Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > İngiltere: IŞİD'e karşı üzerimize düşeni yapacağız

İngiltere: IŞİD'e karşı üzerimize düşeni yapacağız
İngiltere Başbakanı David Cameron ülkesinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı yürütülen askeri mücadelede 'üzerine düşeni yapacağını' söyledi.

IŞİD'i "Dünyanın karşısında birleşmesi gereken şeytani bir örgüt" olarak tanımlayan Cameron, Cuma günü İngiliz parlamentosunda görüşülecek IŞİD'e karşı harekat tezkeresinin de kabul edileceğini umduğunu ifade etti.

Parlamento oylaması öncesinde bugün bakanlar kurulunun toplanarak IŞİD'e karşı İngiltere'nin izleyeceği stratejinin çerçevesini netleştirmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Cameron, artık IŞİD'e karşı eyleme geçmek için uluslararası hukuk bağlamında zemin oluştuğunu ifade etti ve "Irak hükümeti uluslararası toplumdan açık bir yardım talebinde bulundu" dedi.

Ancak Cameron konuşmasında Suriye'de IŞİD'e karşı yürütülen hava operasyonlarına değinmedi.

Cameron İngiltere'nin IŞİD'e karşı duruşunu Birleşmiş Milletler'de anlatırken, ABD önderliğindeki koalisyonun IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonları da devam etti.

ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri uçaklarıyla yapılan ve IŞİD elindeki petrol rafinerilerinin hedeflendiği saldırılarda 14 militan ve 5 sivilin öldürüldüğü ileri sürüldü.

'Kara harekatı yok'

 

Dünya IŞİD'e karşı sadece askeri savaşı değil, fikirler savaşını da kazanmak zorunda.

David Cameron, İngiltere Başbakanı
AP

İngiltere Başbakanı Cameron da ABD Başkanı Barack Obama gibi Batılı ülkelerin IŞİD'e karşı yürütülen kara harekatlarına katılmayacağını vurguladı.

Buna karşın Batılı ülke askerlerinin bölgede önemli bir rol üstleneceğini ifade eden Cameron, "Halkları, ülkeleri ve özgürlükleri için cephelerde mücadele edenlere silah desteği ve askeri eğitim verebiliriz" diye konuştu.

Analiz:Cameron sadece BM'ye değil İngiliz milletvekillerine de hitap etti

David Cameron'un Birleşmiş Milletler'deki konuşması parlamentodan harekat yetkisi isteyeceği kritik konuşma için bir prova niteliğindeydi.

Başbakan konuşmasında BM diplomatları kadar İngiltere'deki parlamenterlere de hitap ediyordu.

Cameron konuşmasının neredeyse tamamında İngiltere'nin neden IŞİD'e karşı hava saldırılarına katılması gerektiğini izah etmeye çalıştı.

İngiliz parlamenterlerin ağzında kötü bir tat bırakan 2003 Irak harekatına da gönderme yaparak geçmişe saplanılmaması gerektiğini vurguladı.

Cameron IŞİD'e karşı harekatın hukuki bir zemini olduğunun da altını çizmeye çalıştı.

Nick Bryant, BBC Birleşmiş Milletler muhabiri

 

IŞİD'in sadece Irak ve Suriye'yi tehdit etmediğini belirten Cameron, "her dinden insanı öldürdüler. Dünyanın her yerinde vahşi yöntemlerini uygulamaya koyma planları var" yorumunu yaptı.

'Hatalardan ders çıkarılmalı'

ABD'nin tekrar Irak'ta hava operasyonlarına başlamasının ardından 2003 Irak harekatını hatırlatanlara da seslenen Cameron, "Geçmişin hatalarından ders çıkarmalıyız. Ancak korkuya saplanıp kalma lüksümüz de yok" dedi.

IŞİD gibi bir tehditle karşı karşıyayken ülkelerin kendilerini inzivaya çekmemesi gerektiği söyleyen Cameron "Aksi halde durum daha da kötüleşecek" diye devam etti.

Yabancı militanlar

IŞİD'in dünyanın birçok farklı ülkesinden militan çeken bir "ölüm şebekesi" haline geldiğini söyleyen Cameron, sadece İngiltere'den 500'e yakın kişinin IŞİD'e katılmak üzere Suriye ve Irak'a gittiğini söyledi.

"Bu İnigiliz vatandaşlarından birisi iki Amerikalı gazeteciyi ve bir İngiliz insani yardım görevlisini öldürdü" diye konuştu.

İngiliz basınında 'Cihatçı John' takma adı verilen kişi, Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff ile İngiliz yardım görevlisi David Haines'in başlarının kesilerek öldürüldüğü videolarda ABD ve İngiltere hükümetlerine sesleniyordu.

Videolardaki IŞİD militanının İngiliz aksanıyla konuşması emniyet güçlerinin alarma geçmesine neden olmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cameron'un konuşmasında dikkat çektiği 'yabancı militanlar' konusunda yeni bir kararı dün oybirliğiyle onaylamış ve üye ülkeler vatandaşlarının savaşmak için başka ülkelere gitmesini engellemekle yükümlü kılınmıştı.

Londra'da 'terör operasyonu'

İngiliz hükümeti Irak ve Suriye'deki askeri operasyonlara nasıl destek vereceğini tartışırken, ülkenin başkenti Londra'da ise geniş kapsamlı bir 'terör operasyonu' gerçekleştirildi.

"Terörü teşvik etme" gerekçesiyle takibe alınan 9 kişinin bu sabah düzenlenen polis operasyonuyla gözaltına alındığı açıklandı.

Yaşları 22 ile 47 arasında değişen sanıkların radikal İslamcı örgütlerle bağlantıda olduğu iddia ediliyor.

Londara'da tutuklanan şahısların ev ve işyerlerini kapsayan 17 ayrı noktada aramaların yapıldığı da belirtildi.

BBCTurkish.com, 25.09.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.