Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Ebola'dan ölenlerin sayısı 1900'ü geçti

 
Ebola'dan ölenlerin sayısı 1900'ü geçti
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Batı Afrika'da Ebola salgını nedeniyle ölenlerin sayısının 1900'ü geçtiğini, ölümlerin yüzde 40'ının son üç hafta içinde gerçekleştiğini belirtti.

WHO Başkanı Margaret Chan Gine, Sierra Leone ve Liberya'da teyit edilmiş veya muhtemel 3500 vaka olduğunu söyledi

Chan, bu ülkelerde salgınların hızla yol aldığını söyledi.

WHO, Perşembe günü Cenevre'de Ebola salgınıyla mücadeleyle ilgili bir toplantı gerçekleştirecek.

Toplantıya salgın kontrol uzmanları, sağlık araştırmacıları, Ebola salgınıyla karşı karşıya kalan ülkelerin yetkilileri ve tıp etiği uzmanları katılacak.

Chan salgından, "Bugüne kadar gördüklerimizin en geniş ölçeklisi, en şiddetlisi ve en karmaşığı" diye bahsetti.

Bu arada Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de, Ebola salgınının önlenebilmesi için küresel bir askeri müdahaleye gerek olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'de bir konuşma yapan örgütün başkanı Dr. Joanne Lui, "Batı Afrika'ya sırt dönülüyor" dedi ve bu güne kadar yapılan yardım çağrılarının duymazdan gelindiğini söyledi.

Lui, "Tarihteki en kötü Ebola salgınını 6 aydır sürüyor, dünya Ebola ile savaşı kaybediyor" diye konuştu.

Ebola virüsü ilk olarak 1976'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştü. Virüs vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor.

Meyve yarasası gibi hayvanlar virüsü taşıyabiliyor ve kan ya da orman hayvanlarının etinin tüketilmesi sonucu insanlara da geçebiliyor.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi sayılıyor.

Virüs bulaşanların ölüm oranı yüzde 90'lara çıkabiliyor. Ancak son salgındaki ölüm oranı yüzde 55 düzeyinde. Virüsün kuluçka dönemi iki ile 21 gün arasında değişiyor.

BBCTurkish.com, 04.09.2014

Ebola salgınını önlemek için 'askeri müdahale' gerekli
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Ebola salgınının önlenebilmesi için küresel bir askeri müdahaleye gerek olduğunu söyledi.

Dünya liderlerini sert bir dille eleştiren örgüt, bugüne kadar salgına dair yapılanları "ölümcül şekilde yetersiz" olarak niteledi.

Örgüt, biyolojik bir felaketle başetme kapasitesine sahip olan askeri ve sivil ekiplere acilen ihtiyaç duyulduğunu çünkü "Ebola'nın kitlesel bir konuşlanma olmadan önlenemeyeceğini" söyledi.
Birleşmiş Milletler'de bir konuşma yapan örgütün başkanı Dr. Joanne Lui, Batı Afrika'ya sırt dönülüyor dedi ve bu güne kadar yapılan yardım çağrılarının duymazdan gelindiğini söyledi.
Lui, "Tarihteki en kötü Ebola salgınını 6 aydır sürüyor, dünya Ebola ile savaşı kaybediyor" dedi.
Lui, Dünya Sağlık Örgütü'nün 8 Ağustos'ta yaptığı ve Ebola'nın acil çözüm bekleyen kamu sağlığı sorunu olduğunu ilan eden çağrısının ülkeleri harekete geçirmediğini söyledi.
Sınır Tanımayan Doktorlar karantina koğuşlarına sahip sahra hastanelerinin daha çok sayıda kurulması gerektiğini, eğitimli sağlık görevlilerinin bölgeye intikal etmesi ve hastaları ve sağlık görevlilerinin ulaşımını sağlayabilmek için hava desteği gerektiğini söylüyor.
Gine'de başlayan Ebola salgınında bugüne kadar 1550 kişi hayatını kaybetti, en az 3000 kişiye virüs bulaştı. Dünya Sağlık Örgütü 20 bindne fazla insana virüs bulaşmasının olası olduğunu söyledi.
Sınır Tanımayan Doktorlar, ülkelerin sadece virüs bulaşmış kişilerin ülkeye gelmesine engel olmasının yetmediğini, Batı Afrika'da hayat kurtarmak için birşeyler yapmaları gerektiğini söylüyor.

BBCTurkish.com, 03.09.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.