Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > ABD'den Irak'a ulusal birlik çağrısı

ABD'den Irak'a ulusal birlik çağrısı
ABDD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi'yi telefonla arayarak "ulusal birlik" hükümeti çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçi senatör John Mc Cain ise Başbakan Maliki'ye istifa çağrısı yaptı.

Bu çağrı bazı Demokrat senatörler tarafından da destek gördü.

The Wall Street Journal gazetesi Obama yönetiminin "Irak'ta mezhep gerilimini arttırdığı ve bunun İslamcı militanların ülkede güçlenmesine neden olduğunu düşündüğü Maliki'nin başbakanlık koltuğunu bırakmasını tercih edilebileceğini" yazdı.

Uzmanlar Beyaz Seray'ın Irak'ta askeri bir operasyondan ziyade siyasi bir çözümü tercih ettiğini belirtiyor.

BBC'nin Washington'daki muhabiri Nick Bryant da ABD yönetiminin Irak'ta ulusal birlik hükümeti kurulması için çabalarını arttıracağını belirtiyor.

BBC'ye konuşan Iraklı Şiilerin en etkin dini lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Karbelay de IŞİD'in Iraktaki bütünlüğü, tüm mezhepleri ve kutsal bölgeleri tehdit ettiğini belirterek, bu tehlikeye karşı ortak duruş sergileme çağrısında bulundu.

'Obama, Irak için Kongre'den onay istemeyebilir'

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın, Beyaz Saray'da bir araya geldiği Kongre liderlerine Irak'a müdahale için Kongre'nin onayına ihtiyacı olmadığını söylediği bildirildi.

Irak Hükümeti, Sünni militanların ilerleyişini durdurmak için ABD'den hava saldırısı düzenlemesini istemişti.

Barack Obama Irak Şam İslam Devleti örgütü militanlarını durdurmak için ABD'nin atabileceği adımları değerlendirmek üzere Beyaz Saray'da Kongre liderleriyle bir araya geldi.

Senato azınlık lideri, Cumhuriyetçi üye Mitchel McConnell "Başkan, atabileceği adımlar için bizden izin istemek zorunda olmadığını düşünüyor" dedi.

Gözlemciler Beyaz Saray'ın şimdiye kadar Irak'ta askeri müdahale için Kongre'den onay alması gerekip gerekmediği konusuna girmekten kaçındığına dikkat çekiyor.

Obama geçen yıl, Suriye'ye düzenlenecek olası bir müdahale için Kongre onayı aramamıştı. Kongre'nin böyle bir adıma onay vermeyeceğinin belli olmasından sonra Obama bu planından vazgeçmişti.

Beyaz Saray yetkilileri, Irak hükümetinin, geçen hafta içinde bazı kent ve kasabaları ele geçiren IŞİD'e karşı hava saldırı düzenlenmesi için resmen talepte bulunması nedeniyle Obama'nın tek taraflı olarak hareket edebileceğini söyledi.

Geçen hafta ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçiren IŞİD ve Sünni müttefiklerinin Diyala ve Selahaddin vilayetlerinde ilerledikleri haber veriliyor.

IŞİD'in Musul'u işgalinden beri yüzlerce kişi çatışmalarda hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF çatışmalarda en az 400 bin kişinin yerlerinden olma durumu ile karşı karşıya olduğunu belirterek Irak'ta durumu dehşet verici olarak nitelendirdi.

BBCTurkish.com, 19.06.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.