Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Libya'nın doğusundaki Türkler ülkeyi terk ediyor

Libya'nın doğusundaki Türkler ülkeyi terk ediyor

Türkler, Eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra yine Libya'da zor durumda. Libya'da Tuğgeneral Halife Hafter'e bağlı grupların sözcüsü Albay Muhammed el-Hicazi'nin "Türk ve Katar vatandaşlarının 48 saat içinde bulundukları yeri terk etmesi gerekiyor" uyarısının ardından Libya'daki Tük büyükelçiliği, Libya'nın doğusundaki 100'e yakın Türk'ün tahliyesi için çalışmalara başladı.

5 BİNE YAKIN TÜRK VAR

Libya genelinde 5 bine yakın Türk olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Büyükelçilik yetkilileri The Wall Street Journal Türkiye'ye "Şu an için batıda büyük bir risk yok. Ülkeye girişte vize uygulaması olmadığı için kişi sayısını tam olarak bilemiyoruz. Ancak bizimle bağlantı kuranlar ile ilgili bilgi sahibi olabiliyoruz" dediler.

25 BİN İŞÇİ DÖNMÜŞTÜ

DEİK Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla da Libya'da 25 bin işçinin 2011 yılında Türkiye'ye döndüğünü hatırlatarak "Orada inşaat işi nedeniyle çalışmaya devam etmekte olan 8 kadar Türk çalışan vardı. Onların da dönmesi için dün çalışmalar başlamıştı" diye konuştu.

2011 yılında tahliye edilen 25 bin Türk'ün ardından ülkede işlerin büyük oranda yeniden başlamadığına dikkat çeken Takla, "Türkler 7 milyar dolarlık yenileme ve yeni iş imzası attılar. Ama aldıkları para 158 milyon dolarda kaldı. Bu da işlerin yürümediğini gösteriyor" dedi.

1.4 MİLYAR DOLARLIK ALACAK VAR

Takla'nın verdiği bilgilere göre Kaddafi'nin öldürülmesiyle sonuçlanan ayaklanmalardan önceki işler de eklennice, Türk şirketlerin Libya'dan 1.4 milyar dolarlık alacağı bulunuyor. Bu alacaklara karşılık ödemelerin büyük ölçüde yapılmadığını ifade eden Takla "Elimizde 'Ödenecektir' yazılı kağıtlar var. Ama bu çok da bir anlam ifade etmiyor. Anladık ki sağlıklı bir siyasi yapı oluşmadan önce Libya'da iş yapmak kolay olmayacak" dedi.

Takla Kaddafi'ye karşı çıkan gösterilerden önce Türk şirketlerin Libya'da 60-70 bin kişiye istihdam sağlıyor durumda olduğunu da ifade etti. "Ülkede iş yapmak üzere anlaşma yapmış 53 şirket vardı. Bunların 15'i olayların ardından faal hale gelmişti" diye konuştu.

İHRACAT DURMUYOR

Libya'da Türk şirketlerin en çok faaliyet gösterdiği sektör olan inşaat işleri durmuş olsa da ihracat yaşanan krizden çok da etkilenmiş gibi görünmüyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2010 yılında 1.9 milyar dolar olan Türkiye'nin Libya'ya olan ihracatı, 2013 yılını 2.7 milyar dolar ile kapatmış. Libya ile ihracatın düştüğü tek yıl, olayların başladığı 2011 yılı olmuş. 2011'de Türkiye'nin Libya'ya ihracatı 747.6 milyon dolara gerilemiş. Libya'ya en fazla ihrac ettiğimiz ürün grubunu da sanayi için ihrac ettiğimiz hammaddeler oluşturuyor.

Libya'da 15 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmalar 20 Ekim 2011'de Kaddafi'nin öldürülmesiyle sona ermişti. Albay Muhammed el-Hicazi Türk ve Katarlılar'ın ülkeyi terk etmelerini istemelerinin nedenini "Casusluk yapıyorlar' diye açıklıyor. Emekli Tuğgeneral Hafter, mayıs ayında çeşitli suçlamalarda bulunduğu Bingazi'deki hükümet yanlısı gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuş, ülkenin parlamentosu Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti, bu durumu "darbe girişimi" olarak tanımlamıştı. Arasında eski Başbakan Ali Zeydan'ın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve üst düzey asker ise Hafter'i desteklediğini açıklamıştı.

LİBYA-TÜRKİYE TİCARETİ

l İhracat ( İthalat (dolar)
2014 (5 ay) 900.9 milyon 73.5 milyon
2013 2.7 milyar 303 milyon
2012 2.1 milyar 416 milyon
2011 747 milyon 139 milyon
2010 1.9 milyar 425 milyon

Düzeltme & Özür
Yazının ilk halinde başlık şehven "Libya'nın batısındaki Türkler ülkeyi terk ediyor" olarak geçmiştir. Düzeltir özür dileriz

wsj.com.tr, 23.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.