Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Obama'ya IŞİD'e karşı harekete geçmesi çağrıları artıyor

 Obama'ya IŞİD'e karşı harekete geçmesi çağrıları artıyor
ABD Başkanı Barack Obama, kendi ülkesi ve Ortadoğu'da IŞİD'e karşı saldırılarını artırması yönünde baskıyla karşılaşırken, kendi partisi içinde ve Avrupa müttefikleri arasındaki isteksizlik de göze çarpıyor.

Obama'nın mücadeleyi genişletmeye karar vermesi hâlinde Suriye'ye hava saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde öne çıkan seçeneklerin etkisi sınırlı. Suriye'ye saldırı için öne çıkan seçenekler, IŞİD'in Amerikalıları tehdit etmesine ve Irak'taki birliklerine destek vermesine imkan veren hamlelerinin önlenmesini öngörüyor. Yetkililer, IŞİD'i ortadan kaldıracak ve Suriye'deki büyük savaş gücünü yok edecek bir plan beklentilerini önemsemiyor.

IŞİD'in Suriye'deki kazanımları ve geçtiğimiz hafta ABD'li bir gazeteciyi infaz etmesini değerlendiren Cumhuriyetçiler, daha agresif bir duruşa yönelik çağrılarını artırdı. ABD ordusu pazar günü Irak'ta iki hava saldırısı daha düzenlediklerini açıklarken, ABD'deki Cumhuriyetçiler, Suriye'de hava saldırıları yapılmasını da kapsayan daha kararlı bir askeri operasyon çağrısında bulundu.

CNN'e konuşan Güney Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Lindsey Graham, "IŞİD'i alt etmek için tüm seçenekler masada olması gerekiyor. Askeri komutanlar gerekli görürse, suriye'ye ABD kara kuvvetleri de yerleştirilebilir. Bu savaşı kazanmalı ve bu adamları durdurmalıyız" dedi.

Ancak Irak ya da Suriye'de savaşa girme seçeneğini masadan kaldıran Obama, baş danışlmanların "bataklık" olabileceğini söylediği krize çok fazla bulaşma konusundaki isteksizliğini koruyor. Kongre'deki Demokratların bazıları da danışmanların bu düşüncesini paylaşıyor.

California eyaleti Demokrat senatörü ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyesi Senatör Adam Schiff, "IŞİD muhtemelen 11 Eylül'den bu yana en göze çarpan risk" dese de, Obama'nın Suriye'de örgüte hava saldırısı düzenleyeceğinden emin olmadığını söyledi.

NBC kanalına konuşan Schiff, "Ordu komutanlarıyla konuşup, onların tavsiyeleri ve seçeneklerin ne olduğuna bakacağını düşünüyorum. Ama Suriye'de, Irak'taki imkanlara sahip değiliz. Bu nedenle, karada koordinasyon olmadan yapılacak hava saldırılarının etkisi çok sınırlı olacaktır. Başkanın kısa vadede oraya girme pek ihtimal dahilinde değil" dedi.

Savunma yetkilileri ise en azından ilk başta Suriye'ye yapılacak hava saldırılarının çok sınırlı etkisinin olacağını, bu nedenle de kara kuvvetlerinin gerekli olmayabileceğini söyledi. ABD'li yetkililer, IŞİD militanlarını köşeye sıkıştırmak için yapılacak saldırıların, ılımlı isyancıları desteklemek yerine, kapıyı Esad rejiminin askerlerine açacağından endişe ediyor.

Ancak yetkililer, bu endişerin, IŞİD'in Suriye'de gücünü pekiştirmesine karşı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. IŞİD, beş gün süren sa vaşın ardından Suriye'deki Tebka hava üssünü ele geçirdi.

Beyaz Saray'ın IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyon oluşturmayı denemeye önem veriyor. Ancak İngiltere'nin ABD büyükelçisinin pazar günü yaptığı açıklamalar, bu çabaa gölge düşürdü. Büyükelçinin sözleri, ABD'nin Avrupa'daki en güvenilir müttefiğinin IŞİD'e karşı doğrudan askeri bir rol üstlenmesi konusunda isteksiz olduğuna işaret etti.

İngiltere'nin ABD Büyükelçisi Peter Westmacott pazar günü İngiltere'nin IŞİD'e karşı "ortak bir operasyonu" desteklemekle birlikte, yardım için başka yolları araştırdığını ve bu noktada "doğrudan askeri operasyon" niyetinde olmadıklarını ifade etti. Westmacott ayrıca IŞİD'in Irak'ta ABD'nin askeri ekipmanlarına el koyduğunu hatırlatarak, Suriye'deki daha ılımlı savaşçılara öldürücü silahlar verilmesi konusunda da tedbiri elden bırakmadı.

Obama, uzun zamandır uluslararası toplumun, Suriye'deki iç savaşa müdahele etmesi konusundaki baskılara direniyor. Ancak Pentagon'un üst düzey ve Beyaz Saray ulusal güvenlik yetkilileri son günlerde başkanın IŞİD'i zayıflatmak için saldırıları Suriye'ye genişletebileceği düşüncesini dile getirdi. ABD Savunma bakanı Chuck Hagel, tüm seçeneklerin masada olduğunu söylerken, ABD'li yetkililer, ABD ordusunun Suriye'deki eğitim kampları gibi olası hedeflere dair istihbarat topluyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers pazar günü Suriye ve Irak'taki yabancı militanların, ABD'yi doğrudan tehdit ettiğini söyledi.

Rogers NBC kanalında katıldığı bir programda, 2binin üzerinde IŞİD militanının Batı ülkelerine ait pasaportlar taşıdığına dikkat çekerek, "ABD kıyılarından bir uçak bileti uzaktalar ve ondan bu kadar endişeliyiz" dedi. Batı pasaportlarına sahip olmaları, söz konusu IŞİD miltianlarının Avrupa ve ABD'ye girmesini kolaylaştıran bir faktör.

ABD Başkanı geçtiğimiz hafta IŞİD'i "bölgedeki kanser" olarak niteledi ve radikal militanların alt edilmesi için uluslararası kampanya çağrısında bulundu. Obama'nın bu açıklamaları, yakın zamanda yeni hava saldırılarını onaylayabileceğine işaret etti. ABD ulusal güvenlik danışman yardımcısı Ben Rhodes, IŞİD militanları Amerikalıları tehdit ederse, nerede olurlarsa olsunlar peşlerinden gideceklerini söyledi.

Obama yönetiminin kıdemli yetkililerden biri de Beyaz Saray'ın IŞİD'in arz ettiği tehditlerin değerlendirimesi konusunda Kongre ile yakın temasta olduğunu belirtti. Yetkili, Savaş Güçleri anlaşmasında yer alan zorunkluluklara uyumlu olarak, Kongre'ye rapor sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

wsj.com.tr, 25.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.