Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > NATO'nun gündemi Ukrayna krizi ve IŞİD tehdidi

 NATO'nun gündemi Ukrayna krizi ve IŞİD tehdidi

NATO üyesi 28 ülkenin liderleri, ittifakın zirvesi için Galler'in Newport kentinde bir araya geldi.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetin temsil ettiği NATO Zirvesi'nde ana gündem maddeleri, Ukrayna krizi ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadele.

NATO, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yu da Galler'e davet etti.
Poroşenko zirvede ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderlerini, Ukrayna'daki son durum ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le temasları hakkında bilgilendirdi.
Newport'taki BBC savunma muhabiri Jonathan Beale, Poroşenko'nun, "NATO'nun Ukrayna'yla dayanışma içinde olduğunu" göstermek amacıyla Galler'e çağrıldığını aktardı.
Zirve öncesi bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders-Fogh Rasmussen ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığını söyledi.
Rasmussen Rusya'ya, askerlerini Ukrayna sınırından çekmesine, Ukrayna'ya silah akışını ve savaşçıların girişini durdurmasına, Ukrayna'daki silahlı ayrılıkçılara desteğe son vermesine yönelik çağrılarını sürdüreceklerini belirtti.
NATO üyesi ülkelerden Fransa Rusya üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla, Moskova'ya satılan tıklayın iki savaş gemisinin teslimatını durdurmuştu.
Batılı ülkeler Kremlin'i, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıları eğitmek ve onlara silah yardımı yapmakla suçluyor. Moskova ise suçlamaları reddediyor.
Putin, Cuma gününe kadar taraflar arasında tıklayın anlaşmaya varılmasını umduğunu söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD'yi Rusya'nın Ukrayna'daki barış çabalarını baltalamakla suçladı.
Ukrayna'da ordu ile ayrılıkçılar arasında Nisan ayından bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin 600 kişi öldü, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bir milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

"Irak'ın yardım talebini değerlendiririz"
NATO liderlerinin zirvede ele alacağı bir diğer konu da, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile mücadele olacak.
Anders-Fogh Rasmussen zirve öncesi yaptığı açıklamada, NATO'nun, Irak hükümetinin IŞİD'le mücadele amacıyla ittifaktan her tür yarım talebini değerlendireceğinden emin olduğunu söyledi.

Rasmussen, "Uluslararası toplum IŞİD'in ilerleyişini durdurmak zorunda" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron da İngiliz Times gazetesi için tıklayın birlikte kaleme aldıkları yazıda, "ülkelerinin barbar katiller tarafından yıldırılamayacağını" vurgulamıştı.
İki lider, ittifak üyesi ülkelerin Irak ve Suriye'de IŞİD tehdidine karşı ortaklaşa mücadele etmeleri çağrısında bulunmuştu.

NATO liderlerinin IŞİD'le mücadele yollarını yarın tartışması, bugün ise Ukrayna'daki krizle ittifakın komutasındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) görev süresinin bu yıl biteceği Afganistan'a yönelik izlenecek stratejiyi ele almaları bekleniyor.

Yoğun güvenlik önlemleri
NATO Zirvesi'nin yapıldığı, Newport'taki tesis ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Bölgede güvenliği 10 bine yakın polis sağlarken, tesisin etrafı tel örgüyle çevrildi.
Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından bu yana ilk kez bir NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor.
Adada daha önce son NATO Zirvesi, 1990'da Londra'da yapılmıştı.

BBCTurkish.com, 04.09.2014

NATO’dan Rusya’ya ‘Ukrayna’ çağrısı
Galler’deki NATO zirvesi açılışında konuşan Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, Rusya’ya Ukrayna’daki askerlerini geri çekmesi için çağrıda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, “Avrupa güvenliği ciddi sorunlarla karşı karşıya. Rusya resmen Ukrayna’nın doğusuna saldırmış durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış planı inisiyatifi pozitif adım olarak karşılanabilir. Ancak bunun gerçekten olumlu bir gelişme sayılabilmesi için Putin’in sadece komşu devletin neler yapması gerektiğini belirtmesi değil, komşu devletteki askerlerini geri çekmesi ve silah sevkiyatını durdurması gerekir. Rusya’nın atması gereken çok yönlü geri adımlarla Ukrayna’da gerçekten barış ortamının sağlanmasından yana olduğunu kanıtlaması gerek” dedi.

RUSYA’DAN ZİRVEYE İLK TEPKİ
Bu arada Rusya, NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın cumhurbaşkanı Peter Poroşenko’nun Galler’deki zirveye “müttefik gibi” davet edilmesine sert tepki gösterdi.

Ukrayna ile NATO arasında beliren askeri işbirliği filizlerini Moskova’dan sert dille eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Ukrayna’nın askeri blok dışı devlet statüsünün Kiev yönetimi tarafından ortadan kaldırılmak istenmesi kötü bir alamet. Ukrayna ile NATO arasında bu tür yaklaşımların sürmesi durumunda Ukrayna’da barışın sağlanması için harcanan tüm çabaların çöpe atılması için emin bir yol seçilmiş olur” dedi.

Hürriyet, 04.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.