Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Suriye askerleri Halep'te ilerliyor

 Suriye askerleri Halep'te ilerliyor
REYHANLI, Türkiye- Halep'in etrafını kuşatmak üzere olan Suriyeli askerler, şehrin kontrolünü isyancılardan geri almak için işgale hazırlanıyor. Halep'in rejimin kontrolüne girmesi, ülkede üç yıldır devam eden ayaklanmaya en büyük darbe olacak.

Öte yandan, Suriye'nin en büyük şehri ve savaştan önceki ekonomi merkezi olan Halep'in düşüşü, aynı zamanda Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yenik savaşçılarının aralarına katılmasıyla, Suriye'deki kazançlarını artıran IŞİD militanlarının da çıkarına olabilir.

Halep'teki isyan komutanları, mal stoğu yaparken, yardım grupları da yiyecek dağıtımlarını artırdı. Yardım grupları, Mayıs'ta Humus'ta teslim olmalarına neden olan açlıktan kitlesel ölümlerin tekrarını önlemeye çalışıyor.

Bir zamanlar 'devrimin merkezi' denilen Humus'u kaybetmek, isyancılara büyük bir darbe vurmuştu. İsyan komutanları, Halep'i de kaybederlerse, bunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın rejimine karşı sürdürdükleri ayaklanmanın sonu olabileceği uyarısında bulunuyor.

Doğudaki Şeyh Neccar Sanayi Bölgesi'ni geçtiğimiz ay istila eden rejimin askerleri Halep'in etrafını üç taraftan kuşattı ve son olarak kuzeydoğuda isyanların kontrolündeki 6.5 km'lik giriş noktasını da kesmeye çalışıyor.

Aktivistler, salı günü isyancılar ve rejimin ordusunun, Halep'in güney eteklerindeki Azize'de çatıştığını, rejimin eski şehire yaptığı hava saldırılarını da artırdığını bildirdi.

ÖSO SÖZCÜSÜ: "HALEP'İ KAYBEDERSEK, İSYAN BİTEBİLİR"

Eşzamanlı olarak IŞİD'le birlikte savaşan radikaller de, Halep'in kuzeyinde isyancıların elinde tuttuğu topraklara taciz saldırılarında bulunarak, ÖSO'yu kırsaldan silmeye çalışıyor.

Halep'i kaybetmek üzere olduklarını ve kimsenin bunu umursamadığını söyleyen ÖSO sözcülerinden Hüssam Almari, "Eğer bu olursa, devrimi bir daha ayağa kaldıramayabiliriz. Ayrıca Suriye'deki ılımlıları da kaybederiz" dedi.

Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli analistlerinden Noah Bonsey de Almari ile aynı görüşte. Halep'in kaybedilmesinin, 6 ay ila 1 yıl içinde ana akım muhalefeti ortadan kaldıracağını söyleyen Bonsey, görüşlerini şöyle ifade etti:

"Rejim için bu muhalefet vurulmuş ezici bir darbe olur. Bazı isyancılar vazgeçebilir ve rejim karşısında ödün verebilir. Ya da ayakta kalan tek mücadele gücüne, IŞİD'e katılmaya hazırlanır."

Şu anda ABD, kuzey Irak'ta IŞİD'i bombalıyor, ancak Beyaz Saray, gruba, kuvvet merkezi olan Suriye'de saldırmadı.

ESAD, ÖSO'YU ZAYIFLATMAK İÇİN IŞİD'E GÖZ YUMUYOR

Suriye'deki rejim ve IŞİD militanları toprak ve kaynaklar için ilk büyük çatışmalarını Haziran'da yaşadı. Ancak bu büyüklükte bir çatışma tekrarlanmadı.

Batılı yetkililer, Esad hükümetinin IŞİD'le karşılaşmaktan kaçınıyor ve ÖSO'yu zayıflatması için IŞİD'e göz yumuyor olabileceğini söyledi. Rejimin Halep'i geri alması durumunda, dikkatinin tamamını IŞİD'e verebilir.

Ancak şimdilik Bonsey gibi analistler, rejimin, yan etkilerine rağmen IŞİD'in ÖSO'yu teker teker vurmasına izin vermekten memnun göründüğünü söylüyor.

