Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Türkiye Mescid-i Aksa'yı BM'ye taşıyor

Türkiye Mescid-i Aksa'yı BM'ye taşıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal'e İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısını, BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Erdoğan Çarşamba gecesi telefonda görüştüğü Abbas ve Meşal'den Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller hakkında bilgi aldı. Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Kudüs'te Yahudi yerleşimciler tarafından son haftalarda Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlallerinin kaygı verici olduğuna işaret ederek, bu sorunla ilgili Türkiye’den yardım istediği öğrenildi.
Meşal'in de Kudüs'teki gerilim konusunda ayrıntılı bilgi verdiği kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, ihlallerin son bulmasının bölge barışı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Erdoğan, muhataplarına Türkiye olarak BM Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde konuyla ilgili girişimde bulunacaklarını söyledi.
Davutoğlu'ndan tepki Dışişleri'nden açıklama
Başbakan, Çarşamba günü İsrail askerlerinin 1964’ten beri ilk defa Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya girmesini şu sözlerle eleştirdi:
“İsrail askerinin Mescid-i Aksa’ya girmesi tam bir barbarlıktır. İnsanlığın en kutsal mekanlarından birine yapılan bu saldırı en sert şekilde karşılık bulmalıdır. Kudüs bir barış şehri olması gerekirken İsrail’in bu tutumu sayesinde barbarlığın sergilendiği bir şehir olmuştur. Bütün Müslümanlara ve bütün dünyaya Mescid-i Aksa’ya sahip çıkma çağrısında bulunuyorum.”
Türk Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada saldırı, İsrail devletinin Filistinlilere yönelik bir provokasyonu olarak tanımlandı:
"Bugün (5 Kasım) 35 kişiden oluşan ve bir grup İsrail milletvekilinin de dahil olduğu aşırıcı Yahudinin zorla kutsal Harem-i Şerif’e girmesini ve bunu takiben İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’nın taşıdığı ruhani değerleri ve hassasiyetleri hiçe saymasını şiddetle kınıyoruz. Bu eylemle İsrail, Filistinlilere yönelik provokasyonlarına yeni ve çok daha ciddi bir boyut eklemiştir. İsrail’in Harem-i Şerif’in kudsiyetini ve özellikle Mescid-i Aksa’da Müslümanların inanç ve ibadet özgürlükleri başta olmak üzere temel insan haklarını pervasızca çiğneyen bu çirkin uygulamaları asla kabul edilemez.”
İsrail askerleri imamın namaz kıldırdığı yere postallarıyla girdi
Çarşamba günü İsrailli radikal bir grubun çağrısı üzerine sabah erken saatlerde çok sayıda Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa’ya girdi ve karşı koymaya çalışan Müslümanlarla İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Mescid-i Aksa'nın yönetimini üstlenen İslami Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam Hatib, AA muhabirine yaptığı açıklamada ‘Yaklaşık 300 İsrail askeri Mescid-i Aksa'yı bastı. Askerlerin bir kısmı Kıble Mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdi’ dedi.
İsrail askerlerinin 1967'den beri ilk kez mescidin içine postallarıyla girdiğini kaydeden Hatib, ‘Bu çok tehlikeli bir adım. Daha önce olmamıştı. Kabul edilemez bir durum. İsrail bunun sonuçlarına katlanacaktır’ ifadelerini kullandı.
Cuma namazlarında imam, Mescid-i Aksa Külliyesi'nin kıble tarafında yer aldığı için Kıble Mescidi olarak tanımlanan bölümdeki mihrabı kullanıyor ve cemaat oradaki kubbenin altından itibaren saf tutuyor.
Mihrabın hemen bitişiğinde yer alan Selahaddin Eyyubi'den kalma minber, 1969 yılında radikal Yahudiler tarafından yakılmış, 38 yıl aradan sonra minberin bir benzeri Türk kündekari ustaları tarafından tekrar yapılarak 2007'de yerine konulmuştu.
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.
Geçtiğimiz hafta Doğu Kudüs'te bir hahama suikast girişiminin ardından, İsrail olayın sorumlusu olmakla suçladığı Filistinli Mutez Hicazi’yi öldürmüş ve Mescid-i Aksa’yı Müslümanlara tamamen kapatmıştı. Yoğun baskılar üzerine kararından geri adım atan İsrail sadece elli yaşın üzerindeki kişilerin girişine izin veriyor.

aljazeera.com.tr, 06.11.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.