Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > Şincan'daki toplu davadan 3 idam çıktı

Şincan'daki toplu davadan 3 idam çıktı
Çin devlet medyası Şincan bölgesinde görülen bir davada 55 kişinin terör eylemlerine karışmaktan suçlu bulunduğunu, üçünün idama mahkum edildiğini bildiriyor.

Müslüman Uygur azınlığa mensup oldukları anlaşılan sanıkların davası 7 bin kişilik bir stadyumda görüldü.

Çinli yetkililer, ülkenin farklı bölgelerinde tırmanan saldırılardan militan Uygur gruplarını sorumlu tutuyor.

Mahkemenin fotoğraflarında sanıkların bindirildiği kamyonun stadyumun içine park ettiği görülüyor.

Turuncu ceketler giydirilmiş tutuklu sanıklar, başları yere eğik şekilde silahlı muhafızlarla çevrili araçların arkasında oturuyor.

Çin devlet medyası davayı izleyenler arasında yerel yetkililer ve bölge halkının bulunduğunu yazdı.

Resmi medyada yer alan haberlerden yargılamanın Çin'in Kazakistan sınırına yakın Yili'de yapıldığı anlaşılıyor.

Çin basınında, ölüme mahkum edilen üç kişinin geçen yıl "aşırı zalimce yöntemler kullanarak bir aileyi silah kullanmak suretiyle öldürdükleri" kaydediliyor.

Ancak davayla ilgili daha fazla ayrıntıya ulaşılamıyor.

Celia Hatton

BBC Pekin muhabiri

Bu tür toplu yargılamalar Çin'de 1960 ve 1970'lerde Kültür Devrimi'nin yöntemlerini hatırlatıyor. O yıllarda da insanlar büyük gruplar halinde biraraya getirilir ve Komünist Parti liderliğinin onaylamadığı başkalarını ifşa ederler, kınarlardı. 1980'ler ve 1990'larda da hükümetin suçla mücadele programı kapsamında böyle halka açık yargılamalar yapılmıştı.

Şincan'ın Uygur azınlığına mensup militanların yaptığı düşünülen sivillere yönelik kanlı saldırıların hızla tırmanışı karşısında telaşlanan Çin yönetiminin yeniden bu siyasi şov yöntemine döndüğü anlaşılıyor.

Pekin, açık güç gösterisi yaparak bir yandan genel Çin kamuoyunu yatıştırmayı diğer yandan da Şincan'da artan Çin nüfuzuna karşı mücadele eden Uygurlara bir uyarı mesajı göndermeyi hedefliyor.

 

Uygurlar Şincan nüfusunun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor. Çin'in 1949 yılında kısa ömürlü Doğu Türkistan devletini lağvederek ilhak ettiği bölgeye büyük Çinli göçü oldu ve şu anda nüfusun yüzde 40'ı Çinlilerden oluşuyor.

Muhabirler davanın, Çin'in komünist devrim ve kültür devrimi yıllarında başvurulan yöntemleri hatırlattığını söylüyorlar.

Yetkililer geçen hafta Şincan'daki şiddet olaylarına karşı bir yıllık bir mücadele programı açıkladı.

Tam bu açıklamadan önce Şincan'ın yönetim merkezi Urumçi'deki bir pazar yerine beş intihar bombasıyla yapılan saldırıda 39 kişi ölmüştü.

Hükümet bunun yanı sıra geçtiğimiz aylarda Pekin, Urumçi ve Kunming'de hedef gözetmeksizin sivillere yönelen son birkaç saldırıdan Uygur ayrılıkçıların sorumlu olduğunu savunmuştu.

Çin Şincan bölgesine büyük yatırım yaptığını söylüyor fakat Uygurların bir kısmı geleneklerinin yok edildiği ve özgürlüklerinin kısıtlandığı görüşünde.

BBCTurkish.com, 28.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.