ÖSO'nun iki yıllık işgalin ardından Humus'u kaybetmesinin ardından, ÖSO savaşçıları kuzeye çekildi. İsyancı ve aktivistler, IŞİD'in gıdasızlıkla zayıflamış ve cephanelikleri tükenmiş ÖSO'luları yağmaladığını ve onların önüne 'kendilerine katılma ya da ölme' seçeneklerini koyduğunu anlattı.

Batılı yetkililer, IŞİD militanlarının sayısının 10 bin ile 20 bin olabileceğini söylüyor.

İsyancılar, benzer bir felaketi önlemek için ÖSO'nun Batı ve Arap ülkelerindeki destekçilerinden, muhalefete, güçlü oldukları Idlib eyaleti gibi güçlü oldukları kaynaklardan Halep'e daha fazla kaynak aktarmalarını istediğini kaydetti.

"TÜRKİYE'DEKİ OPERASYON KOMUTASI TAKVİYE YAPTI"

Emirler, ABD'nin de aralarında olduğu destekçilerinin birlikte çabaladığı Türkiye'deki Askeri Operasyon Komutası'ndan veriliyor.

Halep'e takviye güç gönderen ÖSO militanları, bunun karşılığında komutadan cephanelik, gıda ve silah desteği aldı. Ancak isyancılar, bu desteğin, savaş meydanındaki durumu değiştirmeye yeterli olmadığını söylüyor.

İstanbul'da askeri komuta ile birlikte çalışan Suriyeli bir yetkili de "Eğer Halep işgal edilirse, bu devrimin kırılışı olur" dedi.

ABD'nin daha katı bir ideolojiye sahip olmasından ötürü karşı çıktığı, El-Kaide ile bağlantısı olan İslami Cephe, Halep'te, daha seküler olan ÖSO'dan daha güçlü. Ancak askeri kumandanlar, ABD'nin Katar'ın gruba verdiği desteği dizginleyerek durdurmasının ardından İslami Cephe'nin kaynaklarının giderek azaldığını belirtti.

Bazı muhalefet yetkilileri, ABD'nin İslami Cephe'nin içini boşaltmaya ya da Halep'e sınırlı destek göndererek onları ÖSO'ya katılmaya zorlamaya çalışıyor olabileceğini ileri sürüyor.

İslami Cephe'nin bir kolu olan İslam Ordusu'nun lideri Muhammed Alluş, Reyahnlı'da verdiği röportajda, "Yalnızca İslami Cephe değil, tüm isyancılar kaynak eksikliğinden muzdarip. İsyancılara destek veren tüm ülkeler yorgun. Devrim çok uzun zaman aldı" demişti.

HALEP, LANETLİ HÂLE GELDİ

Halep'in Humus'un dört katı büyüklüğünde olması, rejimin, şehri tamamen kapamasını zorlaştıracak. Yine de isyancıların 2012'de 3 milyon kişinin yaşadığı şehri alma hedefi, bir lanete dönüştü.

Genellikle devrimden yana olan Humus ve Sünni Müslümanların çoğunlukta olduğu diğer yerlerin aksine, Halep, dini azınlıklar ve çoğu rejimi destekleyen zengin tüccarların yaşadığı bir mozaik.

ÖSO savaşçıları, Halep'in devrim öncesi nüfusunu ve çarpık yapısını koruması gerekiyordu.

İsyancılar kendi aralarında mücadele ederken, rejimin askerleri Halep'in bazı kısımlarını elinde tutmaya devam etti ve isyancıları bombaladı.

Diğer taraftan, ÖSO güçlerinin, her iki yaraf için de öldürücü olan mücadelesi, Suriye genelinde IŞİD'in ün kazanmasına yardımcı oldu.

Halep'teki isyancılar bir katliamın olmasından korkuyor. Halep'teki önemli diğer isyan gruplarından biri olan Jaish El Mücahid'in sözcüsü Mustafa Amin, "Suriye rejimi Halep'i haritadan silerken, IŞİD insanları katlediyor" dedi.

wsj.com, 13.08.2014

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.