıyor. Hürriyet'in haberine göre, Paris’te basın toplantısı yapan derginin genel yayın yönetmeni Gerard Biard dün akşam yaptığı açıklamada, Türkçe baskının en önemlisi olduğunu belirterek, “Çünkü Türkiye ’de anayasal laiklik saldırı altında” dedi.

Charlie Hebdo’nun yine Hz. Muhammed karikatürüyle çıkacağının ortaya çıkması üzerine Fransa’da Müslüman toplumun liderleri serinkanlı olma çağrısı yaptı. Fransız Müslümanlık Konseyi ve Fransız İslami Dernekleri Birliği ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride Müslüman toplumdan sakin olmaları, fikir özgürlüğüne saygı duyulurken, asaletle bağdaşmayan duygusal tepkilerden kaçınmaları istendi.

Fransa’da dergiye ilginin yoğun olduğu belirtiliyor. AFP’ye konuşan Paris’teki bir gazete satıcısı sabah büfeyi açmaya geldiğinde 60-70 kişinin sırada olduğunu gördüğünü söyledi. “Böyle bir şey görmedim” diyen kadın 450 baskının 15 dakikada tükendiğini söyledi.
 

MISIR’DAN TEPKİ
Derginin Hz. Muhammed karikatürüyle yayınlanacak olmasına Mısır’dan tepki geldi. Büyük Müftü Şevki Allam açıklamasında, “Derginin yaptığı birlikte yaşama veya medeniyetler arasında diyaloga hizmet etmiyor. Bu, dünyadaki Müslümanların hissiyatına karşı yersiz bir provokasyondur” dedi.

Radikal, 14.01.2015

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.