Dünya

 Dünya'dan Başlıklar 

 Dünya > Dünya'dan Başlıklar > BM'den Ukrayna'da insan hakları uyarısı

BM'den Ukrayna'da insan hakları uyarısı

BM, ayrılıkçıların güvenlik güçlerinin mücadele ettiği doğu Ukrayna'da insan hakları konusunda "endişe verici bir bozulma" olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Ayrıca Kırım'da etnik Tatarlara yönelik taciz ve zulüme ilişkin "ciddi sorunlar" bulunduğu kaydedildi.

Çoğunlukla etnik Rus olan bu bölgeyi Moskova Mart ayında ilhak etmişti.

Bu uyarılar BM'nin krizle ilgili aylık raporunda yer almakta.

Şiddet sürüyor

Ayrılıkçılar ve Ukrayna kuvvetleri arasındaki şiddet nedeniyle bu ay güney ve doğuda onlarca kişi öldü.

BM insan hakları sorumlusu Navi Pillay Cenevre'de yaptığı açıklamada "doğu Ukrayna'da şiddetten sorumlu silahlı gruplar üzerinde etkisi olanlar ülkeyi parçalanmaya götüren bu adamları dizginlemek için elinden geleni yapmalı" dedi.

Gazeteciler ve uluslararası gözlemcilerden bazıları kaçırıldı, saldırıya uğradı veya tehdit edildi.

Salı günü yedi Ukraynalı asker doğuda isyancılar tarafından öldürüldü.

Savunma bakanlığı, bir zırhlı personel taşıyıcısının Donetsk bölgesinde Kramatorsk ilçesi yakınlarında pusuya düşürüldüğünü söyledi.

Bir isyancının da takip eden çatışmada öldüğü söyleniyor.

Donetsk ve komşu bölge Luhansk Kiev, ABD ve AB tarafından yasadışı sayılan referandumlardan sonra Ukrayna'dan ayrıldıklarını ilan etti.

Ayrılıkçıların lideri vuruldu

Öte yandan, özerklik oylaması yapan diğer Ukrayna bölgesi olan Luhansk'da da ayrılıkçıların liderine yönelik bir suikast girişimi olduğu iddia edildi.

Ayrılıkçılardan yapılan açıklamada, kendisini bölgenin yeni valisi ilan eden Rusya yanlısı Valery Bolotov'un vurulduğu ve çok kan kaybetmesine karşın hayatta olduğu belirtildi.

Saldırılardan önce konuşan Kiev'in atadığı Donetsk valisi, Kiev'İn bölgesel yönetimlere daha fazla özerklik tanımak için yeni adımlar hazırladığını söylemişti.

Krizin patlak vermesinden bu yana üçüncü kez Kiev'i ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, hükümet ile ayrılıkçı güçlerin müzakere masasına oturması gerektiğini ifade etmişti.

Ancak geçici Kiev yönetimi "Teröristlerle müzakere olmayacak" diyerek Rus yanlısı ayrılıkçılarla dialog kapısını kapatmıştı.

BBCTurkish.com, 16.05.2014


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.